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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
14/02/2017 |
Data da última atualização: |
06/05/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SANTOS. R. F. dos; HECKLER, L. I.; LAZAROTTO, M.; GARRIDO, L. da R.; REGO, C.; BLUME, E. |
Afiliação: |
Ricardo Feliciano dos SANTOS, 1 Universidade de São Paulo, Escola Superior de Agricultura “Luiz de Queiroz”, Departamento de Fitopatologia e Nematologia, Laboratório de Epidemiologia, 13418-900 Piracicaba, Brazil; Leise Inês HECKLER, 2 Universidade Federal de Santa Maria, Centro de Ciências Rurais, Departamento de Defesa Fitossanitária, Laboratório de Fitopatologia, 97105-900 Santa Maria, Brazil; Marília LAZAROTTO, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Departamento de Horticultura e Silvicultura, Laboratório de Horticultura e Silvicultura, 91501-970 Porto Alegre, Brazil; LUCAS DA RESSURREICAO GARRIDO, CNPUV; Cecilia REGO, Universidade de Lisboa, Instituto Superior de Agronomia, LEAF, Centro de Investigação em Agronomia, Alimentos, Ambiente e Paisagem, Tapada da Ajuda, 1349-017 Lisboa, Portuga; Elena BLUME, Universidade Federal de Santa Maria, Centro de Ciências Rurais, Departamento de Defesa Fitossanitária, Laboratório de Fitopatologia, 97105-900 Santa Maria, Brazil. |
Título: |
Trichoderma spp. and Bacillus subtilis for control of Dactylonectria macrodidyma in grapevine. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
Phytopathologia Mediterranea, v. 55, n. 2, p. 293− 300, 2016. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Black foot disease, which is primarily caused by Dactylonectria species, affects young and mature grapevines, causing loss of productivity and reduction of longevity of vineyards. Because it is a soil-borne fungus, this pathogen offers limited control possibilities. This study aimed to assess the biocontrol activity of products based on Trichoderma spp. and Bacillus subtilis, in vitro and in vivo, against D. macrodidyma. In vitro assays were carried out to evaluate inhibition of mycelial growth of the pathogen through volatile metabolites and paired cultures assays. An in vivo experiment evaluated the potential biocontrol of the pathogen in plants of Vitis vinifera cv. Merlot, grafted on "Paulsen 1103". In the volatile metabolites assay, mean inhibition of mycelial growth in treatments using Trichoderma spp. was 59%. In the paired cultures experiment, treatment with B. subtilis (Rizolyptus®) gave 41% inhibition of the pathogen. In the in vivo assay, the best results for length of the primary shoots, total numbers of nodes and root dry weight were achieved with the B. subtilis treatments. This study demonstrates that B. subtilis has potential for biocontrol of D. macrodidyma. Key words: Vitis vinifera, black foot disease, soil-borne pathogen, biological control. Key words: Vitis vinifera, black foot disease, soil-borne pathogen, biological control. |
Palavras-Chave: |
Black foot disease; Soil-borne pathogen. |
Thesagro: |
Vitis Vinifera. |
Thesaurus Nal: |
biological control. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/155568/1/18048-38004-1-PB.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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Registros recuperados : 25 | |
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Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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6. | | RODRIGUES, C. S.; MACEDO, M. A.; RÊGO, C. M.; MICHEREFF FILHO, M.; NAGATA, A. K. I. Influence of the age of tomato transplants on the rate of infection and symptom severity caused by the begomovirus tomato severe rugose virus. Virus Reviews and Research, v. 20, n. 2, p. 137, 2016. Edição dos resumos do XXVII Brazilian Congress of Virology & XI Mercosur Meeting of Virology, Pirienópolis, GO, 2016. Resumo PIV221. Na publicação: Inoue-Nagata, A. K.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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11. | | NAKASU, E. Y. T.; RÊGO, C. M.; ARDISSON ARAÚJO, D. M. P.; RIBEIRO, B. M.; NAGATA, A. K. I. Discovery of a novel dicistrovirus isolate in tomato leaf samples. Virus Reviews and Research, v. 20, n. 2, p. 137, 2016. Edição dos resumos do XXVII Brazilian Congress of Virology & XI Mercosur Meeting of Virology, Pirienópolis, GO, 2016. p. 142-143. Resumo PIV231.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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12. | | RODRIGUES, C. S.; MACEDO, M. A.; MANSILLA, P. J.; RÊGO, C. M.; MICHEREFF FILHO, M.; NAGATA, A. K. I. Efeito da quantidade de Bemisia tabaci biótipo B virulíferas sobre a infecção de begomovírus em tomateiro. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FITOPATOLOGIA, 49., 2016, Maceió. [Resumos]. Maceió: SBF, 2016.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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Biblioteca(s): Embrapa Cocais; Embrapa Semiárido. |
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Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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16. | | REIS, V. R. R.; GARCIA, U. S.; SIGNOR, D.; MUNIZ, L. C.; REGO, C. A. R. de M.; CANTANHÊDE, I. S. de L. Estoques de carbono e nitrogênio no solo, em função da cronossequência da pastagem, após ser formada em sistema ILPF. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 36., 2017, Belém, PA. Amazônia e seus solos: peculiaridades e potencialidades. Belém, PA: SBCS, 2017.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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18. | | ANJOS, M. C. S.; FASKOMY, T. L.; MIRANDA, A. M.; REGO, C. A.; GONCALVES, A. C.; SOARES, A. G.; FONSECA, M. J. O. Physical and chemical characterization of persian lime fruit produced under organic crop management. In: INTERNATIONAL HORTICULTURAL CONGRESS, 28., 2010, Lisboa. Science and horticulture for people: abstracts. [S.l.]: ISHS, 2010. v. 2, p. 162, S02.427.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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Biblioteca(s): Embrapa Cocais. |
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