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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  22/02/2024
Data da última atualização:  22/02/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  VILELA, E. S. D.; TERAO, D.; QUEIROZ, S. C. do N. de; SILVA, A. M. da; MAIA, A. de H. N.; FRACAROLLI, J. A.; DORTA, C.; SANTOS, L. da S. dos.
Afiliação:  ELKE SIMONI DIAS VILELA, CNPMA; DANIEL TERAO, CNPMA; SONIA CLAUDIA DO N DE QUEIROZ, CNPMA; ADRIANE MARIA DA SILVA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINAS; ALINE DE HOLANDA NUNES MAIA, CNPMA; JULIANA APARECIDA FRACAROLLI, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINAS; CAROLINE DORTA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO CARLOS; LARISSA DA SILVA DOS SANTOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO CARLOS.
Título:  Essential oils on the control of fungi causing postharvest diseases in mango.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Brazilian Journal of Microbiology, 2024.
ISSN:  1517-8382
DOI:  http://dx.doi.org/10.1007/s42770-023-01237-2
Idioma:  Inglês
Notas:  Online first
Conteúdo:  Abstract: The use of fungicides in the postharvest treatment of mangoes has been widespread due to the incidence of pathogens, but awareness of the health risks arising from their use has increased, driving the search for more sustainable treatments. This study aimed to evaluate the activity of antifungal treatment of seven essential oils (EO) against four fungi that cause postharvest diseases in mangoes and define the minimum inhibitory concentration (MIC) and chemical composition, analyzed by gas chromatography (GC-MS). The results showed that the EOs of oregano, rosemary pepper, cinnamon bark, and clove inhibited 100% of the mycelial growth of the studied pathogens, with MIC ranging from 250 to 2000 μL.L−1. The main compound found in oregano was carvacrol (69.1%); in rosemary and pepper oil, it was thymol (77.2%); cinnamaldehyde (85.1%) was the main constituent of cinnamon bark, and the eugenol (84.84%) in cloves. When evaluating the antifungal activity of these compounds, thymol and carvacrol showed greater inhibitory activity against fungi. Therefore, this study showed the great potential of oregano, clove, rosemary pepper, and cinnamon bark essential oil as alternative treatments to synthetic fungicides in controlling postharvest diseases in mangoes.
Thesagro:  Doença de Planta; Doença Fúngica; Lippia Sidoides; Manga; Óleo Essencial; Orégano; Pós-Colheita.
Thesaurus Nal:  Essential oils; Fungal diseases of plants; Mangoes; Postharvest diseases.
Categoria do assunto:  H Saúde e Patologia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMA17601 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Soja.
Data corrente:  11/09/2015
Data da última atualização:  04/07/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  GHIZONI, P. A. S.; GRAÇA, J. P.; DIAS, B. F.; ABELHA, A.; UEDA, T. E.; SALVADOR, M. C.; OLIVEIRA, M. F.; NUNES, E. O.; HOFFMANN-CAMPO, C. B.
Afiliação:  UNOPAR; UNOPAR; UNOPAR; UEL; MARCELO FERNANDES DE OLIVEIRA, CNPSO; ESTELA DE OLIVEIRA NUNES, CNPSO; CLARA BEATRIZ HOFFMANN CAMPO, CNPSO.
Título:  Avaliação fenotípica e de metabólitos secundários de genótipos de soja resistentes e suscetíveis à ferrugem asiática.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  In: JORNADA ACADÊMICA DA EMBRAPA SOJA, 10., 2015, Londrina. Resumos expandidos... Londrina: Embrapa Soja, 2015.
Páginas:  p. 229-238.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Ferrugem asiática.
Thesagro:  Ferrugem; Soja.
Thesaurus NAL:  Soybean rust; Soybeans.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/129408/1/JA.p.229-238.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Soja (CNPSO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPSO36253 - 1UPAAA - DD
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