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Biblioteca(s):  Embrapa Hortaliças.
Data corrente:  06/02/2023
Data da última atualização:  24/03/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  GARCIA, R. M.; PONTES, N. de C.; QUEZADO-DUVAL, A. M.
Afiliação:  RENATO MARTINS GARCIA, PROGRAMA DE PÓS-GRADUAÇÃO EM OLERICULTURA, INSTITUTO FEDERAL GOIANO.; NADSON DE CARVALHO PONTES, PROGRAMA DE PÓS-GRADUAÇÃO EM OLERICULTURA, INSTITUTO FEDERAL GOIANO.; ALICE MARIA QUEZADO DUVAL, CNPH.
Título:  Optimizing the application of acibenzolar-S-methyl and copper to control bacterial spot on fresh-market tomato.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Crop Protection, v. 164, e106137, Feb. 2023.
ISSN:  1873-6904
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study aimed to adjust the number of applications of acibenzolar-S-methyl (ASM) and copper in an integrated program for the control of bacterial spot on fresh-market tomato. Two field trials were carried out during 2018 and 2019. Four sets of number of weekly applications of ASM were evaluated (7, 9, 11, and 13 applications). In addition to these, four other treatments were included: two as a tank mixture compound [13 weekly applications of ASM + biostimulant and nine applications of ASM + copper oxychloride]. Copper oxychloride was applied after ASM treatments in order to complete 13 applications per growing season. Copper oxychloride and untreated plots were used as a control. The variables evaluated were bacterial spot severity, total yield, and yield per classes of fruit according to the Brazilian market standards. Benefit-cost ratio (B/C) was calculated considering the income increase of a given treatment in relation to the untreated control. The disease ratings and yield data were subjected to ANOVA and the means tested for significance by Fisher, Dunnett, and orthogonal contrasts comparison tests. Regression analysis were carried out with the disease ratings to evaluate the ASM number of applications. As the number of ASM applications increased, disease severity decreased, although, the best B/C was obtained with seven applications of ASM, followed by copper applications until the end of the cycle. The tank mixture compound treatments did not result in economic ga... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Oxicloreto de cobre.
Thesagro:  Controle Químico; Mancha Bacteriana; Rendimento; Tomate.
Thesaurus Nal:  Acibenzolar-S-methyl; Chemical control; Copper oxychloride; Solanum lycopersicum; Xanthomonas.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Hortaliças (CNPH)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPH41825 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoQUEZADO-DUVAL, A. M. Doenças bacterianas das hortaliças. In: GUEDES, I. M. R.; VIDAL, M. C. (Ed.). Curso internacional sobre produção sustentável de hortaliças: módulo 2 produção sustentável de hortaliças. Embrapa: Brasília, DF, 2012. p. 84-86.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
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2.Imagem marcado/desmarcadoQUEZADO-DUVAL, A. M. Novos híbridos de tomate industrial chegam ao mercado. Campo & Negócios HF, Uberlândia, Ano 8, n. 90, p. 52-54, nov. 2012.
Tipo: Artigo de Divulgação na Mídia
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3.Imagem marcado/desmarcadoQUEZADO-DUVAL, A. M. Nova opção. Cultivar Hortaliças e Frutas, Pelotas, Ano 11, n. 74, p. 05-07, jun./jul. 2012.
Tipo: Artigo de Divulgação na Mídia
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4.Imagem marcado/desmarcadoQUEZADO-DUVAL, A. M. Mancha-bacteriana do tomateiro e de Capsicum spp. Fitopatologia Brasileira, Brasília, DF, v. 31, p. S85, ago. 2006. Suplemento. Mesa Redonda apresentada no 39. Congresso Brasileiro de Fitopatologia, 2006, Salvador.
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5.Imagem marcado/desmarcadoQUEZADO-DUVAL, A. M.; LOPES, C. A. Bacterial wilt of two weed species of the family Labiatae, incited by Pseudomonas solanacearum. Bacterial Wilt Newsletter, n. 11, p. 6, Dec. 1994. Na publicação: QUEZADO-SOARES, A. M.
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6.Imagem marcado/desmarcadoQUEZADO-DUVAL, A. M.; LOPES, C. A. Lack of biological control of potato bacterial wilt by avirulent mutants of Pseudomonas solanacearum and by fluorescent pseudomonads. Bacterial Wilt Newsletter, n. 11, p. 3-5, Dec. 1994.
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7.Imagem marcado/desmarcadoLOPES, C. A.; QUEZADO-DUVAL, A.M. Illustred key for assessment of tomato bacterial wilt. Disponivel: site IBWC (maio. 2001). URL:. 1p.
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8.Imagem marcado/desmarcadoLOPES, C. A.; QUEZADO-DUVAL, A. M. Estabilidade da resistencia da batata 'Achat' a murcha-bacteriana. Horticultura Brasileira, Brasilia, DF, v. 13, n.1, p.57-58, maio 1995.
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9.Imagem marcado/desmarcadoQUEZADO-DUVAL, A.M.; LOPES, C. A. Desempenho de cultivares de batata em solo infestado com Ralstonia solanacearum, raca 1. Horticultura Brasileira, Brasilia, v.17, n.3, p.244-247, nov. 1999.
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10.Imagem marcado/desmarcadoLOPES, C. A.; QUEZADO-DUVAL, A. M. Evidence of the stability of the resistance of potato cultivar Achat to bacterial wilt in Brazil. Bacterial Wilt Newsletter, n. 11, p. 6-7, Dec. 1994. Na publicação: Alice M. Quezado-Soares.
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11.Imagem marcado/desmarcadoQUEZADO-DUVAL, A. M.; BOITEUX, L. S. Genética aumenta resistência do tomateiro às bactérias. Campo & Negócios HF, Uberlândia, v. 3, n. 36, p. 44-45, out. 2007.
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12.Imagem marcado/desmarcadoLOPES, C. A.; QUEZADO-DUVAL, A. M. Doenças bacterianas. In: LOPES, C. A.; ÁVILA, A. C. de. Doenças do tomateiro. Brasília: Embrapa Hortaliças, 2005. p. 53-73.
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13.Imagem marcado/desmarcadoQUEZADO-DUVAL, A. M.; LOPES, C. A. Doenças bacterianas. In : CLEMENTE, F. M. V. T.; BOITEUX, L. S. (Ed.). Produção de tomate para processamento industrial. Brasília, DF: Embrapa, 2012. il. color. p.205-222.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
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14.Imagem marcado/desmarcadoQUEZADO-DUVAL, A. M.; LOPES, C. A. Manejo de doenças bacterianas da batata. In: SIMPÓSIO DE CONTROLE DE DOENÇAS DE PLANTAS, 6., 2006, Lavras. Manejo integrado de doenças de grandes culturas: feijão, batata, milho e sorgo. Lavras: UFLA: DFP: NEFIT, 2006. p. 134-146.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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15.Imagem marcado/desmarcadoQUEZADO-DUVAL, A. M.; BOITEUX, L. S. Manejo das doenças bacterianas do tomateiro. Campo & Negócios HF, Uberlândia, Ano 3, n. 35, p. 20, abr. 2008.
Tipo: Artigo de Divulgação na Mídia
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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16.Imagem marcado/desmarcadoQUEZADO-DUVAL, A. M.; LOURENÇO JUNIOR, V. Manejo de doenças foliares do tomateiro. Hortaliças em Revista, Brasília, DF, Ano 7, n. 24, p. 12-13, jan./abr. 2018.
Tipo: Artigo de Divulgação na Mídia
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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17.Imagem marcado/desmarcadoASSUNÇÃO, A.; QUEZADO-DUVAL, A. M. Métodos de coleta de dados para discriminar tratamentos no controle da mancha-bacteriana em tomate. Tropical Plant Pathology, Brasília, DF, v. 39, p. 423, Aug. 2014. Suplemento. Resumo 460-2. Edição dos anais do XLVII Congresso Brasileiro de Fitopatologia, Londrina.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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18.Imagem marcado/desmarcadoQUEZADO-DUVAL, A. M.; MARTINS, O. M. Necrose da medula: uma ameaça para o tomate estaqueado no Brasil. Brasíia, DF: Embrapa Hortaliças, 2007. 11 p. (Embrapa Hortaliças. Circular Técnica, 50).
Tipo: Circular Técnica
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
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19.Imagem marcado/desmarcadoQUEZADO-DUVAL, A. M.; LOPES, C. A. Mancha-bacteriana: uma atualização para o sistema de produção integrada de tomate indústria. Brasília, DF: Embrapa Hortaliças, 2010. 28 p. (Embrapa Hortaliças. Circular Técnica, 84).
Tipo: Circular Técnica
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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20.Imagem marcado/desmarcadoQUEZADO-DUVAL, A. M.; BOITEUX, L. S. Período chuvoso exige cuidados extras na escolha da variedade. Revista Campo & Negócios HF, Uberlândia, ano 5, n. 53, p. 9-11, out. 2009.
Tipo: Artigo de Divulgação na Mídia
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