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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
23/01/2008 |
Data da última atualização: |
08/06/2012 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Autoria: |
WANDER, A. E.; GAZZOLA, R.; GAZZOLA, J.; RICARDO, T. R.; GARAGORRY, F. L. |
Afiliação: |
ALCIDO ELENOR WANDER, CNPAF; ROSAURA GAZZOLA, SGE; JUSSARA GAZZOLA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; TIAGO RIBEIRO RICARDO, estagiário CNPAF; FERNANDO LUIS GARAGORRY CASSALES, SGE. |
Título: |
Evolução da produção e do mercado mundial do feijão. |
Ano de publicação: |
2007 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ECONOMIA, ADMINISTRAÇÃO E SOCIOLOGIA RURAL, 45., 2007, Londrina. Conhecimentos para a agricultura do futuro. Brasília, DF: Sober; Londrina: Universidade Estadual de Londrina: IAPAR, 2007. |
Descrição Física: |
1 CD-ROM. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Realizou-se uma avaliação do mercado internacional de feijão, considerando produção, exportação e importação, mostrando o comportamento e oscilações dos principais países. |
Palavras-Chave: |
Comércio internacional. |
Thesagro: |
Exportação; Feijão; Importação; Phaseolus Vulgaris; Vigna Unguiculata. |
Categoria do assunto: |
E Economia e Indústria Agrícola |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/60798/1/wandersober.pdf
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Marc: |
LEADER 01010nam a2200241 a 4500 001 1215480 005 2012-06-08 008 2007 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aWANDER, A. E. 245 $aEvolução da produção e do mercado mundial do feijão. 260 $aIn: CONGRESSO DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ECONOMIA, ADMINISTRAÇÃO E SOCIOLOGIA RURAL, 45., 2007, Londrina. Conhecimentos para a agricultura do futuro. Brasília, DF: Sober; Londrina: Universidade Estadual de Londrina: IAPAR$c2007 300 $c1 CD-ROM. 520 $aRealizou-se uma avaliação do mercado internacional de feijão, considerando produção, exportação e importação, mostrando o comportamento e oscilações dos principais países. 650 $aExportação 650 $aFeijão 650 $aImportação 650 $aPhaseolus Vulgaris 650 $aVigna Unguiculata 653 $aComércio internacional 700 1 $aGAZZOLA, R. 700 1 $aGAZZOLA, J. 700 1 $aRICARDO, T. R. 700 1 $aGARAGORRY, F. L.
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Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Milho e Sorgo. Para informações adicionais entre em contato com cnpms.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
20/03/2024 |
Data da última atualização: |
20/03/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
GALLO, T. C. B.; BEAUMAL, V.; HOUINSOU-HOUSSOU, B.; VIAU, M.; RIBOURG-BIRAULT, L.; SOTIN, H.; BONICEL, J.; BOIRE, A.; QUEIROZ, V. A. V.; MAMERI, H.; GUYOT, S.; RIAUBLANC, A.; NICOLETTI, V. R.; BERTON-CARABIN, C. |
Afiliação: |
THAIS CRISTINA BENATTI GALLO, INRAE-INSTITUT NATIONAL DE LA RECHERCHE AGRONOMIQUE; VALERIE BEAUMAL, INRAE-INSTITUT NATIONAL DE LA RECHERCHE AGRONOMIQUE; BERENICE HOUINSOU-HOUSSOU, INRAE-INSTITUT NATIONAL DE LA RECHERCHE AGRONOMIQUE; MICHELE VIAU, INRAE-INSTITUT NATIONAL DE LA RECHERCHE AGRONOMIQUE; LUCIE RIBOURG-BIRAULT, INRAE-INSTITUT NATIONAL DE LA RECHERCHE AGRONOMIQUE; HELENE SOTIN, INRAE-INSTITUT NATIONAL DE LA RECHERCHE AGRONOMIQUE; JOELLE BONICEL, INRAE-INSTITUT NATIONAL DE LA RECHERCHE AGRONOMIQUE; ADELINE BOIRE, INRAE-INSTITUT NATIONAL DE LA RECHERCHE AGRONOMIQUE; VALERIA APARECIDA VIEIRA QUEIROZ, CNPMS; HAMZA MAMERI, INRAE-INSTITUT NATIONAL DE LA RECHERCHE AGRONOMIQUE; SYLVAIN GUYOT, INRAE-INSTITUT NATIONAL DE LA RECHERCHE AGRONOMIQUE; ALAIN RIAUBLANC, INRAE-INSTITUT NATIONAL DE LA RECHERCHE AGRONOMIQUE; VANIA REGINA NICOLETTI, UNIVERSIDADE ESTADUAL PAULISTA; CLAIRE BERTON-CARABIN, INRAE-INSTITUT NATIONAL DE LA RECHERCHE AGRONOMIQUE. |
Título: |
Sorghum protein ingredients: production, compositional variability and enhancement of aqueous dispersibility through homogenization. |
Ano de publicação: |
2024 |
Fonte/Imprenta: |
Future Foods, v. 9, 100323, 2024. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.fufo.2024.100323 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Sorghum protein ingredients show promising applications, given that sorghum is a resilient grain with high protein content and bioactive components, such as tannins, in certain genotypes. This study aimed to investigate the production and characterization of sorghum protein ingredients extracted from both tannin-free and tanninrich cultivars, along with an examination of their behavior in aqueous suspensions. The use of high-pressure homogenization to improve ingredient dispersibility was also assessed. Protein extracts exhibited protein contents ranging from 50 to 67 g/100 g (wet basis), with the highest values obtained in tannin-free samples. Total lipid contents were between 18 and 26 g/100 g (wet basis), with a high contribution of free fatty acids (68–76 g/100 g lipids), and tocopherol contents ranged from 1080 to 2039 µg/g total lipids. This is substantially higher than the lipid content in flours, implying an accumulation of lipids during the protein extraction process. While the dispersibility of the protein extracts in aqueous media was initially limited, high-pressure homogenization proved effective in reducing the average size of the particles in suspension, from 9–66 µm to 1.8–2.5 µm. This processing step significantly enhanced protein dispersibility by up to 288 %, especially for the tannin-rich samples. |
Palavras-Chave: |
Tamanho da partícula. |
Thesagro: |
Composição de Alimento; Lipídio; Solubilidade; Sorgo; Tanino. |
Thesaurus NAL: |
Kafirins; Lipids; Tannins. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
LEADER 02466naa a2200397 a 4500 001 2163032 005 2024-03-20 008 2024 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.fufo.2024.100323$2DOI 100 1 $aGALLO, T. C. B. 245 $aSorghum protein ingredients$bproduction, compositional variability and enhancement of aqueous dispersibility through homogenization.$h[electronic resource] 260 $c2024 520 $aSorghum protein ingredients show promising applications, given that sorghum is a resilient grain with high protein content and bioactive components, such as tannins, in certain genotypes. This study aimed to investigate the production and characterization of sorghum protein ingredients extracted from both tannin-free and tanninrich cultivars, along with an examination of their behavior in aqueous suspensions. The use of high-pressure homogenization to improve ingredient dispersibility was also assessed. Protein extracts exhibited protein contents ranging from 50 to 67 g/100 g (wet basis), with the highest values obtained in tannin-free samples. Total lipid contents were between 18 and 26 g/100 g (wet basis), with a high contribution of free fatty acids (68–76 g/100 g lipids), and tocopherol contents ranged from 1080 to 2039 µg/g total lipids. This is substantially higher than the lipid content in flours, implying an accumulation of lipids during the protein extraction process. While the dispersibility of the protein extracts in aqueous media was initially limited, high-pressure homogenization proved effective in reducing the average size of the particles in suspension, from 9–66 µm to 1.8–2.5 µm. This processing step significantly enhanced protein dispersibility by up to 288 %, especially for the tannin-rich samples. 650 $aKafirins 650 $aLipids 650 $aTannins 650 $aComposição de Alimento 650 $aLipídio 650 $aSolubilidade 650 $aSorgo 650 $aTanino 653 $aTamanho da partícula 700 1 $aBEAUMAL, V. 700 1 $aHOUINSOU-HOUSSOU, B. 700 1 $aVIAU, M. 700 1 $aRIBOURG-BIRAULT, L. 700 1 $aSOTIN, H. 700 1 $aBONICEL, J. 700 1 $aBOIRE, A. 700 1 $aQUEIROZ, V. A. V. 700 1 $aMAMERI, H. 700 1 $aGUYOT, S. 700 1 $aRIAUBLANC, A. 700 1 $aNICOLETTI, V. R. 700 1 $aBERTON-CARABIN, C. 773 $tFuture Foods$gv. 9, 100323, 2024.
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Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
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