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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Amazônia Oriental. Para informações adicionais entre em contato com cpatu.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
23/11/2011 |
Data da última atualização: |
30/11/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
CARVALHO, J. C. de; REIS, L. P.; REIS, J. da S. F.; FREITAS, A. D. D. de F.; CELESTINO FILHO, P. |
Afiliação: |
JOSIANE CELESTINO DE CARVALHO, UFPA; LUCIANE PEREIRA REIS, UNIVERSIDADE METODISTA DE SÃO PAULO; JEFFERSON DA SILVA F. REIS, UFPA; ALESSANDRA DOCE D. DE FREITAS, UFPA; PEDRO CELESTINO FILHO, CPATU. |
Título: |
Análise das principais características dendrológicas de espécies arbóreas encontradas em capoeira de dez anos, Município de Altamira. |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
In: SEMANA DE INTEGRAÇÃO DAS CIÊNCIAS AGRÁRIAS, 11., 2011, Altamira. Otimização dos sistemas de produção agrícola e florestal frente aos novos desafios do território da Transamazônica e Xingu. Belém, PA: Banco da Amazônia, 2011. |
Páginas: |
p. 103-106. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O presente trabalho foi desenvolvido com o objetivo de analisar as características dendrológicas de espécies arbóreas encontradas em Capoeira de dez anos, regenerada de uma área que foi preparada com uso de trator, localizado no Campo Experimental da EMBRAPA no município de Altamira-PA, contribuindo para o conhecimento de algumas espécies florestais. A metodologia utilizada para a realização deste trabalho consistiu na utilização de uma parcela de 50 x 50m, foi dividida em duas subparcelas de 25 x 25m para melhor manuseamento da área estudada. Foram inventariadas todas as árvores dentro da parcela com o critério de diâmetro 2 10 em, logo após o inventario foi feito análise das características dendrológicas: tipo e forma do fuste, ritidoma, lenticelas e entre outras, para a execução foi utilizada ficha dendrológica para ajudar na identificação no campo. A área estudada de Capoeira de dez anos apresentou uma grande variedade de espécies como a Embaúba (Cecropia pachystachya), Faveiro (Peltophorum dubium), Ingazeiro (lnga vera), Morototó (SchejJlera morototoni), Mutamba (Guazuma ulmifolia), e Tatajuba (Bagassa guianensis). Foram feito o levantamento do total de 90 indivíduos com destaque para as famílias cecropiacea com 40 indivíduos, a fabaceae com 25, mimosaceae com 19 indivíduos, a sterculiaceae e araliaceae com 3 indivíduos. |
Palavras-Chave: |
Espécies florestais. |
Thesagro: |
Essência florestal. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02206nam a2200193 a 4500 001 1906881 005 2018-11-30 008 2011 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aCARVALHO, J. C. de 245 $aAnálise das principais características dendrológicas de espécies arbóreas encontradas em capoeira de dez anos, Município de Altamira. 260 $aIn: SEMANA DE INTEGRAÇÃO DAS CIÊNCIAS AGRÁRIAS, 11., 2011, Altamira. Otimização dos sistemas de produção agrícola e florestal frente aos novos desafios do território da Transamazônica e Xingu. Belém, PA: Banco da Amazônia$c2011 300 $ap. 103-106. 520 $aO presente trabalho foi desenvolvido com o objetivo de analisar as características dendrológicas de espécies arbóreas encontradas em Capoeira de dez anos, regenerada de uma área que foi preparada com uso de trator, localizado no Campo Experimental da EMBRAPA no município de Altamira-PA, contribuindo para o conhecimento de algumas espécies florestais. A metodologia utilizada para a realização deste trabalho consistiu na utilização de uma parcela de 50 x 50m, foi dividida em duas subparcelas de 25 x 25m para melhor manuseamento da área estudada. Foram inventariadas todas as árvores dentro da parcela com o critério de diâmetro 2 10 em, logo após o inventario foi feito análise das características dendrológicas: tipo e forma do fuste, ritidoma, lenticelas e entre outras, para a execução foi utilizada ficha dendrológica para ajudar na identificação no campo. A área estudada de Capoeira de dez anos apresentou uma grande variedade de espécies como a Embaúba (Cecropia pachystachya), Faveiro (Peltophorum dubium), Ingazeiro (lnga vera), Morototó (SchejJlera morototoni), Mutamba (Guazuma ulmifolia), e Tatajuba (Bagassa guianensis). Foram feito o levantamento do total de 90 indivíduos com destaque para as famílias cecropiacea com 40 indivíduos, a fabaceae com 25, mimosaceae com 19 indivíduos, a sterculiaceae e araliaceae com 3 indivíduos. 650 $aEssência florestal 653 $aEspécies florestais 700 1 $aREIS, L. P. 700 1 $aREIS, J. da S. F. 700 1 $aFREITAS, A. D. D. de F. 700 1 $aCELESTINO FILHO, P.
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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Biblioteca |
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Tipo/Formato |
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Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
11/05/2023 |
Data da última atualização: |
25/05/2023 |
Tipo da produção científica: |
Autoria/Organização/Edição de Livros |
Autoria: |
ASCHERI, J. L. R. |
Afiliação: |
JOSE LUIS RAMIREZ ASCHERI, CTAA. |
Título: |
Thermoplastic food extrusion, questions, and answers: a simplified approach. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Ponta Grossa, PR: Atena, 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.22533/at.ed.390221612 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Thermoplastic extrusion is a technological process for pre-cooking or cooking various raw materials derived from cereals, grains such as legumes, pulses, starches from different sources, agro-industrial by-products, etc. The raw material is previously prepared according to the need for particle size, packaged with the amount of water sufficient to cause the expected degree of cooking, by passing through a screw with a defined configuration inserted in a cannon or barrel with sufficient temperature in its heating zones, in order to modify its characteristics caused by the heat and shear produced inside the barrel in order to gain new organoleptic characteristics, such as texture, taste, odor and nutritional and functional properties. Many commercially available foods are prepared by this process: snacks, breakfast cereals, pre-cooked or instant flour, and cookies, among other foods for human consumption. On the other hand, in livestock, a wide variety of rations are used for different species as well as their stages of growth according to nutritional needs, in the same way for pets (pet food), food of different types according to the requirements in each case. Another sector with high production values is aquaculture, with the delivery of feed for different species and levels of growth, which together involve large revenues for these sectors. In this sense, entrepreneurs from different areas emerge with the desire to use this technology with the available resources, in order to add value and consequent income improvement. Due to the existence of a wide variety of extruders, from the simplest to the most complex, with single or double screws and different accessories, the entrepreneur will need to evaluate which is the most appropriate, both from an economic and technological point of view. A decision that needs to be studied in order to guarantee investment and success with the productivity of the production line. For the reasons described, this little book of questions and answers has been created for those who want to preliminarily know the circumstances of the thermoplastic extrusion process. MenosThermoplastic extrusion is a technological process for pre-cooking or cooking various raw materials derived from cereals, grains such as legumes, pulses, starches from different sources, agro-industrial by-products, etc. The raw material is previously prepared according to the need for particle size, packaged with the amount of water sufficient to cause the expected degree of cooking, by passing through a screw with a defined configuration inserted in a cannon or barrel with sufficient temperature in its heating zones, in order to modify its characteristics caused by the heat and shear produced inside the barrel in order to gain new organoleptic characteristics, such as texture, taste, odor and nutritional and functional properties. Many commercially available foods are prepared by this process: snacks, breakfast cereals, pre-cooked or instant flour, and cookies, among other foods for human consumption. On the other hand, in livestock, a wide variety of rations are used for different species as well as their stages of growth according to nutritional needs, in the same way for pets (pet food), food of different types according to the requirements in each case. Another sector with high production values is aquaculture, with the delivery of feed for different species and levels of growth, which together involve large revenues for these sectors. In this sense, entrepreneurs from different areas emerge with the desire to use this technology with the available resources, in order ... Mostrar Tudo |
Thesaurus NAL: |
Food technology. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02560nam a2200133 a 4500 001 2153700 005 2023-05-25 008 2023 bl uuuu 00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.22533/at.ed.390221612$2DOI 100 1 $aASCHERI, J. L. R. 245 $aThermoplastic food extrusion, questions, and answers$ba simplified approach.$h[electronic resource] 260 $aPonta Grossa, PR: Atena$c2023 520 $aThermoplastic extrusion is a technological process for pre-cooking or cooking various raw materials derived from cereals, grains such as legumes, pulses, starches from different sources, agro-industrial by-products, etc. The raw material is previously prepared according to the need for particle size, packaged with the amount of water sufficient to cause the expected degree of cooking, by passing through a screw with a defined configuration inserted in a cannon or barrel with sufficient temperature in its heating zones, in order to modify its characteristics caused by the heat and shear produced inside the barrel in order to gain new organoleptic characteristics, such as texture, taste, odor and nutritional and functional properties. Many commercially available foods are prepared by this process: snacks, breakfast cereals, pre-cooked or instant flour, and cookies, among other foods for human consumption. On the other hand, in livestock, a wide variety of rations are used for different species as well as their stages of growth according to nutritional needs, in the same way for pets (pet food), food of different types according to the requirements in each case. Another sector with high production values is aquaculture, with the delivery of feed for different species and levels of growth, which together involve large revenues for these sectors. In this sense, entrepreneurs from different areas emerge with the desire to use this technology with the available resources, in order to add value and consequent income improvement. Due to the existence of a wide variety of extruders, from the simplest to the most complex, with single or double screws and different accessories, the entrepreneur will need to evaluate which is the most appropriate, both from an economic and technological point of view. A decision that needs to be studied in order to guarantee investment and success with the productivity of the production line. For the reasons described, this little book of questions and answers has been created for those who want to preliminarily know the circumstances of the thermoplastic extrusion process. 650 $aFood technology
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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