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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  02/02/2012
Data da última atualização:  17/10/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  PEREIRA, G. E.; ARAÚJO, A. J. B.; SANTOS, J. de O.; OLIVEIRA, S. V.; NASCIMENTO, R. L.; QUINTINO, C.; VANDERLINDE, R.; LIMA, L. L. A.
Afiliação:  GIULIANO ELIAS PEREIRA, CNPUV / CPATSA.
Título:  Chemical and aromatic characteristics of Brazilian tropical wines.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  Acta Horticulturae, The Hague, n. 910, p. 135-140, out. 2011.
Idioma:  Inglês
Notas:  Trabalho apresentado no II International Symposium on Tropical Wines, de 25 a 28 de maio de 2010, Petrolina, PE. Editado por Giuliano Elias Pereira e Jorge Tonietto.
Conteúdo:  Traditional winegrowing areas are located in temperate climate zones and allow to produce grapes only once per year. Tropical wines have been elaborated in India, Thailand, Venezuela and Brazil and present another kind of viticulture, as compared with countries located in temperate climate zones. Northeast of Brazil started wine production twenty six years ago. This region vines can produce two or three crops per year, depending of the cycle of different cultivars. Harvests can be scaled throughout the year, mainly between May and December, corresponding to the dry season. Red, white, rosé and sparkling wines are being elaborated in the region. The objective of this work was to determine the physico-chemical and aromatic characteristics of some tropical wines elaborated in Northeast of Brazil, with grapes harvested in November 2008. Wines were elaborated using traditional method with control of the alcoholic and malolactic fermentation temperatures, at 25 and 18ºC for red wines, respectively, and at 18ºC for alcoholic fermentation of the white wines. After stabilization and bottling and wines were analyzed to determine physico-chemical characteristics, like alcohol degree, pH, total and volatile acidities, dry extract, sulfur dioxide, total anthocyanin and total phenol index. Aromatic profile was determined by gas chromatography, while 19 esters and 6 superior alcohols were identified. Wines presented different chemical and aromatic characteristics according to different gra... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Análise sensorial; Éster; PCA; Vinho tropical; Viticultura tropical.
Thesagro:  Álcool; Aroma; Uva; Vinho.
Thesaurus Nal:  Grapes; Viticulture; Wines.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATSA46502 - 1UPCAP - PP
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  24/09/2021
Data da última atualização:  24/01/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  GALON, L.; BRUNETTO, L.; SILVA, A. M. L. da; SOLIGO, V.; CAVALETTI, D. C.; SILVA, A. F. da; GALLINA, A.; FRANCESCHETTI, M. B.; FORTE, C. T.; PERIN, G. F.
Afiliação:  LEANDRO GALON, Universidade Federal da Fronteira Sul; LEONARDO BRUNETTO, Universidade Federal da Fronteira Sul; ANTONIO MARCOS LOUREIRO DA SILVA, Universidade Federal da Fronteira Sul; VINICIUS SOLIGO, Universidade Federal da Fronteira Sul; DANIEL CRISTIAN CAVALETTI, Universidade Federal da Fronteira Sul; ALEXANDRE FERREIRA DA SILVA, CNPMS; ALESSANDRA GALLINA, Universidade Federal da Fronteira Sul; MILENA BARRETTA FRANCESCHETTI, Universidade Federal da Fronteira Sul; CESAR TIAGO FORTE, Universidade Federal da Fronteira Sul; GISMAEL FRANCISCO PERIN, Universidade Federal da Fronteira Sul.
Título:  Tank mixture of glyphosate and 2,4-D applied on RR® maize crop.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Journal of Environmental Science and Health, Part B, v. 56, n. 11, p. 948-953, 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1080/03601234.2021.1981102
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Herbicide tank-mixing is often carried out by farmers aiming to control weeds in crops. Thus, it is important to evaluate the effects of these mixtures regarding the selectivity of crops. The aim of this work is to assess the selectivity of increasing doses of herbicides (glyphosate and 2,4-D), applied alone or as a mixture, on maize crop. Two experiments were carried out in randomized blocks, with four replications, during two crop years. The evaluated variables were: phytotoxicity, plant height, stem diameter, ear length, number of rows per ear, number of grains per row, mass of 1,000 grains and grain yield. The herbicide, 2,4-D, when applied in mixture with glyphosate caused severe phytotoxicity symptoms on maize. Grain yield and growth characteristics were not affected by the herbicides applied alone or as a mixture. Increasing doses of 2,4-D caused severe phytotoxicity symptoms on hybrid Status VIP3. Increasing doses of glyphosate did not show phytotoxicity symptoms and are not directly correlated to any injury caused by 2,4-D in the SX 5885 VIP3 maize hybrid.
Thesagro:  Herbicida; Milho.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMS29607 - 1UPCAP - DD
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