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Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  08/01/2013
Data da última atualização:  08/01/2013
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BARROS, E. P.; MOREIRA, N.; PEREIRA, G. E.; LEITE, S. G. L.; REZENDE, C. M.; PINHO, P. G. de.
Afiliação:  Elisabete Paula Barros, UFRJ; Nathalie Moreira, Universidade Católica Portuguesa; GIULIANO ELIAS PEREIRA, CNPUV; Selma Gomes Ferreira Leite, UFRJ; Claudia Moraes Rezende, UFRJ; Paula Guedes de Pinho, UNIVERSIDADE DO PORTO.
Título:  Development and validation of automatic HS-SPME with a gas chromatography-ion trap/mass spectrometry method for analysis of volatiles in wines.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  Talanta, Oxford, v. 101, p. 177-186, nov. 2012.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  An automated head space solid-phase microextraction (HS-SPME) combined with gas chromatography-ion trap/mass spectrometry (GC-IT/MS) was developed in order to quantify a large number of volatile compounds in wines such as alcohols, ester, no risoprenoids and terpenes. The procedures were optimized for SPME fiber selection, pre-incubation temperature and time, extraction temperature and time,and salt addition. A central composite experimental design was used in the optimization of the extraction conditions. The volatile compounds showed optimal extraction using a DVB/CAR/PDMS fiber, incubation of 5ml of wine with 2gNaCl at 45 1C during 5 min, and subsequent extraction of min at the same temperature. The method allowed the identification of 64 volatile compounds. Afterwards, the method was validated successfully for the most significant compounds and was applied to study the volatile composition of different white wines.
Palavras-Chave:  Composto volátil; Metodologia.
Thesagro:  Análise química; Cromatografia Gasosa; Enologia; Espectrometria; Uva; Vinho.
Thesaurus Nal:  Grapes.
Categoria do assunto:  --
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPUV14272 - 1UPCAP - DDOnline
CPATSA49306 - 1UPCAP - PP0080400804
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1.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, R. C. dos; MORAIS, J. de S.; FREIRE, R. M. M. Amendoim: um alimmento de grande valor nutricional. CNPA Informa, n.16, p.6, 1993.
Biblioteca(s): Embrapa Algodão.
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