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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  13/04/2011
Data da última atualização:  14/04/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  GUIMARÃES, C. M.; VIEIRA, R. F.; PORTES, T. de A.
Afiliação:  CLEBER MORAIS GUIMARAES, CNPAF; ROGERIO FARIA VIEIRA, CNPAF; TOMAS DE AQUINO PORTES E CASTRO, CNPAF.
Título:  Soil water use by relay-cropped and mono-cropped bean (Phaseolus vulgaris L.).
Ano de publicação:  1985
Fonte/Imprenta:  Annual Report of the Bean Improvement Cooperative, v. 28, p. 94-95, Mar. 1985.
Idioma:  Inglês
Thesagro:  Feijão; Phaseolus vulgaris; Solo.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/32558/1/BIC1985-03.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF30552 - 1UPCAP - PP19851985
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  17/03/2022
Data da última atualização:  23/01/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  BONDANCIA, T. J.; FLORENCIO, C.; BACCARIN, G.; FARINAS, C. S.
Afiliação:  CRISTIANE SANCHEZ FARINAS, CNPDIA.
Título:  Cellulose nanostructures obtained using enzymatic cocktails with different compositions.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  International Journal of Biological Macromolecules, v. 207, 2022.
Páginas:  299-307
ISSN:  0141-8130
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2022.03.007
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Cellulose nanostructures obtained from lignocellulosic biomass by the enzymatic route can offer advantages in terms of material properties and processing sustainability. However, most of the enzymatic cocktails commonly used in the saccharification of biomass are designed to promote the complete depolymerization of the cellulose structure into soluble sugars. Here, investigation was made of the way that the action of different commercially available cellulase enzyme cocktails can affect the production of nanocellulose. For this, enzymatic cocktails designed for complete or partial saccharification were compared, using eucalyptus cellulose pulp as a model feedstock. The results showed that all the enzymatic cocktails were effective in the formation of nanocellulose structures, with the complete saccharification enzymes being more efficient in promoting the coproduction of glucose (36.5 g/L, 87% cellulose conversion). The presence of auxiliary enzymes, especially xylanases, acted cooperatively to favor the production of nanostructures with higher crystallinity (up to 79%), higher surface charge (zeta potential up to − 30.9 mV), and more uniform dimensions within the size range of cellulose nanocrystals (80 to 350 nm). Interestingly, for the enzymatic cocktails designed for partial saccharification, the xylanase activity was more important than the endoglucanase activity in the production of nanocellulose with improved properties. The findings showed that the composition ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Biorefinery; Cellulose nanocrystal.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/232637/1/P-Cellulose-nanostructures-obtained-using-enzymatic-cocktails-with.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPDIA17936 - 1UPCAP - DDPROCI.22/072022/07
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