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1. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | FARINATTI, L. H. E.; POLI, C. H. E. C.; CELLA JÚNIOR, A.; VERAS, M.; BICA, G. Avaliação econômica de pastagem de azevém recebendo ou não suplementação protéica ou energética com ovinos. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 40., 2003, Santa Maria, RS. Otimizando a produção animal: anais. Santa Maria: Sociedade Brasileira de Zootecnia, 2003. 5 f. 1 CD ROM. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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5. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CARVALHO, P. C. de F.; TRINDADE, J. K. da; MEZZALIRA, J. C.; POLI, C. H. E. C.; NABINGER, C.; GENRO, T. C. M.; GONDA, H. L. Do bocado ao pastoreio de precisão: compreendendo a interface planta-animal para explorar a multi-funcionalidade das pastagens. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, v. 38, p. 109-122, jul. 2009. Suplemento especial. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sul. |
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6. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | POLI, C. H. E. C.; MONTEIRO, A. L. G.; DEVINCENZI, T.; ALBUQUERQUE, F. H. M. A. R. de; MOTTA, J. H. da; BORGES, L. I.; MUIR, J. P. Management Strategies for Lamb Production on Pasture-Based Systems in Subtropical Regions: A Review. Frontiers in Veterinary Science, v. 7, article 543, Sept. 2020. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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7. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | FARINATTI, L. H. E.; ROCHA, M. G.; POLI, C. H. E. C.; PIRES, C. C.; BICA, G. S.; FRESCURA, R.; VERAS, M. M.; SCHWARTZ, F. Efeito do suplemento energetico ou proteico no comportamento ingestivo de cordeiras desmamadas em pastagem de azevem. In: REUNIAO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 38., 2001, Piracicaba. Anais... Piracicaba: FEALQ, 2001. p.308-309. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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8. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CARVALHO, P. C. de F.; SILVEIRA, E. O.; PONTES, L. S.; POLI, C. H. E. C.; SOARES, A. B.; RIBEIRO FILHO, H. M. M. The effects of sward surfage height on sheep grazing activities. In: INTERNATIONAL GRASSLAND CONGRESS, 19., 2001, São Pedro, SP. Grassland ecosystems: an outlook into the 21st century: proceedings. Brasília, DF: Sociedade Brasileira de Zootecnia; Piracicaba: FEALQ, 2001. p. 299-300. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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9. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | TONTINI, J. F.; POLI, C. H. E. C.; HAMPELA, V. da S.; FAJARDO, N. M.; MARTINS, A. A.; MINHO, A. P.; MUIR, J. P. Dispersal and concentration of sheep gastrointestinal nematode larvae on tropical pastures. Small Ruminant Research, v. 174, p. 62-68, 2019. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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10. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | VARELLA, A. C.; SILVA, V. P.; SOARES, A. B.; MORAES, A.; MORAIS, H.; MORAES, B. P.; POLI, C. H. E. C. Avaliação de espécies forrageiras nativas e exóticas de verão para sistemas silvipastoris no Sul do Brasil. In: REUNIÓN DEL GRUPO TÉCNICO EN FORRAJERAS DEL CONO SUR, 22., 2008, Minas. Bioma campos: innovando para mantener su sustentabilidad y competitividad: memórias. Minas: INIA, 2008. p. 263. Grupo Campos. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sul. |
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11. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | RIBEIRO, T. M. D.; MONTEIRO, A. L. G.; POLI, C. H. E. C.; SILVA, A. L. P.; BARROS, C. S. de. Características da pastagem de azevém e produtividade de cordeiros em pastejo. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 38, n. 3, p. 580-587, mar., 2009. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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12. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | FERNANDES, M. A. M.; MONTEIRO, A. L. G.; POLI, C. H. E. C.; BARROS, C. S. de; PRADO, O. R.; NATEL, A. S. Características do lombo e cortes da carcaça de cordeiros Suffolk terminados em pasto e confinamento. Boletim de Indústria Animal, Nova Odessa, v. 65, n. 2, p. 107-113, abr./jun. 2008. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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13. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | FERNANDES, M. A. M.; MONTEIRO, A. L. G.; POLI, C. H. E. C.; BARROS, C. S. de; PRADO, O. R.; SALGADO, J. A. Composição tecidual e perfil de ácidos graxos do lombo de cordeiros terminados em pasto com níveis de suplementação concentrada. Ciência Rural, Santa Maria, v. 39, n. 8, p. 2485-2490, nov. 2009. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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14. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | FERNANDES, S. R.; AZEVEDO, E. B. de; POLI, C. H. E. C.; DAVID, D. B. de; LOPES, G. F.; MARX, F. R.; ACKER, M. C. Perfil metabólico de ovinos alimentados com níveis de oferta de azevém. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 45., 2008, Lavras. Biotecnologia e sustentabilidade: anais. Brasília, DF: SBZ; Lavras: UFLA, 2008. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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15. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | PEGORARO, E. J.; POLI, C. H. E. C.; CARVALHO, P. C. de F.; GOMES, M. J. T. de M.; FISCHER, V. Manejo da pastagem de azevém, contaminação larval no pasto e infecção parasitária em ovinos. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 43, n. 10, p. 1397-1403, out. 2008. Título em inglês: Italian ryegrass management, pasture larval contamination and parasitic infection in sheep. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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16. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | BARROS, C. S. de; MONTEIRO, A. L. G.; POLI, C. H. E. C.; DITTRICH, J. R.; CANZIANI, J. R. F.; FERNANDES, M. A. M. Rentabilidade da produção de ovinos de corte em pastagem e em confinamento. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 38, n. 11, p. 2270-2279, nov., 2009. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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17. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | AITA, M. F.; FISCHER, V.; POLI, C. H. E. C.; OSÓRIO, M. T. M.; SILVEIRA, I. D. B. da; SELBOT, M. B.; MONTANO, D. B.; LOSEKANN, P. B. Relação entre o escore de comportamento materno e as características fisiológicas de ovelhas. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 41, n. 4, p. 1035-1043, 2012. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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18. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | BARROS, C. R. de; MONTEIRO, A. L. G.; POLI, C. H. E. C.; FERNANDES, M. A. M.; ALMEIDA, R. de A.; FERNANDES, S. R. Resultado econômico da produção de ovinos para carne em pasto de azevém e confinamento. Acta Scientiarum. Animal Sciences Maringá, v. 31, n. 1, p. 77-85, 2009. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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19. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | POLI, C. H. E. C.; MONTEIRO, A. L. G.; BARROS, C. S. de; MORAES, A. de; FERNANDES, M. A. M.; PIAZZETTA, H. v. L. Produção de ovinos de corte em quatro sistemas de produção. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 37, n. 4, p. 666-673, abr., 2008. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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20. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CARVALHO, P. C. de F.; PONTES, L. S.; SILVEIRA, E. O.; POLI, C. H. E. C.; NABINGERT, C.; PEREIRA NETO, O. A.; MARASCING, G. E. Sheep performance in Italian ryegrass swards at contrasting sward heights. In: INTERNATIONAL GRASSLAND CONGRESS, 19., 2001, São Pedro, SP. Grassland ecosystems: an outlook into the 21st century: proceedings. Brasília, DF: Sociedade Brasileira de Zootecnia; Piracicaba: FEALQ, 2001. p. 845-846. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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Registros recuperados : 26 | |
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![](/consulta/web/img/deny.png) | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Solos. |
Data corrente: |
16/05/2011 |
Data da última atualização: |
12/06/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
SÁ, L. R. V. de; OLIVEIRA, T. C. de; SANTOS, T. F. dos; SANTOS, A. M. dos; CAMMAROTA, M. C.; OLIVEIRA, E. M. M.; FERREIRA-LEITÃO, V. S. |
Afiliação: |
LÍVIAN RIBEIRO VASCONCELOS DE SÁ, INT; TATIANE CORREA DE OLIVEIRA, CTAA; THIAGO FERREIRA DOS SANTOS, UNIG; ANDREA MATOS DOS SANTOS, CNPS; MAGALI CHRISTE CAMMAROTA, UFRJ; EDNA MARIA MORAIS OLIVEIRA, CTAA; VIRIDIANA SANTANA FERREIRA-LEITÃO, INT. |
Título: |
Hydrogenase activity monitoring in the fermentative hydrogen production using heat pretreated sludge: a useful approach to evaluate bacterial communities performance. |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
International Journal of Hydrogen Energy, v. 36, n. 13, p. 7543-7549, Jul. 2011. |
DOI: |
10.1016/j.ijhydene.2011.03.119 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The conversion of organic compounds into H2 has received increasing attention. Enrichment of inocula by heat pretreatment eliminates non-spore forming hydrogen consuming microorganisms and promotes spore germination in genus Clostridium, which is known as one of the key hydrogen producers. Useful information about metabolic pathway is provided by some intermediate metabolites, such as: acetic, propionic, butyric and formic acids. The increase of acetic/butyric acids ratio indicates H2 production in heat pretreated inoculum when compared to untreated inoculum in the same cultivation conditions. The effect of heat pretreatment on inocula and consequently on the performance of bacterial communities responsible for H2 production was monitored through the measurement of the level of hydrogenase gene expression, as well as through the content and distribution of volatile fatty acids. The acetic acid type fermentation was followed by the microorganisms presented in untreated and heat pretreated sludge. The medium containing untreated sludge presented a ratio of acetic/butyric acid of approximately 4, the same parameter was 7 when heat pretreated sludge was employed. The level of hydrogenase gene expression tripled when heat pretreated inoculum was used, indicating a higher production of H2. |
Palavras-Chave: |
Biohidrogênio; Heat pretreatment; Hidrogenase; Hydrogenase gene; Pré-tratamento de calor; Real-time RT-PCR. |
Thesagro: |
Ácido Graxo Volátil; Hidrogênio. |
Thesaurus NAL: |
biohydrogen; mixed culture; volatile fatty acids. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 02424naa a2200337 a 4500 001 1894614 005 2024-06-12 008 2011 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1016/j.ijhydene.2011.03.119$2DOI 100 1 $aSÁ, L. R. V. de 245 $aHydrogenase activity monitoring in the fermentative hydrogen production using heat pretreated sludge$ba useful approach to evaluate bacterial communities performance.$h[electronic resource] 260 $c2011 520 $aThe conversion of organic compounds into H2 has received increasing attention. Enrichment of inocula by heat pretreatment eliminates non-spore forming hydrogen consuming microorganisms and promotes spore germination in genus Clostridium, which is known as one of the key hydrogen producers. Useful information about metabolic pathway is provided by some intermediate metabolites, such as: acetic, propionic, butyric and formic acids. The increase of acetic/butyric acids ratio indicates H2 production in heat pretreated inoculum when compared to untreated inoculum in the same cultivation conditions. The effect of heat pretreatment on inocula and consequently on the performance of bacterial communities responsible for H2 production was monitored through the measurement of the level of hydrogenase gene expression, as well as through the content and distribution of volatile fatty acids. The acetic acid type fermentation was followed by the microorganisms presented in untreated and heat pretreated sludge. The medium containing untreated sludge presented a ratio of acetic/butyric acid of approximately 4, the same parameter was 7 when heat pretreated sludge was employed. The level of hydrogenase gene expression tripled when heat pretreated inoculum was used, indicating a higher production of H2. 650 $abiohydrogen 650 $amixed culture 650 $avolatile fatty acids 650 $aÁcido Graxo Volátil 650 $aHidrogênio 653 $aBiohidrogênio 653 $aHeat pretreatment 653 $aHidrogenase 653 $aHydrogenase gene 653 $aPré-tratamento de calor 653 $aReal-time RT-PCR 700 1 $aOLIVEIRA, T. C. de 700 1 $aSANTOS, T. F. dos 700 1 $aSANTOS, A. M. dos 700 1 $aCAMMAROTA, M. C. 700 1 $aOLIVEIRA, E. M. M. 700 1 $aFERREIRA-LEITÃO, V. S. 773 $tInternational Journal of Hydrogen Energy$gv. 36, n. 13, p. 7543-7549, Jul. 2011.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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