Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  06/01/2022
Data da última atualização:  06/01/2022
Autoria:  NARDELLO, I. C.; FLORES CANTILLANO, R. F.; RIBEIRO, J. A.; VIGNOLO, G. K.; MALGARIM, M. B.; MELLO-FARIAS, P. C. de.
Afiliação:  IZABEL CAMACHO NARDELLO, Universidade Federal de Pelotas, Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel; RUFINO FERNANDO FLORES CANTILLANO, CPACT; JARDEL ARAÚJO RIBEIRO, Universidade Federal de Pelotas, Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel; GERSON KLEINICK VIGNOLO, CPACT; MARCELO BARBOSA MALGARIM, Universidade Federal de Pelotas, Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel; PAULO CELSO DE MELLO-FARIAS, Universidade Federal de Pelotas, Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel.
Título:  Quality of strawberries subjected to pre-harvest UV-C radiation.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 56, e01590, 2021.
DOI:  https://doi. org/10.1590/S1678-3921.pab2021.v56.01590
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Qualidade de morangos submetidos à radiação UV-C pré-colheita.
Conteúdo:  ABSTRACT - The objective of this work was to evaluate the influence of the use of UV-C radiation at an intensity of 0.53 KJ m-2, during strawberry (Fragaria x ananassa) cultivation, on the physicochemical and phytochemical parameters of the fruits. The used experimental design was completely randomized, in a single-factor arrangement with 11, 19, 29, and 39 UV-C applications and without UV-C application. The hue of the fruits was smaller at the end of the study period. pH varied in strawberries that received 39 applications of UVC, and the soluble solids content differed with 19 applications. Antioxidant activity was lower in fruits with 11, 19, and 29 UV-C applications, whereas vitamin C content was lower only in fruits that received 29 applications. The use of UV-C radiation at an intensity of 0.53 KJ m-2, during strawberry cultivation, affects the physicochemical and phytochemical parameters of the fruits, but does not cause losses in their quality. RESUMO - O objetivo deste trabalho foi avaliar a influência do uso de radiação UV-C na intensidade de 0,53 KJ m-2, durante o cultivo de morango (Fragaria x ananassa), sobre os parâmetros físico-químicos e fitoquímicos dos frutos. O delineamento experimental utilizado foi inteiramente casualizado, em arranjo unifatorial, com 11, 19, 29 e 39 aplicações de UV-C e sem aplicação de UV-C. A tonalidade dos frutos apresentou menor ângulo ao final do período de estudo. O pH variou em morangos que receberam 39 aplicações de UVC, e o con... Mostrar Tudo
Thesagro:  Morango; Pré-Colheita; Radiação; Raio Ultravioleta.
Thesaurus Nal:  Fragaria ananassa; Strawberries; Ultraviolet radiation.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/229997/1/Quality-strawberries-subjected-2021.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
AI-SEDE65667 - 1UPEAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroenergia.
Data corrente:  11/08/2023
Data da última atualização:  26/10/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 3
Autoria:  CUNHA, J. R. B.; WISCHRAL, D.; PELÁEZ, R. D. R.; MAGALHÃES, P. de O.; GUIMARÃES, M. B.; JESUS, M. A. de; SALES-CAMPOS, C.; MENDES, T. D.; DIAS, E. S.; MENDONCA, S.; SIQUEIRA, F. G. de.
Afiliação:  JOICE RAÍSA BARBOSA CUNHA, Universidade Federal de Lavras (UFLA); DAIANA WISCHRAL, Embrapa Agroenergia; RUBÉN DARÍO ROMERO PELÁEZ, Universidade Federal de Brasília; PÉROLA DE OLIVEIRA MAGALHÃES, Universidade Federal de Brasília; MARINA BORGES GUIMARÃES, Universidade Federal de Brasília; MARIA APARECIDA DE JESUS, Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia (INPA); CECI SALES-CAMPOS, Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia (INPA); THAIS DEMARCHI MENDES, CNPAE; EUSTÁQUIO SOUZA DIAS, Universidade Federal de Lavras (UFLA); SIMONE MENDONCA, CNPAE; FELIX GONCALVES DE SIQUEIRA, CNPAE.
Título:  Aqueous extracts of fermented macrofungi cultivated in oilseed cakes as a carbon source for probiotic bacteria and potential antibacterial activity.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Metabolites, v. 13, n. 854, 2023.
DOI:  https://doi.org/ 10.3390/metabo13070854
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Plant biomass colonized by macrofungi can contain molecules with bioactive properties with applications to human/animal health. This work aimed to verify antibacterial activities from aqueous extracts from oil seed cakes of Jatropha curcas (JSC) and cottonseed (CSC), fermented by macrofungi for probiotic bacteria cultivation. Coriolopsis sp., Tyromyces sp., Panus lecomtei, and Pleurotus pulmonarius were cultivated in solid and submerged media. The aqueous extract of unfermented JSC was more efficient than glucose for the growth of all probiotic bacteria. Extracts from four macrofungi fermented in CSC favored Lactobacillus acidophilus growth. In solid fermentation, macrofungi extracts cultivated in JSC favored Bifidobacterium lactis growth. All fungi extracts showed more significant growth than carbohydrates among the four probiotic bacteria evaluated. Regarding antimicrobial activities, no fungal extract or bacterial supernatant showed a more significant inhibition halo for enteropathogenic bacteria than ampicillin (control). Extracts from P. lecomtei and Coriolopsis sp. in CSC showed inhibition halos for Salmonella enterica. Supernatants from L. acidophilus, B. lactis, and Lactobacillus rhamnosus resulted in more significant inhibition of Staphylococcus aureus than the control, which indicates possible antimicrobial activity. Unfermented JSC supernatant showed better results for bacterial growth, while supernatants and aqueous extracts from CSC fermentation can be used for ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Atividades antimicrobianas; Biodesintoxicação; Macrofungos bioativos.
Thesagro:  Fermentação; Planta Oleaginosa.
Thesaurus NAL:  Detoxification (processing); Fermentation; Mushrooms.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1155860/1/Aqueous-Extracts-of-Fermented.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroenergia (CNPAE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAE4185 - 1UPCAP - DD
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional