Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Caprinos e Ovinos. Para informações adicionais entre em contato com cnpc.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Caprinos e Ovinos.
Data corrente:  11/10/2016
Data da última atualização:  11/10/2016
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  RIBEIRO, L. F.; BARBOSA, M. M. C.; PINTO, F. de R.; MALUTA, R. P.; OLIVEIRA, M. C.; SOUZA, V. de; MEDEIROS, M. I. M. de; BORGES, L. A.; AMARAL, L. A. do; FAIRBROTHER, J. M.
Afiliação:  Laryssa Freitas Ribeiro, Universidade Estadual Paulista (UNESP) - Jaboticabal, SP, Brazil; Mayhara Martins Cordeiro Barbosa, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará (IFCE) - Quixadá, CE, Brazil; Fernanda de Rezende Pinto, Universidade Federal de Pelotas (UFP) - Pelotas, RS, Brazil; Renato Pariz Maluta, Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP) - Campinas, SP, Brazil; Mônica Costa Oliveira, UNESP - Jaboticabal, SP, Brazil; VIVIANE DE SOUZA, CNPC; Maria Izabel Merino de Medeiros, Instituto Tecnológico de Alimentos - Bauru, SP, Brazil; Lucimara Antonio Borges, UNESP - Jaboticabal, SP, Brazil; Luiz Augusto do Amaral, UNESP - Jaboticabal, SP, Brazil; John Morris and Fairbrother, Université de Montréal - Saint-Hyacinthe, Canada.
Título:  Antimicrobial resistance and virulence factors of Escherichia coli in cheese made from unpasteurized milk in three cities in Brazil.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  Foodborne Pathogens and Disease, Larchmont, v. 13, n. 9, p. 469-76, Sep. 2016.
DOI:  10.1089/fpd.2015.2106
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: The production of cheeses from unpasteurized milk is still widespread in Brazil, even with a legal ban imposed on its marketing. The manufacture of this cheese is a public health problem, due to the use of raw milk and the poor hygienic conditions throughout the supply chain process. Contamination may occur from several sources and involve several different pathogenic microorganisms, such as Escherichia coli. The latter can cause different clinical manifestations depending on the pathotype involved. Furthermore, some isolates manifest antimicrobial resistance and may be a risk for public health. The purpose of the current study was to investigate the presence of potentially pathogenic E. coli in raw-milk cheese in Brazil and their possible risk to public health. A total of 83 cheeses were collected from three different cities and 169 E. coli isolates were characterized for the presence of enteropathogenic E. coli, Shigatoxigenic E. coli, enterotoxigenic E. coli, extraintestinal pathogenic E. coli (ExPEC) virulence genes, phylogenetic type, antimicrobial resistance, O serogroup, and pulsed-field gel electrophoresis. The number of samples positive for E. coli was highest in Aracaju (90.32%, 28/31). The prevalence of samples positive for potential ExPEC genes was similar for Uberaba and Aracaju (23.07%); the most prevalent ExPEC virulence genes were tsh, iucD, and papC. Isolates from Uberaba had a higher prevalence of resistance to tetracycline (38.46%), amoxicillin/c... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Antimicrobial agents; Biological contamination; Contaminação biológica; Gente antimicrobiano; Milk byproducts; Pathogenic Bacteria; Processamento de alimento; Resistance to antibiotics; Resistance to chemicals; Resistência a antibiótico; Resistência antimicrobiana.
Thesagro:  Antibiótico; Bactéria patogênica; Escherichia Coli; Higiene de alimento; Leite de cabra; Produto derivado do leite; Queijo; Resistência química.
Thesaurus Nal:  Food contamination; Goat cheese; Pasteurized milk.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPC31654 - 1UPCAP - DD
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 24
Primeira ... 12 ... Última
21.Imagem marcado/desmarcadoRIBEIRO, L. F.; BARBOSA, M. M. C.; PINTO, F. de R.; MALUTA, R. P.; OLIVEIRA, M. C.; SOUZA, V. de; MEDEIROS, M. I. M. de; BORGES, L. A.; AMARAL, L. A. do; FAIRBROTHER, J. M. Antimicrobial resistance and virulence factors of Escherichia coli in cheese made from unpasteurized milk in three cities in Brazil. Foodborne Pathogens and Disease, Larchmont, v. 13, n. 9, p. 469-76, Sep. 2016.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos.
Visualizar detalhes do registroAcesso restrito ao objeto digitalImprime registro no formato completo
22.Imagem marcado/desmarcadoPEDREIRA, B. C. e; DIAS FILHO, M. B.; ANDRADE, C. M. S. de; RIBEIRO, L. F. C.; PEREIRA, D. H.; CARNEVALLI, R. A.; COSTA, F. C.; FELIPE, F. de L. Síndrome da morte do braquiarão em Mato Grosso. IN: SIMPÓSIO DE PECUÁRIA INTEGRADA, 1., 2014, Sinop, MT. Intensificação da produção animal em pastagens: Anais... Sinop, MT: Embrapa, 2014. 294 p. Editores Bruno Carneiro e Pedreira, Dalton Henrique Pereira, Douglas dos Santos Pina, Roberta Aparecida Carnevalli, Luciano Bastos Lopes
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Agrossilvipastoril.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
23.Imagem marcado/desmarcadoPEDREIRA, B. C. e; DIAS FILHO, M. B.; ANDRADE, C. M. S. de; RIBEIRO, L. F. C.; PEREIRA, D. H.; CARNEVALLI, R. A.; COSTA, F. C.; FELIPE, F. de L. Síndrome da morte do braquiarão em Mato Grosso. In: SIMPÓSIO DE PECUÁRIA INTEGRADA, 1., 2014, Sinop, MT. Intensificação da produção animal em pastagens: Anais... Sinop, MT: Embrapa, 2014. p. 217-237. Editores Bruno Carneiro e Pedreira, Dalton Henrique Pereira, Douglas dos Santos Pina, Roberta Aparecida Carnevalli, Luciano Bastos Lopes.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Acre; Embrapa Amazônia Oriental.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
24.Imagem marcado/desmarcadoMERA, L. de P.; YAMASHITA, O. M.; VICENTIN, R. P.; FERREIRA, A.; ROSSI, A. A. B.; CARVALHO, M. A. C. de; RIBEIRO, L. F. C.; HOOGERHEIDE, E. S. S.; FRANCESCHI, M.; ROCHA, A. M.; GERVAZIO, W.; GUIMARAES, A. C. D.; DALLACORT, R. Efficiency and diversity of nitrogen fixing bacteria colonizing Macroptilium lathyroides (L.) Urb. African Journal of Agricultural Research, v. 19, n. 4, 444-454, 2023.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 3
Biblioteca(s): Embrapa Agrossilvipastoril.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 24
Primeira ... 12 ... Última
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional