Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Florestas; Embrapa Solos / UEP-Recife; Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  16/11/2009
Data da última atualização:  24/02/2015
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BARTZ, M. L. C.; BROWN, G. G.; PASINI, A.; FERNANDES, J. de O.; CURMI, P.; DORIOZ, J.; RALISCH, R.
Afiliação:  MARIE LUISE CAROLINA BARTZ, UEL; GEORGE GARDNER BROWN, CNPF; AMARILDO PASINI, UEL; JULIANA DE OLIVEIRA FERNANDES, UEL; PIERRE CURMI, Établissement National d'Einseignement Supérieur d'Agronomie de Dijon; JULIE DORIOZ, Établissement National d'Einseignement Supérieur d'Agronomie de Dijon; RICARDO RALISCH, UEL.
Título:  Earthworm communities in organic and conventional coffee cultivation.
Ano de publicação:  2009
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasilia, DF, v. 44, n. 8, p. 928-933, ago. 2009.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract ? The objective of this work was to evaluate the effect of organic and conventional coffee crops on biomass, population density and diversity of earthworms, in Lerroville, district of Londrina County, Paraná state, Brazil. Earthworm communities were sampled in three areas with organic coffee cultivation (CO1, CO2 and CO3), two with conventional coffee (CC1 and CC2), and a native forest fragment (MT). The soil of the areas CO1, CC1, and MT was classified as Nitossolo Vermelho (Rhodic Kandiudox), while CO2, CO3, and CC2 were on Latossolo Vermelho (Rhodic Hapludox). Eight samples were taken in each area on two occasions, winter and summer, using the Tropical Soil Biology and Fertility (TSBF) method in the 0?20 cm soil layer. The earthworms were handsorted and preserved in 4% formaldehyde, and were later weighed, counted and identified. The highest earthworm biomass, both in winter and summer, occurred in the CO3 area. For population density, the higher numbers of individuals were found in CO1 and CO3. The highest number of species was identified in the organic cultivation. The adoption of organic practices in coffee cultivation favored the diversity, density and biomass of earthworm communities.
Palavras-Chave:  Conventional cultivation; Cultivation; Diversity; Organic cultivation.
Thesaurus Nal:  biomass; density; Oligochaeta; Population density.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/27396/1/v44n8a19.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/AI-SEDE-2010/47213/1/44n08a18.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
AI-SEDE47213 - 1UPEAP - PP630.72081P474
CNPF46153 - 1UPCAP - DD
CNPS-UEPR3033 - 1ADDAP - DD631.42B283e2017.03578
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoGARCIA, M. V.; MAGALHÃES, G. M.; OSHIRO, L. M.; ARDISON, F. de A.; ALMEIDA, R. F. C.; BARROS, J. C.; ANDREOTTI, R. Histopatologia da possível ação do diflubenzuron no controle de Rhipicephalus (B.) microplus. In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON TICK CONTROL AND TICK-BORNE DISEASES, 2013, Campo Grande, MS. [Proceedings..]. Campo Grande, MS: Embrapa Gado de Corte, 2013. (Embrapa Gado de Corte. Documentos, 202). Comissão organizadora: Renato Andreotti, Fernando Paiva, Wilson Werner Koller, Jacqueline Cavalcante Barros, Luiz Antonio Dias Leal, Jaqueline Matias.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Corte.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional