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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Rondônia; Embrapa Roraima. |
Data corrente: |
09/11/2017 |
Data da última atualização: |
10/11/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SILVA JUNIOR, E. C.; WADT, L. H. de O.; SILVA, K. E. da; LIMA, R. M. B.; BATISTA, K. D.; GUEDES, M. C.; CARVALHO, G. S.; CARVALHO, T. S.; REIS, A. R.; LOPES, G.; GUILHERME, L. R. G. |
Afiliação: |
E. C. Silva Junior, Federal University of Lavras; LUCIA HELENA DE OLIVEIRA WADT, CPAF-Rondonia; KATIA EMIDIO DA SILVA, CPAA; ROBERVAL MONTEIRO BEZERRA DE LIMA, CPAA; KARINE DIAS BATISTA, CPAF-Roraima; MARCELINO CARNEIRO GUEDES, CPAF-AP; G. S. Carvalho, Federal University of Lavras; T. S. Carvalho, Federal University of Lavras; A. R. Reis, São Paulo State University; G. Lopes, Federal University of Lavras; L. R. G. Guilherme, Federal University of Lavras. |
Título: |
Natural variation of selenium in Brazil nuts and soils from the Amazon region. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Chemosphere, v. 188, p. 650-658, 2017. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Brazil nut tree (Bertholletia excelsa) is native of the Amazon rainforest. Brazil nuts are consumed worldwide and are known as the richest food source of selenium (Se). Yet, the reasoning for such Se contents is not well stablished. We evaluated the variation in Se concentration of Brazil nuts from Brazilian Amazon basin, as well as soil properties, including total Se concentration, of the soils sampled directly underneath the trees crown, aiming to investigate which soil properties influence Se accumulation in the nuts. The median Se concentration in Brazil nuts varied from 2.07 mg kg-1 (in Mato Grosso state) to 68.15 mg kg-1 (in Amazonas state). Therefore, depending on its origin, a single Brazil nut could provide from 11% (in the Mato Grosso state) up to 288% (in the Amazonas state) of the daily Se requirement for an adult man (70 μg). The total Se concentration in the soil also varied considerably, ranging from <65.76 to 625.91 μg kg-1, with highest Se concentrations being observed in soil samples from the state of Amazonas. Se accumulation in Brazil nuts generally increased in soils with higher total Se content, but decreased under acidic conditions in the soil. This indicates that, besides total soil Se concentration, soil acidity plays a major role in Se uptake by Brazil nut trees, possibly due to the importance of this soil property to Se retention in the soil. |
Palavras-Chave: |
Amazon rainforest; Genotypic variation; Selenium accumulation; Selenium availability. |
Thesagro: |
Bertholletia Excelsa. |
Thesaurus Nal: |
nutrition. |
Categoria do assunto: |
-- K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/173734/1/SilvaJr-et-al-2017-VariationSeleniumBrazilNuts.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Rondônia (CPAF-RO) |
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Registros recuperados : 40 | |
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Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental. |
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Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental. |
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Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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Biblioteca(s): Embrapa Amapá; Embrapa Rondônia. |
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Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental. |
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34. | | LEAO, N. V. M.; OHASHI, S. T.; FREITAS, A. D. D. de; NASCIMENTO, M. R. S. M. do; SHIMIZU, E. S. C.; REIS, A. R. S.; GALVÃO FILHO, A. F.; SOUZA, D. de. Colheita de sementes e produção de mudas de espécies florestais nativas. Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental, 2011. 47 p. (Embrapa Amazônia Oriental. Documentos, 374).Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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36. | | TEIXEIRA, W. G.; STEINER, C.; SWAMI, S. N.; MOREIRA, A.; REIS, A. R.; COSTA, D. G.; CHAVES, F. C. M.; MARTINS, G. C.; SOUZA, G. K. de A.; ARRUDA, M. R. The link between Terra Preta de Índio and the use of charcoal to improve soil quality. Trabalho apresentado no Energy and Agricultural Carbon Utilization: Sustainable alternatives to sequestration, 2004.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental. |
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37. | | SILVA JUNIOR, E. C.; WADT, L. H. de O.; SILVA, K. E. da; LIMA, R. M. B.; BATISTA, K. D.; GUEDES, M. C.; CARVALHO, G. S.; CARVALHO, T. S.; REIS, A. R.; LOPES, G.; GUILHERME, L. R. G. Natural variation of selenium in Brazil nuts and soils from the Amazon region. Chemosphere, v. 188, p. 650-658, 2017.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Rondônia; Embrapa Roraima. |
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38. | | SILVA JÚNIOR, E. C. da; WADT, L. H. de O.; SILVA, K. E. da; LIMA, R. M. B. de; BATISTA, K. D.; GUEDES, M. C.; OLIVEIRA JUNIOR, R. C. de; REIS, A. R. dos; LOPES, G.; BROADLEY, M. R.; YOUNG, S. D.; GUILHERME, L. R. G. Geochemistry of selenium, barium, and iodine in representative soils of the Brazilian Amazon rainforest. Science of The Total Environment, v. 828, 154426, July 2022.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Rondônia; Embrapa Roraima. |
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39. | | SILVA JÚNIOR, E. C. da; MARTINS, G. C.; WADT, L. H. de O.; SILVA, K. E. da; LIMA, R. M. B. de; BATISTA, K. D.; GUEDES, M. C.; OLIVEIRA JUNIOR, R. C. de; REIS, A. R.; LOPES, G.; MENEZES, M. D. de; BROADLEY, M. R.; YOUNG, S. D.; GUILHERME, L. R. G. Natural variation of arsenic fractions in soils of the Brazilian Amazon. Science of the Total Environment,v. 687, p. 1219-1231, 2019.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Rondônia; Embrapa Roraima. |
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40. | | SILVA JUNIOR, E. C. da; DURAN, N. M.; LESSA, J. H. de L.; RIBEIRO, P. G.; WADT, L. H. de O.; SILVA, K. E. da; LIMA, R. M. B. de; BATISTA, K. D.; GUEDES, M. C.; OLIVEIRA JUNIOR, R. C. de; CARVALHO, H. W. P. de; REIS, A. R. dos; LOPES, G.; GUILHERME, L. R. G. Unraveling the accumulation and localization of selenium and barium in Brazil nuts using spectroanalytical techniques. Journal of Food Composition and Analysis, v. 106, art. 104329, March 2022.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Rondônia; Embrapa Roraima. |
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