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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
Data corrente: |
09/05/2019 |
Data da última atualização: |
06/12/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
RIBEIRO, L. de O.; VIANA, E. de S.; GODOY, R. L. de O.; FREITAS, S. C. de; MATTA, V. M. da. |
Afiliação: |
Leilson de Oliveira Ribeiro; ELISETH DE SOUZA VIANA, CNPMF; RONOEL LUIZ DE OLIVEIRA GODOY, CTAA; SIDINEA CORDEIRO DE FREITAS, CTAA; VIRGINIA MARTINS DA MATTA, CTAA. |
Título: |
Nutrients and bioactive compounds of pulp, peel and seed from umbu fruit. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Ciência Rural, Santa Maria, v.49, n. 04, 11 p. e20180806, 2019. |
ISSN: |
1678-4596 |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1590/0103-8478cr20180806 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
The objective of this research was to evaluate the nutritional composition and bioactive compounds of whole umbu fruit, including pulp, seed and peel, and also of a commercial umbu pulp. Samples of the fractions and of commercial pulp were analyzed for determination of minerals and proximate composition, total phenolic and antioxidant activity. Pulps and peel were also analyzed for vitamin C and carotenoids contents. Commercial pulp presented better nutritional composition than fresh pulp (P<0.05) and the peel presented higher phenolic content and antioxidant activity than seed. Peel also stood out by its vitamin C (79 mg.100 g-1) and total carotenoids (2,751 µg.100 g-1) contents, showing that, as the main barrier of the fruit for its protection, it is a fraction rich in bioactive compounds. The highest dietary fiber and iron contents were observed in umbu seed (P<0.05). Therefore, umbu by-products may be ingredients proper for development of food richer in nutrients and bioactive compounds. |
Thesagro: |
Tecnologia de Alimento. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF) |
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Biblioteca |
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Origem |
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Registro |
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Status |
URL |
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Registros recuperados : 27 | |
1. | | COSTA, R. V.; ZAMBOLIM, L.; SANTOS, F. G.; VALE, F. X. R.; CASELA, C. R. Avaliação da diversificação genética da produção de hospedeira no manejo da antracnose do sorgo. Fitopatologia Brasileira, Brasília, DF, v. 31, p. S205-S206, ago. 2006. Edição dos Resumos do XXXIX Congresso Brasileiro de Fitopatologia, Salvador, BA, ago. 2006.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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5. | | GASPAROTTO, L.; ZAMBOLIM, L.; VALE, F. X. R. do; MAFFIA, L. A.; JUNQUEIRA, N. T. V. Equações de previsão de ocorrência do mal das folhas da seringueira. Fitopatologia Brasileira, Brasília, DF, v. 13, n. 2, p. 104, jul. 1988. Edição dos resumos do 21º Congresso Brasileiro de Fitopatologia, 1988. Resumo 047.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental. |
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11. | | RODRIGUES, F. de A.; CARVALHO, E. M.; VALE, F. X. R. do. Severidade da podridão-radicular de Rhizoctonia do feijoeiro influenciada pela calagem, e pelas fontes e doses de nitrogênio. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 37, n. 9, p. 1247-1252, set. 2002 Título em inglês: Severity of Rhizoctonia root rot in beans influenced by liming, nitrogen sources and rates.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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13. | | COSTA, R. V.; ZAMBOLIM, R.; SANTOS, F. G.; VALE, F. X. R.; CASELA, C. R. Variabilidade e estrutura de vurulência em populações de Colletotrichum gaminicola. Fitopatologia Brasileira, Brasília, DF, v. 31, p. S 369, ago. 2006. Edição dos Resumos do XXXIX Congresso Brasileiro de Fitopatologia, Salvador, BA, ago. 2006.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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14. | | PEREIRA, J. C. R.; CHAVES, G. M.; ZAMBOLIM, L.; MATSUOKA, K.; SILVA-ACUÑA, R.; VALE, F. X. R. do. Controle integrado de Sclerotinia sclerotiorum. Fitopatologia Brasileira, v. 21, n. 2, p. 254-260, jun. 1996.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: Nacional - A |
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental. |
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16. | | GUIMARAES, F. B.; CASELA, C. R.; VALE, F. X. R. de; ZAMBOLIM, L.; SANTOS, F. G. dos. Estabilidade fenotípica e previsibilidade da resistência de genótipos de sorgo a Colletotrichum graminicola. Summa Phytopathologica, Piracicaba, v. 24, n. 2, p. 141-145, 1998.Tipo: Artigo em Periódico Indexado |
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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17. | | COSTA, R. V. da; CASELA, C. R.; ZAMBOLIM, L.; SANTOS, F. G.; VALE, F. X. R. do. Evaluation of genetic mixtures of sorghum lines for anthracnose resistance management. Fitopatologia Brasileira, Brasília, v. 30, n. 5, p. 525-526, set./out. 2005.Tipo: Artigo em Periódico Indexado |
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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18. | | GASPAROTTO, L.; ZAMBOLIM, L.; VENTURA, J. A.; COSTA, H.; VALE, F. X. R. do; MAFFIA, L. A. Epidemiologia do mal das folhas da seringueira no Estado do Espírito Santo. Fitopatologia Brasileira, v. 16, n. 3, p. 180-184, set. 1991.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: Nacional - A |
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental. |
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19. | | RESENDE, R. S.; SOARES, J. M.; RODRIGUES, F. A.; CASELA, C. R.; VALE, F. X. R.; MAFFIA, L. A. Efeito do silício em alguns componentes de resistência a antracnose em linhagens de sorgo. Fitopatologia Brasileira, Brasília, DF, v. 32, p. S138, ago. 2007. Suplemento. Edição dos Resumos do XL Congresso Brasileiro de Fitopatologia, Maringá, PR, ago. 2007.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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20. | | GUIMARAES, F. B.; CASELA, C. R.; VALE, F. X. R. do; ZAMBOLIM, L.; SANTOS, F. G. dos. Resistência dilatória de genótipos de sorgo a diferentes raças de Colletotrichum graminicola. Summa Phytopathologica, Piracicaba, v. 24, n. 2, p. 136-140, 1998.Tipo: Artigo em Periódico Indexado |
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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