Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agricultura Digital; Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  17/01/2008
Data da última atualização:  02/05/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  RANGEL, P. H. N.; BRONDANI, C.; MORAIS, O. P. de; SCHIOCCHET, M. A.; BORBA, T. C. de O.; RANGEL, P. N.; BRONDANI, R. P. V.; YOKOYAMA, S.; BACHA, R. E.; ISHIY, T.
Afiliação:  PAULO HIDEO NAKANO RANGEL, CNPAF; CLAUDIO BRONDANI, CNPAF; ORLANDO PEIXOTO DE MORAIS, CNPAF; MOACIR ANTONIO SCHIOCCHET, EPAGRI; TEREZA CRISTINA DE OLIVEIRA BORBA, CNPAF; PRISCILA NASCIMENTO RANGEL, bolsista CNPAF; ROSANA PEREIRA VIANELLO, CNPAF; SATORO YOKOYAMA, EPAGRI; RICHARD ELIAS BACHA, EPAGRI; TAKAZI ISHIY, EPAGRI.
Título:  Establishment of the irrigated rice cultivar SCSBRS Tio Taka by recurrent selection.
Ano de publicação:  2007
Fonte/Imprenta:  Crop Breeding and Applied Biotechnology, v. 7, n. 1, p. 103-110, Mar. 2007.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study aimed to present and discuss the recurrent selection methodology used in the development of the rice cultivar SCSBRS Tio Taka. This cultivar, derived from the population CNA-IRAT 4, achieves high yields and has agronomic traits related to a better performance in the pre-germinated cultivation system used in Santa Catarina State. The molecular characterization of Tio Taka and CNA-IRAT 4 parents with 16 SSR markers showed that one of the parents, BG 90-2, was highly similar to SCSBRS Tio Taka. The most probable reason was that SCSBRS Tio Taka was extracted from CNA-IRAT 4 in the second recombination cycle, preventing the ccurrence of a high level of recombination and favoring the phenotypic selection of plants derived from crosses with BG 90-2 as parent, once this line has one of the best plant architectures and yields.
Palavras-Chave:  Marcadores SSR; Melhoramento populacional; Produtividade de grãos; SCSBRS Tio Taka.
Thesagro:  Agricultura; Arroz irrigado; Biotecnologia; Genética; Melhoramento genético vegetal; Oryza Sativa; Seleção Recorrente; Variedade.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/102431/1/cbab.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF26268 - 1UPCAP - DD20072007
CNPTIA13079 - 1ADDAP - PP
Voltar






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Instrumentação. Para informações adicionais entre em contato com cnpdia.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  14/05/2024
Data da última atualização:  11/06/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  OLIVEIRA, W. Q. de; NUMA, I. A. N.; ALVIM, I. D.; AZEREDO, H. M. C. de; SANTOS, L. B.; BORSOI, F. T.; ARAÚJO, F. F. de; SAWAIA, A. C. H. F.; NASCIMENTO, G. C. do; CLERICI, M. T. P. S.; SACRAMENTO, C. K. do; PASTORE, G. M.
Afiliação:  FACULTY OF FOOD ENGINEERING, UNIVERSITY OF CAMPINAS; FACULTY OF FOOD ENGINEERING, UNIVERSITY OF CAMPINAS; FOOD TECHNOLOGY INSTITUTE (ITAL); HENRIETTE MONTEIRO C DE AZEREDO, CNPDIA; UNESP – SAO PAULO STATE UNIVERSITY; FOOD TECHNOLOGY INSTITUTE (ITAL); FACULTY OF FOOD ENGINEERING, UNIVERSITY OF CAMPINAS; FACULTY OF PHARMACEUTICAL SCIENCE, UNIVERSITY OF CAMPINAS; SCHOOL OF FOOD ENGINEERING, UNIVERSITY OF CAMPINAS; SCHOOL OF FOOD ENGINEERING, UNIVERSITY OF CAMPINAS; STATE UNIVERSITY OF SANTA CRUZ; FACULTY OF FOOD ENGINEERING, UNIVERSITY OF CAMPINAS.
Título:  Multilayer microparticles for programmed sequential release of phenolic compounds from Eugenia stipitata: Stability and bioavailability.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Food Chemistry, v.443, 138579, 2024.
Páginas:  1 - 12
ISSN:  0308-8146
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2024.138579
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  ABSTRACT A co-delivery system based on multilayer microparticles was developed and characterized for the sequential release of phenolic compounds (PCs) using different encapsulation processes (spray drying: SD and dryingchilling spray: SDC) and wall materials to improve the stability and bioavailability of PCs. Samples were characterized in terms of process yield (PY%), phenolic retention efficiency (PRE%), chemical structure and crystallinity (NMR, FTIR, DXR), thermal stability (DSC and FT-IR), anti-radical capacity (ORAC and ABTS) and in vitro digestion. PRE% of samples by SD were higher (p < 0.05) than SDC due to the formation of PCs from CRF (cara-roxo flour). NMR, FTIR, DXR confirmed the presence of key components and interactions for the formation of the advanced co-delivery system. The SDC particles showed crystalline regions by XRD and were stable at ~47 ◦C. All samples showed good release of PC in the intestinal phase, and antiradical capacity that reached 23.66 µmol TE g− 1. .
Palavras-Chave:  Araçá-boi; Cará-roxo; Co-encapsulation; Spray chilling.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPDIA18425 - 1UPCAP - DDPROCI.24/312024/48
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional