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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Corte. |
Data corrente: |
14/01/2019 |
Data da última atualização: |
14/01/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
SOUSA, R. C. e; SANTOS, T. F. dos; RIBEIRO, H. de O. M.; MENEZES, G. R. de O.; SILVA, F. G. da; SILVA, L. O. C. da; GONDO, A.; MENEZES, F. L. de. |
Afiliação: |
RENATA CRUZ E SOUSA, Universidade Federal de Mato Grosso - UFMT; THAIS FERREIRA DOS SANTOS, Universidade Federal de Mato Grosso - UFMT; HERTA DE OLIVEIRA MONTEIRO RIBEIRO, Universidade Federal de Mato Grosso - UFMT; GILBERTO ROMEIRO DE OLIVEIRA MENEZE, CNPGC; FELIPE GOMES DA SILVA, Universidade Federal de Mato Grosso - UFMT; LUIZ OTAVIO CAMPOS DA SILVA, CNPGC; ANDREA GONDO, CNPGC; FLÁVIO LUIZ DE MENEZES, Universidade Federal de Mato Grosso - UFMT. |
Título: |
Comparação de modelos para análise genética de peso ao nascimento em bovinos da raça Nelore. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 55.; CONGRESSO BRASILEIRO DE ZOOTECNIA, 28., 2018, Goiânia. Construindo saberes, formando pessoas e transformando a produção animal: anais. Viçosa: Sociedade Brasileira de Zootecnia; Brasília, DF: Associação Brasileira de Zootecnistas. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Atualmente, os programas de melhoramento genético animal estão sendo cada vez mais utilizados, devido a necessidade de produção de alimento com maior eficiência, que está diretamente ligada ao crescimento populacional humano. Tendo em vista essa necessidade, é importante que as análises realizadas estejam corretas, para que os resultados estimados sejam o mais próximo do real. A metodologia para a predição dos valores genéticos mais utilizada é a de Modelos Mistos, a exemplo Pereira et al. (2012). Mas tal metodologia é ampla e diversas combinações de efeitos fixos e aleatórios podem ser utilizados em sua modelagem. Dentro dos modelos, existem diversos experimentos que utilizam o efeito fixo do grupo de contemporâneos, e como efeitos aleatórios, os efeitos genéticos direto, materno e de ambiente permanente da vaca, como é o caso de Souza et al. (2011). Há também trabalhos que variam a utilização dos critérios conforme a característica analisada, como é o caso de Silveira et al. (2004). Entretanto, a maioria dos autores não justifica a utilização de determinado modelo na realização das análises. Com isso, têm-se uma falta de padronização nos estudos, o que pode levar a obtenção de resultados errôneos, sendo então prejudicial para a produção. O objetivo do trabalho foi testar qual o melhor modelo, partes fixa e aleatória, para análise genética de peso ao nascimento de bovinos da raça Nelore. |
Palavras-Chave: |
Avaliação genética; Equação de modelos mistos. |
Thesagro: |
Gado de Corte. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/190366/1/Comparacao-de-modelos-para-analise-genetica.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Gado de Corte (CNPGC) |
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Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Meio Ambiente. Para informações adicionais entre em contato com cnpma.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
13/10/2020 |
Data da última atualização: |
13/10/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
SOARES, M. P.; CARDOSO, I. L.; ISHIKAWA, M. M.; OLIVEIRA, A. da S. S. de; SARTORATTO, A.; JONSSON, C. M.; QUEIROZ, S. C. do N. de; DUARTE, M. C. T.; RANTIN, F. T.; SAMPAIO, F. G. |
Afiliação: |
MICHELLY PEREIRA SOARES, UFSCar; ISRAEL LUZ CARDOSO, UFSCar; MARCIA MAYUMI ISHIKAWA, CNPMA; ADRIANA DA SILVA SANTOS DE OLIVEIRA, CPQBA; ADILSON SARTORATTO, CPQBA; CLAUDIO MARTIN JONSSON, CNPMA; SONIA CLAUDIA DO N DE QUEIROZ, CNPMA; MARTA CRISTINA TEIXEIRA DUARTE, CPQBA; FRANCISCO TADEU RANTIN, UFSCar; FERNANDA GARCIA SAMPAIO, CNPMA. |
Título: |
Effects of Artemisia annua alcohol extract on physiological and innate immunity of Nile tilapia (Oreochromis niloticus) to improve health status. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Fish and Shellfish Immunology, v. 105, p. 369-377, 2020. |
ISSN: |
1050-4648 |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.fsi.2020.07.035 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: Plants are a potential source of active molecules and are environmentally safer and cheaper than synthetic antibiotics. Bioactive compounds of Artemisia annua have shown pharmacological activities and are used globally as a supplement. The present study tested whether dietary supplementation with alcohol extract of the plant A. annua (ae-Aa; patent BR10201902707) improves the health status of juvenile Nile tilapia and increases resistance to diseases when fish are challenged with the bacteria Aeromonas hydrophila. The experimental design was completely randomized with four experimental groups (0.0, 0.1, 0.25, and 0.5% ae-Aa in the diets) with five repetitions (12 fish per repetition/experimental unit). We assessed serum glucose and cortisol levels in plasma, leukocyte respiratory activity, total plasma protein, serum lysozyme levels, as well as the number of circulating red blood cells and fish leukocytes at the end of the 30 days of feeding (phase I) and 24h after exposure to bacteria (phase II). The levels of lipid peroxidation, catalase activity and glutathione S-transferase of fish were also analyzed. The supplementation of 0.5% of ae-Aa was sufficient to increase the respiratory burst of leukocyte and lysozyme activity, total plasma protein, blood thrombocytes, neutrophils and monocytes after bacterial challenge (P < 0.05), and minimized stress response with decreases in plasmatic glucose and cortisol, and reduction in lipid peroxidation levels (P < 0.05). Results of the present study suggest that ae-Aa as a dietary supplement has benefits, including supplementation with 0.5% A. annua extract for 30 days to minimize the stress response and modulate innate immunity in Nile tilapia, providing fish with greater resistance and disease protection. MenosAbstract: Plants are a potential source of active molecules and are environmentally safer and cheaper than synthetic antibiotics. Bioactive compounds of Artemisia annua have shown pharmacological activities and are used globally as a supplement. The present study tested whether dietary supplementation with alcohol extract of the plant A. annua (ae-Aa; patent BR10201902707) improves the health status of juvenile Nile tilapia and increases resistance to diseases when fish are challenged with the bacteria Aeromonas hydrophila. The experimental design was completely randomized with four experimental groups (0.0, 0.1, 0.25, and 0.5% ae-Aa in the diets) with five repetitions (12 fish per repetition/experimental unit). We assessed serum glucose and cortisol levels in plasma, leukocyte respiratory activity, total plasma protein, serum lysozyme levels, as well as the number of circulating red blood cells and fish leukocytes at the end of the 30 days of feeding (phase I) and 24h after exposure to bacteria (phase II). The levels of lipid peroxidation, catalase activity and glutathione S-transferase of fish were also analyzed. The supplementation of 0.5% of ae-Aa was sufficient to increase the respiratory burst of leukocyte and lysozyme activity, total plasma protein, blood thrombocytes, neutrophils and monocytes after bacterial challenge (P < 0.05), and minimized stress response with decreases in plasmatic glucose and cortisol, and reduction in lipid peroxidation levels (P < 0.05). Res... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Bacterial challenge; Herbal immunostimulants. |
Thesagro: |
Artemísia; Artemisia Annua; Imunologia; Tilápia Nilótica. |
Thesaurus NAL: |
Artemisinin; Oxidative stress; Tilapia (common name). |
Categoria do assunto: |
H Saúde e Patologia |
Marc: |
LEADER 02924naa a2200361 a 4500 001 2125464 005 2020-10-13 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1050-4648 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.fsi.2020.07.035$2DOI 100 1 $aSOARES, M. P. 245 $aEffects of Artemisia annua alcohol extract on physiological and innate immunity of Nile tilapia (Oreochromis niloticus) to improve health status.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aAbstract: Plants are a potential source of active molecules and are environmentally safer and cheaper than synthetic antibiotics. Bioactive compounds of Artemisia annua have shown pharmacological activities and are used globally as a supplement. The present study tested whether dietary supplementation with alcohol extract of the plant A. annua (ae-Aa; patent BR10201902707) improves the health status of juvenile Nile tilapia and increases resistance to diseases when fish are challenged with the bacteria Aeromonas hydrophila. The experimental design was completely randomized with four experimental groups (0.0, 0.1, 0.25, and 0.5% ae-Aa in the diets) with five repetitions (12 fish per repetition/experimental unit). We assessed serum glucose and cortisol levels in plasma, leukocyte respiratory activity, total plasma protein, serum lysozyme levels, as well as the number of circulating red blood cells and fish leukocytes at the end of the 30 days of feeding (phase I) and 24h after exposure to bacteria (phase II). The levels of lipid peroxidation, catalase activity and glutathione S-transferase of fish were also analyzed. The supplementation of 0.5% of ae-Aa was sufficient to increase the respiratory burst of leukocyte and lysozyme activity, total plasma protein, blood thrombocytes, neutrophils and monocytes after bacterial challenge (P < 0.05), and minimized stress response with decreases in plasmatic glucose and cortisol, and reduction in lipid peroxidation levels (P < 0.05). Results of the present study suggest that ae-Aa as a dietary supplement has benefits, including supplementation with 0.5% A. annua extract for 30 days to minimize the stress response and modulate innate immunity in Nile tilapia, providing fish with greater resistance and disease protection. 650 $aArtemisinin 650 $aOxidative stress 650 $aTilapia (common name) 650 $aArtemísia 650 $aArtemisia Annua 650 $aImunologia 650 $aTilápia Nilótica 653 $aBacterial challenge 653 $aHerbal immunostimulants 700 1 $aCARDOSO, I. L. 700 1 $aISHIKAWA, M. M. 700 1 $aOLIVEIRA, A. da S. S. de 700 1 $aSARTORATTO, A. 700 1 $aJONSSON, C. M. 700 1 $aQUEIROZ, S. C. do N. de 700 1 $aDUARTE, M. C. T. 700 1 $aRANTIN, F. T. 700 1 $aSAMPAIO, F. G. 773 $tFish and Shellfish Immunology$gv. 105, p. 369-377, 2020.
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Embrapa Meio Ambiente (CNPMA) |
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