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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Cerrados; Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
Data corrente: |
06/07/2023 |
Data da última atualização: |
06/07/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SILVA, R. M. DA; FERNANDES, A. M.; LEONEL, M.; PELVINE, R. A.; FIGUEIREDO, R. T. DE; RANGEL, M. A. S.; RINGENBERG, R.; OLIVEIRA, L. A. de; SANTOS, V. da S.; VIEIRA, E. A. |
Afiliação: |
RUDIELI MACHADO DA SILVA, SÃO PAULO STATE UNIVERSITY; ADALTON MAZETTI FERNANDES, SÃO PAULO STATE UNIVERSITY; MAGALI LEONEL, SÃO PAULO STATE UNIVERSITY; RAÍRA ANDRADE PELVINE, SÃO PAULO STATE UNIVERSITY; RICARDO TAJRA DE FIGUEIREDO, SÃO PAULO STATE UNIVERSITY; MARCO ANTONIO SEDREZ RANGEL, CNPMF; RUDINEY RINGENBERG, CNPMF; LUCIANA ALVES DE OLIVEIRA, CNPMF; VANDERLEI DA SILVA SANTOS, CNPMF; EDUARDO ALANO VIEIRA, CPAC. |
Título: |
Measurement of dry matter and starch in modern cassava genotypes during long harvest cycles. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Horticulturae, v. 9, n. 733, 2023. |
ISSN: |
2311-7524 |
DOI: |
https://doi.org/10.3390/horticulturae9070733 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Starch (ST) is the main determinant of cassava root industrial quality and is routinely quantified using the specific gravity (SG) method, which is simple but lacks precision. This study aimed to estimate the dry matter (DM) and ST content in nine modern cassava genotypes using the SG method and to develop updated empirical equations that relate SG values with DM and ST content. Two field experiments were conducted using a randomized block design with nine genotypes, nine to ten harvest periods, and four replicates. The correlation between root SG and DM was stronger than that between root SG and ST; however, harvest seasonality strongly influenced this relationship. Genotypes varied in their earliness of ST accumulation in the roots, and genotype-specific equations estimated root DM and ST with greater accuracy than equations based on pooled data from all genotypes. Furthermore, the equations from the literature were less accurate in estimating the root DM and ST content than the equations generated in this study. Therefore, these equations can be used by processing industries to improve the predicted cassava root DM and ST content; however, it may be necessary to include the percentage of ST that industries cannot remove from fresh cassava roots during processing. |
Thesagro: |
Mandioca. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF) |
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Biblioteca |
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Registro |
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URL |
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Registros recuperados : 43 | |
9. | | SILVA, L. L. da; SANTOS, M. R. A. dos; SARUBO, V.; FERREIRA, M. das G. R. Enraizamento e multiplicação in vitro de Epidendrum ibaguense. In: CONGRESSO NACIONAL DE BOTÂNICA, 59.; REUNIÃO NORDESTINA DE BOTÂNICA, 31.; CONGRESSO LATINOAMERICANO Y DEL CARIBE DE CACTÁCEAS Y OTRAS SUCULENTAS, 4.; CONGRESS OF INTERNATIONAL ORGANIZATION FOR SUCULENT PLANT STUDY, 30., 2008, Natal. Atualidades, desafios e perspectivas da botânica no Brasil: anais. Natal: UFERSA: UFRN: SBB, 2008. 1 CD-ROM. Meta 2008.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Rondônia. |
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12. | | AQUINO, A. M. de; ASSIS, R. L. de; TEIXEIRA, A. J.; SILVA, L. L. da. Plantas de cobertura para o cultivo do lúpulo. In: AQUINO, A. M. de; TEIXEIRA, A. J.; FONSECA, M. J. de O.; ASSIS, R. L. de; OZASSA, T. I. (ed.). Produção de lúpulo na Região Serrana Fluminense: manual de boas práticas. Nova Friburgo: Associação Comercial, Industrial e Agrícola de Nova Friburgo - ACIANF, 2022. 140 p.Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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13. | | SILVA, L. L. da; AQUINO, A. M. de; ASSIS, R. L. de; GUERRA, J. G. M. Performance agronômica e qualidade de variedades de lúpulo cultivadas na Região Serrana Fluminense. In: SEMANA CIENTÍFICA JOHANNA DÖBEREINER, 19, 2019, Seropédica, RJ. Bioeconomia, diversidade e riqueza para o desenvolvimento sustentável. Caderno de resumos... Seropédica: Embrapa Agrobiologia, 2019.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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17. | | SILVA, L. L. da; AMANCIO, C. O. da G.; ROCHA, M. R.; AMANCIO, R.; ESPINDOLA, J. A. A. experiência de agricultores orgânicos ou em transição agroecológica de Nova Friburgo, RJ com adubação verde Cadernos de Agroecologia, v. 10, n. 3, p. 1-6, 2015 Resumos do IX Congresso Brasileiro de AgroecologiaTipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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18. | | SILVA, L. L. da; LIMA, H. E. de; SMIDERLE, O. J.; CHAGAS, E. A.; SOUZA, A. das G. Escarificação de sementes para desenvolvimento em plântulas de açaizeiro. Revista Agro@mbiente On-line, v. 9, n. 1, p. 72-78, janeiro-março, 2015.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Roraima. |
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19. | | SILVA, L. L. da; AMANCIO, C. O. da G.; TAVARES, P. D.; AMANCIO, R.; GAROFOLO, A. C. S. Reflexões sobre métodos de extensão rural através da análise de eventos para transferência de tecnologias em uma unidade da Embrapa. In: CONGRESSO DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ECONOMIA, ADMINISTRAÇÃO E SOCIOLOGIA RURAL, 52., 2014, Goiânia. Heterogeneidade e suas implicações no rural brasileiro: anais. Goiânia: Sober, 2014. não paginado. Sober 2014.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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Registros recuperados : 43 | |
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