Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Clima Temperado. Para informações adicionais entre em contato com cpact.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado.
Data corrente:  11/06/2015
Data da última atualização:  15/06/2015
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  TORRES, D. P.; MARTINS-TEIXEIRA, M. B.; CADORE, S.; QUEIROZ, H. M.
Afiliação:  DAIANE PLACIDO TORRES, CPACT; MARISTELA BRAGA MARTINS-TEIXEIRA, Laboratório Nacional Agropecuário; SOLANGE CADORE, Universidade de Campinas; HELENA MÜLLER QUEIROZ, Laboratório Nacional Agropecuário.
Título:  Method validation for control determination of mercury in fresh fish and shrimp samples by solid sampling thermal decomposition/amalgamation atomic absorption spectrometry.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Journal of Environmental Science and Health, Part B, v. 50, p. 514-522, 2015.
ISSN:  1532-4109
DOI:  10.1080/03601234.2015.1018764
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  A method for the determination of total mercury in fresh fish and shrimp samples by solid sampling thermal decomposition/amalgamation atomic absorption spectrometry (TDA AAS) has been validated following international foodstuff protocols in order to fulfill the Brazilian National Residue Control Plan. The experimental parameters have been previously studied and optimizedaccording to specific legislation on validation and inorganic contaminants in foodstuff. Linearity, sensitivity, specificity, detection and quantification limits, precision (repeatability and within-laboratory reproducibility), robustness as well as accuracy of the method have been evaluated. Linearity of response was satisfactory for the two range concentrations available on the TDA AAS equipment, between approximately 25.0 and 200.0 mg kg¡1 (square regression) and 250.0 and 2000.0 mg kg¡1 (linear regression) of mercury. The residues for both ranges were homoscedastic and independent, with normal distribution. Correlation coefficients obtained for these ranges were higher than 0.995. Limits of quantification (LOQ) and of detection of the method (LDM), based on signal standard deviation (SD) for a low-in-mercury sample, were 3.0 and 1.0 mg kg¡1, respectively. Repeatability of the method was better than 4%. Within-laboratory reproducibility achieved a relative SD better than 6%. Robustness of the current method was evaluated and pointed sample mass as a significant factor. Accuracy (assessed as the analyte rec... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Method validation.
Thesagro:  Mercúrio.
Thesaurus Nal:  mercury.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPACT18353 - 1UPCAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Caprinos e Ovinos.
Data corrente:  28/02/2012
Data da última atualização:  23/09/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  OSTERNO, J. J.; COSTA, A. P. da; LANDIM, A. V.; LIMA, F. R. G. de; ROGERIO, M. C. P.; VASCONCELOS, A. M. de.
Afiliação:  Juliana Justino Osterno; Aparecido Porto da Costa; Aline Vieira Landim; Fátima Révia Granja de Lima; MARCOS CLAUDIO PINHEIRO ROGERIO, CNPC; Angela Maria de Vasconcelos.
Título:  Atributos fisiológicos de caprinos leiteiros submetidos a diferentes fases de aleitamento.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  In: ENCONTRO DE PESQUISA E PÓS-GRADUAÇÃO DA UNIVERSIDADE ESTADUAL VALE DO ACARAÚ, 6., 2011, Sobral. [Anais...]. Sobral: UVA, 2011. 5 f.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Verificar as respostas dos atributos fisiológicos de cabritos leiteiros em diferentes idades de desaleitamento criados em condições semiáridas.
Palavras-Chave:  Ambiencia animal; Caprino leiteiro; Conforto térmico.
Thesagro:  Cabrito; Homeotermia.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/54752/1/AAC-Atributos-fisiologicos.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPC25258 - 1UPCAA - DD
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional