Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Agroindústria Tropical.
Data corrente:  14/06/2021
Data da última atualização:  18/06/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  LIMA, J. R.; ARAUJO, I. M. da S.; PINTO, C. O.; GOIANA, M. L.; RODRIGUES, M. do C. P.; LIMA, L. V. de.
Afiliação:  JANICE RIBEIRO LIMA, CTAA; IDILA MARIA DA SILVA ARAUJO, CNPAT; CLAUDIA OLIVEIRA PINTO, CNPGL; MAYARA LIMA GOIANA, Universidade Federal do Ceará (UFC); MARIA DO CARMO PASSOS RODRIGUES, Universidade Federal do Ceará (UFC); LARISSA VIEIRA DE LIMA, Universidade Federal do Ceará (UFC).
Título:  Obtaining cashew kernel protein concentrate from nut processing by-product and its use to formulate vegetal burger.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Brazilian Journal Of Food Technology, v. 24, e2020232, p. 1-9, 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1590/1981-6723.23220
Idioma:  Inglês
Notas:  Obtenção e uso de concentrado proteico de amêndoa de caju a partir de subproduto do processamento da castanha para formulação de hamburguer vegetal.
Conteúdo:  Broken kernels are among the by-products of processing cashew nuts which have less commercial value. The present work aimed to obtain a cashew kernel protein concentrate from broken kernels, and then characterize it as well as using it in a vegetable burger formulation. The concentrate was obtained by isoelectric precipitation at four different pHs and subsequent drying. Higher yield was 58.6% of proteins (pH 4.0 and 4.5). The concentrate showed Water Absorption Capacity (WAC) of 1.85 mL/g and Oil Absorption Capacity (OAC) of 1.06 mL/g, as well as low solubility in aqueous medium and low foaming capacity. The concentrate was used in vegetable burger production as a substitute for soybean protein. The burgers were submitted to sensory evaluation and obtained an average of 6.6 on a nine-point scale, thus being within the acceptance zone. Regarding the purchase intent, 60% of the judges would probably or would certainly buy the product. Therefore, the cashew kernel protein concentrate can be used as a protein ingredient for food formulation. Producing cashew kernel protein concentrate allows the use of broken kernels generated in the cashew nut industrial process.
Palavras-Chave:  Acid precipitation; Anacardium occidentale L; Composição centesimal; Ingrediente proteico; Nut; Precipitação ácida; Propriedades funcionais; Protein ingredient.
Thesagro:  Castanha; Produto de Origem Vegetal; Tecnologia de Alimento.
Thesaurus Nal:  Food technology; Functional properties; Proximate composition; Vegetable products.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/223760/1/LIMA-JRL-obtaining.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAT16711 - 1UPCAP - DD
CTAA15178 - 1UPCAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Cerrados.
Data corrente:  14/06/2004
Data da última atualização:  28/10/2009
Autoria:  REIS JUNIOR, F. B. dos; TEIXEIRA, K. R. dos S.; REIS, V. M.
Título:  Fixacao biologica de nitrogenio associada a pastagens de braquiaria e outras gramineas forrageiras.
Ano de publicação:  2002
Fonte/Imprenta:  Planaltina: Embrapa Cerrados, 2002.
Páginas:  27 p.
Série:  (Embrapa Cerrados. Documentos, 52).
Idioma:  Português
Notas:  CRI6556
Palavras-Chave:  Azospirullum; Degradacao; Feed grasses.
Thesagro:  Capim Brachiaria; Fixação de Nitrogênio; Gramínea Forrageira; Pastagem.
Thesaurus NAL:  degradation; pastures.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CPAC-2009/24678/1/doc_52.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Cerrados (CPAC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAC24678 - 1UMTFL - --FOL7335FOL7335
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional