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Biblioteca(s):  Embrapa Agrobiologia.
Data corrente:  20/09/2021
Data da última atualização:  28/08/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  RAMOS, E. T. de A.; MENESES, C. H. S. G.; VIDAL, M. S.; BALDANI, J. I.
Afiliação:  ELIZABETH TEIXEIRA DE ALMEIDA RAMOS, UFRRJ; CARLOS HENRIQUE SALVINO GADELHA MENESES, UEPB; MARCIA SOARES VIDAL, CNPAB; JOSE IVO BALDANI, CNPAB.
Título:  Characterisation and action mode of Gluconacin, a bacteriocin with antimicrobial activity against Xanthomonas albilineans.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Annals of Applied Biology, Annals of Applied Biology, v. 180, p. 163-175. 2022.
DOI:  DOI: 10.1111/aab.12721
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Gluconacin, a bacteriocin produced by Gluconacetobacter diazotrophicus PAL5, has previously shown a large spectrum of inhibitory activity against beneficial and phytopatho- genic bacteria. The present study proposes a three-dimensional (3D) structure for Gluconacin based on modelling and describes some physicochemical characteristics and the effect of the peptide on cells of the phytopathogenic bacterium Xanthomonas albilineans ICMP196. The Gluconacin 3D structural model results demonstrated the 7 ?helices and 11 ?-sheets. Growth inhibition of the indicator microorganism, X. albilineans, occurred in the first moments of contact with Gluconacin (0.25 ?g ?l 1 ). Treatment of bacterial cells caused significant loss of inorganic phosphate and UV-absorbing materials. Scanning electron microscopy images showed that Gluconacin-treated X. lbilineans cells were fully lysed. These results suggest that the mode of action of this peptide involves altered membrane integrity and increased permeability, resulting in complete cell lysis. Physicochemical characterisation demonstrated stability of biological activity under high temperatures, including autoclaving conditions and low pH. The activity was reduced after treatment with proteases and some surfactants and abolished with ethylenediaminetetraacetic acid (EDTA). The 3D conformation model indicates the possibility of a hydrophobic region, which could possibly interact directly with the cell membrane of target bacteria. In conclusion, th... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Antimicrobial peptide; Bactericidal effect.
Thesaurus Nal:  Biological control; Gluconacetobacter diazotrophicus.
Categoria do assunto:  S Ciências Biológicas
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrobiologia (CNPAB)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAB41761 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoRAMOS, E. T. de A. Potencial biotecnológico da bacteriocina gluconacina recombinante de Gluconacetobacter diazotrophicus, estirpe PAL5, sobre microrganismos de importância agrícola para as culturas de cana-de-açúcar e tomate. 2018. 80 p. Tese. (Doutorado em Fitotecnia) - Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro, Seropédica. Orientação de José Ivo Baldani. Co-orientação de Márcia Soares Vidal
Tipo: Orientação de Tese de Pós-Graduação
Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia.
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2.Imagem marcado/desmarcadoRAMOS, E. T. de A.; MENESES, C. H. S. G.; VIDAL, M. S.; BALDANI, J. I. Characterisation and action mode of Gluconacin, a bacteriocin with antimicrobial activity against Xanthomonas albilineans. Annals of Applied Biology, Annals of Applied Biology, v. 180, p. 163-175. 2022.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia.
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3.Imagem marcado/desmarcadoRAMOS, E. T. de A.; VIDAL, M. S.; BALDANI, J. I. Utilização de bacteriocina produzida pela bactéria diazotrófica endofítica Gluconacetobacter diazotrophicus estirpe PAL5, para o controle de fitopatógenos de cana-de-açúcar In: FÓRUM DA PÓS-GRADUAÇÃO DA UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DO RIO DE JANEIRO, 10., 2015, Seropédica. Brasil: Pátria educadora: avanços e desafios: Resumos... Seropédica: UFRRJ, 2015.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia.
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4.Imagem marcado/desmarcadoMELO, L. H. V. de; ROCHA, F. Y. O.; VIDAL, M. S.; GITAHY, P. de M.; ARRUDA, G. M.; BARRETO, C. P.; ALVES, P. B.; RAMOS, E. T. de A. Diversity and biotechnological potential of endophytic Bacillus species originating from the stem apoplast fluid of sugarcane plants. Applied Soil Ecology, V. 166, 103985, 2021.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia.
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5.Imagem marcado/desmarcadoRAMOS, E. T. de A.; OLIVARES, F. L.; ROCHA, L. O. da; SILVA, R. F. da; CARMO, M. G. F. do; LOPES, M. T. G.; MENESES, C. H. S. G.; VIDAL, M. S.; BALDANI, J. I. The effects of gluconacin on bacterial tomato pathogens and protection against Xanthomonas perforans, the causal agent of bacterial spot disease Plants, v. 12, 3208, 2023.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 4
Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia.
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