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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Soja. |
Data corrente: |
20/10/2005 |
Data da última atualização: |
06/03/2023 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
SILVEIRA, J. M.; MESQUITA, C. de M.; PORTUGAL, F. A. F. |
Afiliação: |
JOSE MIGUEL SILVEIRA, CNPSO; CÉZAR DE MELLO MESQUITA, CNPSO; FERNANDO ANTONIO FONSECA PORTUGAL, CNPSO. |
Título: |
Colheita de girassol. |
Ano de publicação: |
2005 |
Fonte/Imprenta: |
In: LEITE, R. M. V. B. de C.; BRIGHENTI, A. M.; CASTRO, C. de (ed.). Girassol no Brasil. Londrina: Embrapa Soja, 2005. cap. 19. |
Páginas: |
p. 571-605. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Época da colheita de girassol; Antecipação da colheita; Atraso na colheita; Organização da colheita; Métodos de colheita de girassol; Colheita manual; Colheita mecanizada de girassol; Sistemas componentes padrões de colhedoras autopropelidas; Sistemas de alimentação, corte e recolhimento; Plataforma "girassoleira"; Molinete; Bandejas; Barra de corte; Condutor helicoidal (caracol); Destroncador; Plataforma convencional de cereais adaptada; Plataforma convencional de milho adaptada; Sistemas de trilha, separação e limpeza; Mecanismos de trilha; Mecanismos de separação; Mecanismos de limpeza; Fatores que afetam a eficiência da colheita mecânica de girassol; Desuniformidade da lavoura; Desprendimento dos grãos; Peso de 1000 grãos; Época de semeadura; Espaçamento entre linhas de semeadura; Densidade de plantas; Plantas daninhas; Restos vegetais; Acamamento e quebra de plantas; Pássaros; Chuva; Ventos; Umidade no caule e no capítulo; Colheita de girassol. Velocidade e capacidade de trabalho do equipamento; Perda de grãos na colheita mecanizada de girassol; Colheita; capítulos não coletados; Sistemas de alimentação; Mecanismos internos; Avaliação das perdas em diferentes tipos de plataformas de alimentação; Plataforma "girassoleira"; Plataforma convencional de milho adaptada. |
Palavras-Chave: |
Sunflower. |
Thesagro: |
Colheita; Girassol. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/468461/1/Capitulo-19.pdf
|
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Soja (CNPSO) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agrobiologia. Para informações adicionais entre em contato com cnpab.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrobiologia. |
Data corrente: |
04/11/2022 |
Data da última atualização: |
04/11/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
SILVA, L. I. da; OLIVEIRA, I. P. de; JESUS, E. da C.; PEREIRA, M. C.; PASQUAL, M.; ARAUJO, R. C. de; DORIA, J. |
Afiliação: |
LEANDRO ISRAEL DA SILVA, UFLA; INDIRA PEREIRA DE OLIVEIRA, UFLA; EDERSON DA CONCEICAO JESUS, CNPAB; MARLON CORREA PEREIRA, UFLA; MOACIR PASQUAL, UFLA; RONILSON CARLOS DE ARAUJO, UFLA; JOYCE DORIA, UFLA. |
Título: |
Fertilizer of the future: beneficial bacteria promote strawberry growth and yield and may reduce the need for chemical fertilizer. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Agronomy, v. 12, n. 10, 2465, 2022. |
ISSN: |
2073-4395 |
DOI: |
https://doi.org/10.3390/agronomy12102465 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Agriculture is a fundamental activity for human development. However, its sustainable practice is required to ensure the perpetuity of future resources. In this way, bacteria can benefit crops by making available nutrients and metabolites, mainly contributing to reducing the demand for chemical fertilizers. This study aimed to evaluate the biofertilizing capacity of Azospirillum brasilense, Bacillus megaterium, and Brevibacillus fluminis and their effects on improving the physiological and morphoanatomical properties of strawberry seedlings. In vitro tests were performed to evince their potential to supply nutrients (P and K) and produce siderophores and indole-acetic acid. In an inoculation experiment, these strains were inoculated in isolation and mixed in pairs and triples. This experiment was carried out in a greenhouse in a completely randomized design (CRD). The inoculated treatments were fertilized with 30% N and P demands; the uninoculated control received 30% and 100% of these demands. Leaf gas exchange, total chlorophylls, and crown diameter were evaluated during cultivation. After 138 days, leaf number, nutrient content, root length, root and shoot fresh and dry weight, and total seedlings were evaluated. The bacteria tested positive in all in vitro evaluations except for siderophore production. The strawberry responded positively to inoculation. The inoculation, either in isolation or in a mixture, improved stomatal conductance, leaf transpiration, internal CO2 concentration, leaf N and Mg contents, crown diameter, leaf area, and root elongation. We can conclude that the intermediation of microorganisms improves nutrient use efficiency and reduces the strawberry?s fertilizer demand by up to 70%, leading to plant development and yields comparable to complete fertilization. MenosAgriculture is a fundamental activity for human development. However, its sustainable practice is required to ensure the perpetuity of future resources. In this way, bacteria can benefit crops by making available nutrients and metabolites, mainly contributing to reducing the demand for chemical fertilizers. This study aimed to evaluate the biofertilizing capacity of Azospirillum brasilense, Bacillus megaterium, and Brevibacillus fluminis and their effects on improving the physiological and morphoanatomical properties of strawberry seedlings. In vitro tests were performed to evince their potential to supply nutrients (P and K) and produce siderophores and indole-acetic acid. In an inoculation experiment, these strains were inoculated in isolation and mixed in pairs and triples. This experiment was carried out in a greenhouse in a completely randomized design (CRD). The inoculated treatments were fertilized with 30% N and P demands; the uninoculated control received 30% and 100% of these demands. Leaf gas exchange, total chlorophylls, and crown diameter were evaluated during cultivation. After 138 days, leaf number, nutrient content, root length, root and shoot fresh and dry weight, and total seedlings were evaluated. The bacteria tested positive in all in vitro evaluations except for siderophore production. The strawberry responded positively to inoculation. The inoculation, either in isolation or in a mixture, improved stomatal conductance, leaf transpiration, internal CO2 c... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Metabolic screening; Microbial consortium; Plant microorganism interaction. |
Thesaurus NAL: |
Gas exchange; Sustainable agriculture. |
Categoria do assunto: |
S Ciências Biológicas |
Marc: |
LEADER 02691naa a2200277 a 4500 001 2148040 005 2022-11-04 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a2073-4395 024 7 $ahttps://doi.org/10.3390/agronomy12102465$2DOI 100 1 $aSILVA, L. I. da 245 $aFertilizer of the future$bbeneficial bacteria promote strawberry growth and yield and may reduce the need for chemical fertilizer.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aAgriculture is a fundamental activity for human development. However, its sustainable practice is required to ensure the perpetuity of future resources. In this way, bacteria can benefit crops by making available nutrients and metabolites, mainly contributing to reducing the demand for chemical fertilizers. This study aimed to evaluate the biofertilizing capacity of Azospirillum brasilense, Bacillus megaterium, and Brevibacillus fluminis and their effects on improving the physiological and morphoanatomical properties of strawberry seedlings. In vitro tests were performed to evince their potential to supply nutrients (P and K) and produce siderophores and indole-acetic acid. In an inoculation experiment, these strains were inoculated in isolation and mixed in pairs and triples. This experiment was carried out in a greenhouse in a completely randomized design (CRD). The inoculated treatments were fertilized with 30% N and P demands; the uninoculated control received 30% and 100% of these demands. Leaf gas exchange, total chlorophylls, and crown diameter were evaluated during cultivation. After 138 days, leaf number, nutrient content, root length, root and shoot fresh and dry weight, and total seedlings were evaluated. The bacteria tested positive in all in vitro evaluations except for siderophore production. The strawberry responded positively to inoculation. The inoculation, either in isolation or in a mixture, improved stomatal conductance, leaf transpiration, internal CO2 concentration, leaf N and Mg contents, crown diameter, leaf area, and root elongation. We can conclude that the intermediation of microorganisms improves nutrient use efficiency and reduces the strawberry?s fertilizer demand by up to 70%, leading to plant development and yields comparable to complete fertilization. 650 $aGas exchange 650 $aSustainable agriculture 653 $aMetabolic screening 653 $aMicrobial consortium 653 $aPlant microorganism interaction 700 1 $aOLIVEIRA, I. P. de 700 1 $aJESUS, E. da C. 700 1 $aPEREIRA, M. C. 700 1 $aPASQUAL, M. 700 1 $aARAUJO, R. C. de 700 1 $aDORIA, J. 773 $tAgronomy$gv. 12, n. 10, 2465, 2022.
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Embrapa Agrobiologia (CNPAB) |
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