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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
01/09/1997 |
Data da última atualização: |
10/03/2015 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
CARVALHO, F. C. de; ARAUJO FILHO, J. A. de; REGO, M. C. do; TELES, F. F. |
Afiliação: |
Fabianno Cavalcante de Carvalho, Universidade Estadual Vale do Acaraú - UVA - Sobral, CE.; João Ambrósio de Araújo Filho, CNPC; Mailde Carlos do Rêgo, Universidade Federal do Ceará - UFC - Fortaleza, CE; Francisco Franco Feitosa Teles, UVA - Sobral, CE. |
Título: |
Flutuações dos níveis dos carboidratos de reserva disponíveis nas raízes e no caule do marmeleiro (Croton sonderianus Muell. Arg.). |
Ano de publicação: |
1998 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 27, n. 4, p. 670-675, 1998. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Resumo: O objetivo deste trabalho foi estudar as flutuações dos níveis dos carboidratos de reserva (Carboidratos Ácido-Digeríveis, CAD), nas raízes e no caule do marmeleiro (Croton sonderianus Muell.Arg.), durante seu ciclo fenológico. Um delineamento experimental inteiramente casualizado, com quatro repetições e distribuição fatorial de 3 x 9 (diâmetro de raiz ou caule vs estádios fenológicos), foi usado na análises estatísticas das variáveis raiz e caule. Os níveis dos CAD nas raízes apresentaram duas fases distintas: a de depleção-reposição das reservas, no período compreendido entre o intumescimento das gemas e a de frutificação, em que não ocorreram diferenças entre as classes de diâmetro nos diferentes estádios fenológicos. Houve uma fase de armazenamento, no período entre a frutificação e a queda das folhas, que variou conforme o diâmetro da raiz. Os níveis de CAD no caule mostraram o menor padrão de depleção-reposição e armazenamento, em função dos estádios fenológicos, mas não variaram em função do diâmetro do caule. [Change in the available storage carbohydrate levels on the roots and on the stems of marmeleiro (Croton sonderianus Muell. Arg.]. Abstract: The objective of this work was to study the change of the storage carbohydrate levels (Acid Digestible Carbohydrate, ADC) on the roots and on the stems of marmeleiro (Croton sonderianus Muell. Arg.), during its phenologic cycle. A complete randomized experimental design with four replicatos in a 3 × 9 factorial arrangement (roots and stems fraction x phenophase) was used in statistical analyses of the root and stems variables. The levels of the ADC in the roots showed two distinct stages, a depletion-reposition storage phase in the period between the tumescence of the aerial buds and the fruiting, when effect was found for root diameter and a storage phase, during the period between the fruiting and the falling of the leaves where differences among the smallest diameter class and the biggest diameter class were observed. The phases of depletion-reposition and storage of the ADC in the stems did not present differences among the three classes of length in each phenophase. However, the phenophase affected the depletion-reposition and the storage phases. MenosResumo: O objetivo deste trabalho foi estudar as flutuações dos níveis dos carboidratos de reserva (Carboidratos Ácido-Digeríveis, CAD), nas raízes e no caule do marmeleiro (Croton sonderianus Muell.Arg.), durante seu ciclo fenológico. Um delineamento experimental inteiramente casualizado, com quatro repetições e distribuição fatorial de 3 x 9 (diâmetro de raiz ou caule vs estádios fenológicos), foi usado na análises estatísticas das variáveis raiz e caule. Os níveis dos CAD nas raízes apresentaram duas fases distintas: a de depleção-reposição das reservas, no período compreendido entre o intumescimento das gemas e a de frutificação, em que não ocorreram diferenças entre as classes de diâmetro nos diferentes estádios fenológicos. Houve uma fase de armazenamento, no período entre a frutificação e a queda das folhas, que variou conforme o diâmetro da raiz. Os níveis de CAD no caule mostraram o menor padrão de depleção-reposição e armazenamento, em função dos estádios fenológicos, mas não variaram em função do diâmetro do caule. [Change in the available storage carbohydrate levels on the roots and on the stems of marmeleiro (Croton sonderianus Muell. Arg.]. Abstract: The objective of this work was to study the change of the storage carbohydrate levels (Acid Digestible Carbohydrate, ADC) on the roots and on the stems of marmeleiro (Croton sonderianus Muell. Arg.), during its phenologic cycle. A complete randomized experimental design with four replicatos in a 3 × 9 factorial arr... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Carboidrato de reserva; Ciclo fenológico; Phenologic cycle; Reserve carbohydrate; Shrub physiology. |
Thesagro: |
Caatinga; Croton sonderianus; Euphorbiaceae; Fenologia; Marmeleiro preto. |
Thesaurus Nal: |
Phenology. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/61454/1/API-Flutuacoes-dos-niveis.pdf
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Marc: |
LEADER 03191naa a2200289 a 4500 001 1514707 005 2015-03-10 008 1998 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aCARVALHO, F. C. de 245 $aFlutuações dos níveis dos carboidratos de reserva disponíveis nas raízes e no caule do marmeleiro (Croton sonderianus Muell. Arg.). 260 $c1998 520 $aResumo: O objetivo deste trabalho foi estudar as flutuações dos níveis dos carboidratos de reserva (Carboidratos Ácido-Digeríveis, CAD), nas raízes e no caule do marmeleiro (Croton sonderianus Muell.Arg.), durante seu ciclo fenológico. Um delineamento experimental inteiramente casualizado, com quatro repetições e distribuição fatorial de 3 x 9 (diâmetro de raiz ou caule vs estádios fenológicos), foi usado na análises estatísticas das variáveis raiz e caule. Os níveis dos CAD nas raízes apresentaram duas fases distintas: a de depleção-reposição das reservas, no período compreendido entre o intumescimento das gemas e a de frutificação, em que não ocorreram diferenças entre as classes de diâmetro nos diferentes estádios fenológicos. Houve uma fase de armazenamento, no período entre a frutificação e a queda das folhas, que variou conforme o diâmetro da raiz. Os níveis de CAD no caule mostraram o menor padrão de depleção-reposição e armazenamento, em função dos estádios fenológicos, mas não variaram em função do diâmetro do caule. [Change in the available storage carbohydrate levels on the roots and on the stems of marmeleiro (Croton sonderianus Muell. Arg.]. Abstract: The objective of this work was to study the change of the storage carbohydrate levels (Acid Digestible Carbohydrate, ADC) on the roots and on the stems of marmeleiro (Croton sonderianus Muell. Arg.), during its phenologic cycle. A complete randomized experimental design with four replicatos in a 3 × 9 factorial arrangement (roots and stems fraction x phenophase) was used in statistical analyses of the root and stems variables. The levels of the ADC in the roots showed two distinct stages, a depletion-reposition storage phase in the period between the tumescence of the aerial buds and the fruiting, when effect was found for root diameter and a storage phase, during the period between the fruiting and the falling of the leaves where differences among the smallest diameter class and the biggest diameter class were observed. The phases of depletion-reposition and storage of the ADC in the stems did not present differences among the three classes of length in each phenophase. However, the phenophase affected the depletion-reposition and the storage phases. 650 $aPhenology 650 $aCaatinga 650 $aCroton sonderianus 650 $aEuphorbiaceae 650 $aFenologia 650 $aMarmeleiro preto 653 $aCarboidrato de reserva 653 $aCiclo fenológico 653 $aPhenologic cycle 653 $aReserve carbohydrate 653 $aShrub physiology 700 1 $aARAUJO FILHO, J. A. de 700 1 $aREGO, M. C. do 700 1 $aTELES, F. F. 773 $tRevista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG$gv. 27, n. 4, p. 670-675, 1998.
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Registro original: |
Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
22/11/2011 |
Data da última atualização: |
25/07/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
GOUVEIA, G. V.; MEIRELLES, S. L.; GROSSI, D. A.; SANTIAGO, A. C.; SONSTEGARD, T. S.; YAMAGISHI, M. E. B.; MATUKUMALLI, L. K.; COUTINHO, L. L.; ALENCAR, M. M. de; OLIVEIRA, H. N.; REGITANO, L. C. de A. |
Afiliação: |
GISELE VENERONI-GOUVEIA, UFSCar/SÃO CARLOS, SP; SARAH LAGUNA MEIRELLES, UNESP/JABOTICABAL; DANIELE A. GROSSI, UNESP/JABOTICABAL; A. C. SANTIAGO, UFSCar/SÃO CARLOS, SP; T. S. SONSTEGARD, USDA, Agricultural Research Service, Beltsville; MICHEL EDUARDO BELEZA YAMAGISHI, CNPTIA; L. K. MATUKUMALLI, USDA, Agricultural Research Service, Beltsville; LUIZ L. COUTINHO, USP-ESALQ; MAURICIO MELLO DE ALENCAR, CPPSE; HENRIQUE NUNES OLIVEIRA, UNESP/JABOTICABAL; LUCIANA CORREIA DE ALMEIDA REGITANO, CPPSE. |
Título: |
Whole-genome analysis for backfat thickness in a tropically adapted, composite cattle breed from Brazil. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
Animal Genetics, v. 43, n. 5, p. 518-524, oct. 2012. |
DOI: |
10.1111/j.1365-2052.2011.02286.x |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Backfat thickness affects the preservation of the beef carcass after slaughter and confers organoleptic characteristics assessed by the consumer. One of the breeding goals for Canchim, a tropically adapted breed, is to comprehensively increase fat thickness. Our goals were to identify genomic regions associated with backfat in Canchim populations and validate the association of single nucleotide polymorphisms (SNPs) overlapping previously identified QTL regions known to affect fat deposition. Fifteen animals with lower and 15 animals with higher residues for backfat, according to a linear model using the SAS GLM procedure, were selected from a population of 1171 animals and genotyped using the BovineSNP50 BeadChip. Initial analysis revealed more than 100 SNPs that discriminated the tails of phenotypic distribution. One extended region of association included the centromeric region of chromosome (Chr) 14. Because this region overlapped with QTL from previous reports, we developed SNP assays to interrogate two linkage disequilibrium blocks, one in the centromeric region and another in the middle region of Chr 14 to confirm the association. The analysis validated the presence of specific haplotypes affecting fat thickness. |
Palavras-Chave: |
Fat deposition; Tropically adapted cattle. |
Thesaurus NAL: |
single nucleotide polymorphism. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
Marc: |
LEADER 02153naa a2200289 a 4500 001 1906584 005 2022-07-25 008 2012 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1111/j.1365-2052.2011.02286.x$2DOI 100 1 $aGOUVEIA, G. V. 245 $aWhole-genome analysis for backfat thickness in a tropically adapted, composite cattle breed from Brazil.$h[electronic resource] 260 $c2012 520 $aBackfat thickness affects the preservation of the beef carcass after slaughter and confers organoleptic characteristics assessed by the consumer. One of the breeding goals for Canchim, a tropically adapted breed, is to comprehensively increase fat thickness. Our goals were to identify genomic regions associated with backfat in Canchim populations and validate the association of single nucleotide polymorphisms (SNPs) overlapping previously identified QTL regions known to affect fat deposition. Fifteen animals with lower and 15 animals with higher residues for backfat, according to a linear model using the SAS GLM procedure, were selected from a population of 1171 animals and genotyped using the BovineSNP50 BeadChip. Initial analysis revealed more than 100 SNPs that discriminated the tails of phenotypic distribution. One extended region of association included the centromeric region of chromosome (Chr) 14. Because this region overlapped with QTL from previous reports, we developed SNP assays to interrogate two linkage disequilibrium blocks, one in the centromeric region and another in the middle region of Chr 14 to confirm the association. The analysis validated the presence of specific haplotypes affecting fat thickness. 650 $asingle nucleotide polymorphism 653 $aFat deposition 653 $aTropically adapted cattle 700 1 $aMEIRELLES, S. L. 700 1 $aGROSSI, D. A. 700 1 $aSANTIAGO, A. C. 700 1 $aSONSTEGARD, T. S. 700 1 $aYAMAGISHI, M. E. B. 700 1 $aMATUKUMALLI, L. K. 700 1 $aCOUTINHO, L. L. 700 1 $aALENCAR, M. M. de 700 1 $aOLIVEIRA, H. N. 700 1 $aREGITANO, L. C. de A. 773 $tAnimal Genetics$gv. 43, n. 5, p. 518-524, oct. 2012.
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Registro original: |
Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE) |
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