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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
10/11/2021 |
Data da última atualização: |
10/11/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
RAMOS, L. de O.; MIRANDA, R. O. V. de; SOARES, A. A. V.; PROTÁSIO, T. de P.; GONÇALVES, D. de A. |
Afiliação: |
LARISSA DE OLIVEIRA RAMOS, Universidade Estadual do Centro Oeste; RODRIGO OTÁVIO VEIGA DE MIRANDA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE UBERLÂNDIA; ALVARO AUGUSTO VIEIRA SOARES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE UBERLÂNDIA; THIAGO DE PAULA PROTÁSIO, UFRA; DELMAN DE ALMEIDA GONCALVES, CPATU. |
Título: |
Wood volumetry of Tachigali vulgaris pure plantations in different planting spacings. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Floresta, v. 51, n. 4, p. 990-999, out./dez. 2021. |
DOI: |
10.5380/rf.v51 i4. 75138 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Este trabalho objetivou desenvolver equações volumétricas para árvores de tachi-branco (Tachigali vulgaris L. G. Silva & H. C. Lima), avaliando o efeito do espaçamento inicial de plantio nas estimativas de volume, assim como desenvolver uma equação para estimativa do diâmetro equivalente (deq). Os dados são provenientes de um experimento implantado no norte do estado do Pará. O experimento foi conduzido sob o delineamento em blocos casualizados, sendo três blocos, cada um com seis tratamentos. Modelos volumétricos mais comumente utilizados foram avaliados, para duas situações distintas: considerando cada fuste como uma árvore e utilizando o deq da árvore como variáveis independentes no modelo volumétrico. A necessidade de equações individuais por espaçamento inicial de plantio foi testada. Além disso, uma equação para estimativa do deq foi proposta. O uso do deq promoveu estimativas volumétricas mais precisas e acuradas em relação ao diâmetro à altura do peito. Dentre os modelos testados, o de Schumacher e Hall foi selecionado. Pelo teste de identidade de modelos, a equação v = e(-9,164635 + 1,912123 Ln[𝑑eq] + 0,751405 Ln[ℎ]) pode ser utilizada para estimar o volume de árvores de Tachigali vulgaris, independente do espaçamento de plantio. O deq pode ser estimado via equação a partir dos diâmetros máximos e mínimos dos fustes da árvore. As diferenças percentuais máximas de volume por hectare obtidos pela medição de todos os fustes e pelo deq foram apenas de 5%, não causando prejuízo na acurácia da produção por unidade de área. MenosEste trabalho objetivou desenvolver equações volumétricas para árvores de tachi-branco (Tachigali vulgaris L. G. Silva & H. C. Lima), avaliando o efeito do espaçamento inicial de plantio nas estimativas de volume, assim como desenvolver uma equação para estimativa do diâmetro equivalente (deq). Os dados são provenientes de um experimento implantado no norte do estado do Pará. O experimento foi conduzido sob o delineamento em blocos casualizados, sendo três blocos, cada um com seis tratamentos. Modelos volumétricos mais comumente utilizados foram avaliados, para duas situações distintas: considerando cada fuste como uma árvore e utilizando o deq da árvore como variáveis independentes no modelo volumétrico. A necessidade de equações individuais por espaçamento inicial de plantio foi testada. Além disso, uma equação para estimativa do deq foi proposta. O uso do deq promoveu estimativas volumétricas mais precisas e acuradas em relação ao diâmetro à altura do peito. Dentre os modelos testados, o de Schumacher e Hall foi selecionado. Pelo teste de identidade de modelos, a equação v = e(-9,164635 + 1,912123 Ln[𝑑eq] + 0,751405 Ln[ℎ]) pode ser utilizada para estimar o volume de árvores de Tachigali vulgaris, independente do espaçamento de plantio. O deq pode ser estimado via equação a partir dos diâmetros máximos e mínimos dos fustes da árvore. As diferenças percentuais máximas de volume por hectare obtidos pela medição de todos os fustes e pelo deq foram apenas de 5%, ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Tachigali vulgaris. |
Thesagro: |
Densidade de Plantio; Floresta; Taxi Branco; Volume. |
Categoria do assunto: |
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/227619/1/75138-331874-1-PB.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Café. |
Data corrente: |
13/04/2017 |
Data da última atualização: |
17/04/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
IVAMOTO, S. T.; SAKURAY, L. M.; FERREIRA, L. P.; KITZBERGER, C. S. G.; SCHOLZ, MARIA B. S.; POT, D.; LEROY, T.; VIEIRA, L. G. E.; DOMINGUES, D. S.; PEREIRA, L. F. P. |
Afiliação: |
SUZANA T. IVAMOTO, IAPAR/UEL; LEONARDO M. SAKURAY, IAPAR/UEL; LUCIA P. FERREIRA, IAPAR; CÍNTIA S. G. KITZBERGER, IAPAR; MARIA B. S. SCHOLZ, IAPAR; DAVID POT, CIRAD; THIERRY LEROY, CIRAD; LUIZ G. E. VIEIRA, UNOESTE; DOUGLAS S. DOMINGUES, UNESP; LUIZ FILIPE PROTASIO PEREIRA, SAPC. |
Título: |
Diterpenes biochemical profile and transcriptional analysis of cytochrome P450s genes in leaves, roots, flowers, and during Coffea arabica L. fruit development. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
Plant Physiology and Biochemistry, v. 111, p. 340-347, Dec. 2016. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Lipids are among the major chemical compounds present in coffee beans, and they affect the flavor and aroma of the coffee beverage. Coffee oil is rich in kaurene diterpene compounds, mainly cafestol (CAF) and kahweol (KAH), which are related to plant defense mechanisms and to nutraceutical and sensorial beverage characteristics. Despite their importance, the final steps of coffee diterpenes biosynthesis remain unknown. To understand the molecular basis of coffee diterpenes biosynthesis, we report the content dynamics of CAF and KAH in several Coffea arabica tissues and the transcriptional analysis of cytochrome P450 genes (P450). We measured CAF and KAH concentrations in leaves, roots, flower buds, flowers and fruit tissues at seven developmental stages (30?240 days after flowering - DAF) using HPLC. Higher CAF levels were detected in flower buds and flowers when compared to fruits. In contrast, KAH concentration increased along fruit development, peaking at 120 DAF. We did not detect CAF or KAH in leaves, and higher amounts of KAH than CAF were detected in roots. Using P450 candidate genes from a coffee EST database, we performed RT-qPCR transcriptional analysis of leaves, flowers and fruits at three developmental stages (90, 120 and 150 DAF). Three P450 genes (CaCYP76C4, CaCYP82C2 and CaCYP74A1) had transcriptional patterns similar to CAF concentration and two P450 genes (CaCYP71A25 and CaCYP701A3) have transcript accumulation similar to KAH concentration. These data warrant further investigation of these P450s as potential candidate genes involved in the final stages of the CAF and KAH biosynthetic pathways. MenosLipids are among the major chemical compounds present in coffee beans, and they affect the flavor and aroma of the coffee beverage. Coffee oil is rich in kaurene diterpene compounds, mainly cafestol (CAF) and kahweol (KAH), which are related to plant defense mechanisms and to nutraceutical and sensorial beverage characteristics. Despite their importance, the final steps of coffee diterpenes biosynthesis remain unknown. To understand the molecular basis of coffee diterpenes biosynthesis, we report the content dynamics of CAF and KAH in several Coffea arabica tissues and the transcriptional analysis of cytochrome P450 genes (P450). We measured CAF and KAH concentrations in leaves, roots, flower buds, flowers and fruit tissues at seven developmental stages (30?240 days after flowering - DAF) using HPLC. Higher CAF levels were detected in flower buds and flowers when compared to fruits. In contrast, KAH concentration increased along fruit development, peaking at 120 DAF. We did not detect CAF or KAH in leaves, and higher amounts of KAH than CAF were detected in roots. Using P450 candidate genes from a coffee EST database, we performed RT-qPCR transcriptional analysis of leaves, flowers and fruits at three developmental stages (90, 120 and 150 DAF). Three P450 genes (CaCYP76C4, CaCYP82C2 and CaCYP74A1) had transcriptional patterns similar to CAF concentration and two P450 genes (CaCYP71A25 and CaCYP701A3) have transcript accumulation similar to KAH concentration. These data warra... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Cafestol; Expressão genética; Kahweol; RT-qPCR. |
Thesagro: |
Biossíntese; Café; Coffea Arábica; Composto químico; Gene; Lipidio. |
Thesaurus NAL: |
Gene expression; High performance liquid chromatography. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/159038/1/Diterpenes-biochemical-profile.pdf
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Marc: |
LEADER 02756naa a2200373 a 4500 001 2068512 005 2017-04-17 008 2016 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aIVAMOTO, S. T. 245 $aDiterpenes biochemical profile and transcriptional analysis of cytochrome P450s genes in leaves, roots, flowers, and during Coffea arabica L. fruit development.$h[electronic resource] 260 $c2016 520 $aLipids are among the major chemical compounds present in coffee beans, and they affect the flavor and aroma of the coffee beverage. Coffee oil is rich in kaurene diterpene compounds, mainly cafestol (CAF) and kahweol (KAH), which are related to plant defense mechanisms and to nutraceutical and sensorial beverage characteristics. Despite their importance, the final steps of coffee diterpenes biosynthesis remain unknown. To understand the molecular basis of coffee diterpenes biosynthesis, we report the content dynamics of CAF and KAH in several Coffea arabica tissues and the transcriptional analysis of cytochrome P450 genes (P450). We measured CAF and KAH concentrations in leaves, roots, flower buds, flowers and fruit tissues at seven developmental stages (30?240 days after flowering - DAF) using HPLC. Higher CAF levels were detected in flower buds and flowers when compared to fruits. In contrast, KAH concentration increased along fruit development, peaking at 120 DAF. We did not detect CAF or KAH in leaves, and higher amounts of KAH than CAF were detected in roots. Using P450 candidate genes from a coffee EST database, we performed RT-qPCR transcriptional analysis of leaves, flowers and fruits at three developmental stages (90, 120 and 150 DAF). Three P450 genes (CaCYP76C4, CaCYP82C2 and CaCYP74A1) had transcriptional patterns similar to CAF concentration and two P450 genes (CaCYP71A25 and CaCYP701A3) have transcript accumulation similar to KAH concentration. These data warrant further investigation of these P450s as potential candidate genes involved in the final stages of the CAF and KAH biosynthetic pathways. 650 $aGene expression 650 $aHigh performance liquid chromatography 650 $aBiossíntese 650 $aCafé 650 $aCoffea Arábica 650 $aComposto químico 650 $aGene 650 $aLipidio 653 $aCafestol 653 $aExpressão genética 653 $aKahweol 653 $aRT-qPCR 700 1 $aSAKURAY, L. M. 700 1 $aFERREIRA, L. P. 700 1 $aKITZBERGER, C. S. G. 700 1 $aSCHOLZ, MARIA B. S. 700 1 $aPOT, D. 700 1 $aLEROY, T. 700 1 $aVIEIRA, L. G. E. 700 1 $aDOMINGUES, D. S. 700 1 $aPEREIRA, L. F. P. 773 $tPlant Physiology and Biochemistry$gv. 111, p. 340-347, Dec. 2016.
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