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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Territorial. |
Data corrente: |
13/03/2024 |
Data da última atualização: |
13/03/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
REIS, A. P. L. DOS; FERREIRA, R. R. M.; FONSECA, M. F.; FARIAS, A. R. |
Afiliação: |
ARTHUR PEREIRA LIMA DOS REIS, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINAS; ROGERIO RESENDE MARTINS FERREIRA, CNPM; MARCELO FERNANDO FONSECA, CNPM; ANDRE RODRIGO FARIAS, CNPM. |
Título: |
Análise dos custos de produção das granjas de suíno e aves e aquicultura no estado do Paraná. |
Ano de publicação: |
2024 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Contemporânea, v. 4, n. 3, p. 1-11, 2024. |
ISSN: |
2447-0961 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
RESUMO: A análise dos custos de produção nas atividades agropecuárias é essencial para otimizar recursos, aumentar a eficácia e assegurar a sustentabilidade. Este estudo investiga os custos de produção na avicultura, 2RevistaContemporânea, v. 4, n. 3, 2024. ISSN 2447-0961piscicultura e suinocultura em municípios e regiões selecionadas do Paraná, um importante polo agrícola no Brasil. Utilizando dados secundários, foram analisadas as variáveis de custo para fornecer uma compreensão abrangente de tendências nestes setores. Os resultados destacam os desafios enfrentados pela agropecuária nos últimos anos, com um aumento notável nos custos de produção, influenciados por fatores externos, como a geopolítica global e questões de saúde pública. Além disso, a pesquisa evidencia a contribuição dos gastos com nutrição animal na estrutura de custos. Por fim, enfatiza-se a necessidade de um monitoramento contínuo dos custos de produção e a adoção de estratégias eficazes para garantir a rentabilidade dessas atividades agropecuárias. ABSTRACT:The analysis of production costs in agricultural activities is essential to optimize resources, increase effectiveness and ensure sustainability. This study investigates production costs in poultry farming, fish farming and pig farming in selected municipalities and regions of Paraná, an important agricultural hub in Brazil. Using secondary data, cost variables were analyzed to provide a comprehensive understanding of trends in these sectors. The results highlightthe challenges faced by agriculture in recent years, with a notable increase in production costs, influenced by external factors, such as global geopolitics and public health issues. Furthermore, the research highlights the contribution of animal nutrition spending in the cost structure. Finally, the need for continuous monitoring of production costs and the adoption of effective strategies to guarantee the profitability of these agricultural activities is emphasized. Robusiness. MenosRESUMO: A análise dos custos de produção nas atividades agropecuárias é essencial para otimizar recursos, aumentar a eficácia e assegurar a sustentabilidade. Este estudo investiga os custos de produção na avicultura, 2RevistaContemporânea, v. 4, n. 3, 2024. ISSN 2447-0961piscicultura e suinocultura em municípios e regiões selecionadas do Paraná, um importante polo agrícola no Brasil. Utilizando dados secundários, foram analisadas as variáveis de custo para fornecer uma compreensão abrangente de tendências nestes setores. Os resultados destacam os desafios enfrentados pela agropecuária nos últimos anos, com um aumento notável nos custos de produção, influenciados por fatores externos, como a geopolítica global e questões de saúde pública. Além disso, a pesquisa evidencia a contribuição dos gastos com nutrição animal na estrutura de custos. Por fim, enfatiza-se a necessidade de um monitoramento contínuo dos custos de produção e a adoção de estratégias eficazes para garantir a rentabilidade dessas atividades agropecuárias. ABSTRACT:The analysis of production costs in agricultural activities is essential to optimize resources, increase effectiveness and ensure sustainability. This study investigates production costs in poultry farming, fish farming and pig farming in selected municipalities and regions of Paraná, an important agricultural hub in Brazil. Using secondary data, cost variables were analyzed to provide a comprehensive understanding of trends in these sectors. The res... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Sustentabilidade. |
Thesagro: |
Agronegócio; Nutrição Animal; Rentabilidade. |
Thesaurus Nal: |
Agribusiness; Animal nutrition; Economic sustainability; Profitability. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1162798/1/6218.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Territorial (CNPM) |
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URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Suínos e Aves. Para informações adicionais entre em contato com cnpsa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Suínos e Aves. |
Data corrente: |
06/10/2015 |
Data da última atualização: |
18/02/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 5 |
Autoria: |
NOGUEIRA, V. L. R.; ROCHA, L. L.; COLARES, G. B.; ANGELIM, A. L.; NORMANDO, L. R. O.; CANTAO, M. E.; AGNEZ-LIMA, L. F.; ANDREOTE, F. D.; MELO, V. M. M. |
Afiliação: |
VANESSA L. R. NOGUEIRA, UFC; LIDIANNE L. ROCHA, UFC; GEORGIA B. COLARES, UFC; ALYSSON LIRA ANGELIM, UFC; LEONARDO R. O. NORMANDO, UFC; MAURICIO EGIDIO CANTAO, CNPSA; LUCYMARA F. A., UFRN; FERNANDO DINI ANDREOTE, ESALQ; VÂNIA M. M. MELO, UFC. |
Título: |
Microbiomes and potential metabolic pathways of pristine and anthropized Brazilian mangroves. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Regional Studies in Marine Science, v. 2, p. 56-64, 2015. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1016/j.rsma.2015.08.008 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Although microorganisms play key roles in mangrove food webs, the global knowledge of their diversity and function in these ecosystems is still scarce. Therefore, this study aimed to describe the microbiomes of pristine (TIM) and anthropized (JAG, PAC and COC) mangroves from a semiarid region of Brazil, and also to compare microbiomes from Southeast (SE) and Northeast (NE) mangroves, aiming to detect patterns related to geographic location. Pyrosequencing of four metagenomes showed that 90% of total classified sequences were assigned to Bacteria with a greater abundance of Proteobacteria (53%?60%), Bacteroidetes (7%?10%), Actinobacteria, Chloroflexi, Firmicutes and Planctomycetes (4%?7%), followed by Acidobacteria, Cyanobacteria and Verrucomicrobia (1.5%?4%) and phyla with relative abundances under 1%. The dominant proteobacterial classes were Deltaproteobacteria, Alphaproteobacteria and Gammaproteobacteria in the pristine (TIM) and in the less anthropized mangroves (JAG and PAC). Interestingly, in COC it was observed a decrease in Gammaproteobacteria with an increase in Betaproteobacteria, possibly related to its eutrophic condition. Our datasets also revealed some previously non-detected phyla in mangroves, comprising rare groups and several candidate divisions, which were previously reported for harsh environments, suggesting the involvement of these groups with the resilience of mangroves in semiarid regions. Comparative in silico analysis of SE and NE microbiomes showed similarities, but it was possible to detect a homogeneous group formed by Northeast mangroves (TIM, JAG and PAC), whereas the eutrophic mangrove (COC) clustered together to the urbanized Southeast mangrove. These results suggest that the semiarid climate might select peculiar bacterial communities and highlight the risk of microbial diversity homogenization due to anthropic actions on mangroves. Despite the detected changes in microbial composition, in general the potential metabolic pathways from these mangroves did not significantly differ. The observed functional redundancy explains the known resilience of these environments. MenosAlthough microorganisms play key roles in mangrove food webs, the global knowledge of their diversity and function in these ecosystems is still scarce. Therefore, this study aimed to describe the microbiomes of pristine (TIM) and anthropized (JAG, PAC and COC) mangroves from a semiarid region of Brazil, and also to compare microbiomes from Southeast (SE) and Northeast (NE) mangroves, aiming to detect patterns related to geographic location. Pyrosequencing of four metagenomes showed that 90% of total classified sequences were assigned to Bacteria with a greater abundance of Proteobacteria (53%?60%), Bacteroidetes (7%?10%), Actinobacteria, Chloroflexi, Firmicutes and Planctomycetes (4%?7%), followed by Acidobacteria, Cyanobacteria and Verrucomicrobia (1.5%?4%) and phyla with relative abundances under 1%. The dominant proteobacterial classes were Deltaproteobacteria, Alphaproteobacteria and Gammaproteobacteria in the pristine (TIM) and in the less anthropized mangroves (JAG and PAC). Interestingly, in COC it was observed a decrease in Gammaproteobacteria with an increase in Betaproteobacteria, possibly related to its eutrophic condition. Our datasets also revealed some previously non-detected phyla in mangroves, comprising rare groups and several candidate divisions, which were previously reported for harsh environments, suggesting the involvement of these groups with the resilience of mangroves in semiarid regions. Comparative in silico analysis of SE and NE microbiomes showed... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Brasil. |
Thesagro: |
Cadeia alimentar; Ecossistema; Genoma; Mangue; Microbiologia; Sedimento. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 03043naa a2200313 a 4500 001 2025895 005 2016-02-18 008 2015 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.1016/j.rsma.2015.08.008$2DOI 100 1 $aNOGUEIRA, V. L. R. 245 $aMicrobiomes and potential metabolic pathways of pristine and anthropized Brazilian mangroves.$h[electronic resource] 260 $c2015 520 $aAlthough microorganisms play key roles in mangrove food webs, the global knowledge of their diversity and function in these ecosystems is still scarce. Therefore, this study aimed to describe the microbiomes of pristine (TIM) and anthropized (JAG, PAC and COC) mangroves from a semiarid region of Brazil, and also to compare microbiomes from Southeast (SE) and Northeast (NE) mangroves, aiming to detect patterns related to geographic location. Pyrosequencing of four metagenomes showed that 90% of total classified sequences were assigned to Bacteria with a greater abundance of Proteobacteria (53%?60%), Bacteroidetes (7%?10%), Actinobacteria, Chloroflexi, Firmicutes and Planctomycetes (4%?7%), followed by Acidobacteria, Cyanobacteria and Verrucomicrobia (1.5%?4%) and phyla with relative abundances under 1%. The dominant proteobacterial classes were Deltaproteobacteria, Alphaproteobacteria and Gammaproteobacteria in the pristine (TIM) and in the less anthropized mangroves (JAG and PAC). Interestingly, in COC it was observed a decrease in Gammaproteobacteria with an increase in Betaproteobacteria, possibly related to its eutrophic condition. Our datasets also revealed some previously non-detected phyla in mangroves, comprising rare groups and several candidate divisions, which were previously reported for harsh environments, suggesting the involvement of these groups with the resilience of mangroves in semiarid regions. Comparative in silico analysis of SE and NE microbiomes showed similarities, but it was possible to detect a homogeneous group formed by Northeast mangroves (TIM, JAG and PAC), whereas the eutrophic mangrove (COC) clustered together to the urbanized Southeast mangrove. These results suggest that the semiarid climate might select peculiar bacterial communities and highlight the risk of microbial diversity homogenization due to anthropic actions on mangroves. Despite the detected changes in microbial composition, in general the potential metabolic pathways from these mangroves did not significantly differ. The observed functional redundancy explains the known resilience of these environments. 650 $aCadeia alimentar 650 $aEcossistema 650 $aGenoma 650 $aMangue 650 $aMicrobiologia 650 $aSedimento 653 $aBrasil 700 1 $aROCHA, L. L. 700 1 $aCOLARES, G. B. 700 1 $aANGELIM, A. L. 700 1 $aNORMANDO, L. R. O. 700 1 $aCANTAO, M. E. 700 1 $aAGNEZ-LIMA, L. F. 700 1 $aANDREOTE, F. D. 700 1 $aMELO, V. M. M. 773 $tRegional Studies in Marine Science$gv. 2, p. 56-64, 2015.
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Embrapa Suínos e Aves (CNPSA) |
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