|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Pantanal. |
Data corrente: |
31/08/2021 |
Data da última atualização: |
03/01/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
ROSA C.; BACCARO, F.; CRONEMBERGER, C.; HIPÓLITO, J.; BARROS, C. F.; RODRIGUES, D. de J.; NECKEL-OLIVEIRA, S.; OVERBECK, G. E.; DRECHSLER-SANTOS, E. R.; ANJOS, M. R. dos; FERREGUETTI, A. C.; AKAMA, A.; MARTINS, M. B.; TOMAS, W. M.; SANTOS, S. A.; FERREIRA, V. L.; CUNHA, C. N. da; PENHA, J.; PINHO, J. B. de; SALIS, S. M.; DORIA, C. R. da C.; PILLAR, V. D.; PODGAISKI, L. R.; MENIN, M.; BÍGIO, N, C.; ARAGÓN, S.; MANZATTO, A. G.; VÉLEZ-MARTIN, E.; SILVA, A. C. B. L. e; IZZO, T. J.; MORTATI, A. F.; GIACOMIN, L. L.; ALMEIDA, T. E.; ANDRÉ, T.; SILVEIRA, M. A. P. de A.; SILVEIRA, A. L. P. da; MESSIAS, M. R.; MARQUES, M. C. M.; PADIAL, A. A.; MARQUES, R.; BITAR, Y. O. C.; SILVEIRA, M.; MORATO, E. F.; PAGOTTO, R. de C.; STRUSSMANN, C.; MACHADO, R. B.; AGUIAR, L. M. de S.; FERNANDES, G. W.; OKI, Y.; NOVAIS, S.; FERREIRA, G. B.; BARBOSA, F. R.; OCHOA, A. C.; MANGIONE, A. M.; GATICA, A.; CARRIZO, M. C.; RETTA, L. M.; JOFRÉ, L. E.; CASTILLO, L. L.; NEME, A. M.; RUEDA, C.; TOLEDO, J. J. de; GRELLE, C. E. V.; VALE, M. M.; VIEIRA, M. V.; CERQUEIRA, R.; HIGASHIKAWA, E. M.; MENDONÇA, F. P. de; GUERREIRO, Q. L de M.; BANHOS, A.; HERO, JEAN-MARC; KOBLITZ, R.; COLLEVATTI, R. G.; SILVEIRA, L. F.; VASCONCELOS, H. L.; VIEIRA, C. R.; COLLI, G. R.; CECHIN, S. Z.; SANTOS, T. G. dos; FONTANA, C. S.; JARENKOW, J. A.; MALABARBA, L. R.; RUEDA, M. P. R.; ARAUJO, P. A.; PALOMO, L.; ITURRE, M. C.; BERGALLO, H. G.; MAGNUSSON, W. E. |
Afiliação: |
CLARISSA ROSA, Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia; FABRICIO BACCARO, Universidade Federal do Amazonas; CECILIA CRONEMBERGER, Instituto Chico Mendes de Conservação da Biodiversidade; JULIANA HIPÓLITO, Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia; CLAUDIA FRANCA BARROS, Instituto de Pesquisas Jardim Botânico do Rio de Janeiro; DOMINGOS DE JESUS RODRIGUES, Universidade Federal de Mato Grosso; SELVINO NECKEL-OLIVEIRA, Universidade Federal de Santa Catarina; GERHARD E. OVERBECK, Universidade Federal do Rio Grande do Sul; ELISANDRO RICARDO DRECHSLER-SANTOS, Universidade Federal de Santa Catarina; MARCELO RODRIGUES DOS ANJOS, Universidade Federal do Amazonas; ÁTILLA C. FERREGUETTI, Universidade do Estado do Rio de Janeiro; ALBERTO AKAMA, Museu Paraense Emílio Goeldi; MARLÚCIA BONIFÁCIO MARTINS, Museu Paraense Emílio Goeldi; WALFRIDO MORAES TOMAS, CPAP; SANDRA APARECIDA SANTOS, CPAP; VANDA LÚCIA FERREIRA, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul; CATIA NUNES DA CUNHA, Universidade Federal do Mato Grosso; JERRY PENHA, Universidade Federal de Mato Grosso; JOÃO BATISTA DE PINHO, Universidade Federal de Mato Grosso; SUZANA MARIA DE SALIS, CPAP; CAROLINA RODRIGUES DA COSTA DORIA, Universidade Federal de Rondônia; VALÉRIO D. PILLAR, Universidade Federal do Rio Grande do Sul; LUCIANA R. PODGAISKI, Universidade Federal do Rio Grande do Sul; MARCELO MENIN, Universidade Federal do Amazonas; NARCÍSIO COSTA BÍGIO, Universidade Federal de Rondônia; SUSAN ARAGÓN, Universidade Federal do Oeste do Pará; ANGELO GILBERTO MANZATTO, Universidade Federal do Rio Grande do Sul; EDUARDO VÉLEZ-MARTIN, Universidade Federal do Rio Grande do Sul; ANA CAROLINA BORGES LINS E SILVA, Universidade Federal de Rondônia; THIAGO JUNQUEIRA IZZO, Universidade Federal do Mato Grosso; AMANDA FREDERICO MORTATI, Universidade Federal do Oeste do Pará; LEANDRO LACERDA GIACOMIN, Universidade Federal do Oeste do Pará; THAÍS ELIAS ALMEIDA, Universidade Federal do Oeste do Pará; THIAGO ANDRÉ, Universidade Federal do Oeste do Pará; MARIA AUREA PINHEIRO DE ALMEIDA SILVEIRA, Universidade Federal de Rondônia; ANTÔNIO LAFFAYETE PIRES DA SILVEIRA, Universidade Federal de Rondônia; MARILUCE REZENDE MESSIAS, Universidade Federal de Rondônia; MARCIA C. M. MARQUES, Universidade Federal do Paraná; ANDRE ANDRIAN PADIAL, Universidade Federal do Paraná; RENATO MARQUES, Universidade Federal do Paraná; YOUSZEF O. C. BITAR, Universidade Federal do Pará; MARCOS SILVEIRA, Universidade Federal do Acre; ELDER FERREIRA MORATO, Universidade Federal do Acre; RUBIANI DE CÁSSIA PAGOTTO, Universidade Federal de Rondônia; CHRISTINE STRUSSMANN, Universidade Federal de Mato Grosso; RICARDO BOMFIM MACHADO, Universidade de Brasília; LUDMILLA MOURA DE SOUZA AGUIAR, Universidade de Brasília; GERALDO WILSON FERNANDES, Universidade Federal de Minas Gerais; YUMI OKI, Universidade Federal de Minas Gerais; SAMUEL NOVAIS, Universidade Federal de Minas Gerais; GUILHERME BRAGA FERREIRA, University College London; FLÁVIA RODRIGUES BARBOSA, Universidade Federal de Mato Grosso; ANA C. OCHOA, Universidad Nacional de San Luis; ANTONIO M. MANGIONE, Universidad Nacional de San Luis; AILIN GATICA, Universidad Nacional de San Luis; MARÍA CELINA CARRIZO, University College London; LUCÍA MARTINEZ RETTA, Universidad Nacional de San Luis; LAURA E. JOFRÉ, Universidad Nacional de San Luis; LUCIANA L. CASTILLO, Universidad Nacional de San Luis; ANDREA M. NEME, Universidad Nacional de Santiago del Estero; CARLA RUEDA, Universidad Nacional de Santiago del Estero; JOSÉ JULIO DE TOLEDO, Universidade Federal do Amapá; CARLOS EDUARDO VIVEIROS GRELLE, Universidade Federal do Rio de Janeiro; MARIANA M. VALE, Universidade Federal do Rio de Janeiro; MARCUS VINICIUS VIEIRA, Universidade Federal do Rio de Janeiro; RUI CERQUEIRA, Universidade Federal do Rio de Janeiro; EMÍLIO MANABU HIGASHIKAWA, Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia; FERNANDO PEREIRA DE MENDONÇA, Instituto de Educação, Ciência e Tecnologia do Amazonas; QUÊZIA LEANDRO DE MOURA GUERREIRO, Universidade Federal do Oeste do Pará; AUREO BANHOS, Universidade Federal do Espírito Santo; JEAN-MARC HERO, University of the Sunshine Coast; RODRIGO KOBLITZ, Instituto Brasileiro do Meio Ambiente e dos Recursos Naturais Renováveis; ROSANE GARCIA COLLEVATTI, Universidade Federal de Goiás; LUÍS FÁBIO SILVEIRA, Universidade de São Paulo; HERALDO L. VASCONCELOS, Universidade Federal de Uberlândia; CECÍLIA RODRIGUES VIEIRA, Utah State University; GUARINO RINALDI COLLI, Universidade de Brasília; SONIA ZANINI CECHIN, Universidade Federal de Santa Maria; TIAGO GOMES DOS SANTOS, Universidade Federal do Pampa; CARLA S. FONTANA, Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul; JOÃO A. JARENKOW, Universidade Federal do Rio Grande do Sul; LUIZ R. MALABARBA, Universidade Federal do Rio Grande do Sul; MARTA P. RUEDA, Universidad Nacional de Santiago del Estero; PUBLIO A. ARAUJO, Universidad Nacional de Santiago del Estero; LUCAS PALOMO, Unión de Pequeños Productores del Salado Norte; MARTA C. ITURRE, Universidad Nacional de Santiago del Estero; HELENA GODOY BERGALLO, Universidade do Estado do Rio de Janeiro; WILLIAM E. MAGNUSSON, Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia. |
Título: |
The program for biodiversity research in Brazil: The role of regional networks for biodiversity knowledge, dissemination, and conservation. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Anais da Academia Brasileira de Ciências, v. 93, n. 2, e20201604, 2021. |
DOI: |
10.1590/0001-3765202120201604 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The Program for Biodiversity Research (PPBio) is an innovative program designed to integrate all biodiversity research stakeholders. Operating since 2004, it has installed long-term ecological research sites throughout Brazil and its logic has been applied in some other southern-hemisphere countries. The program supports all aspects of research necessary to understand biodiversity and the processes that affect it. There are presently 161 sampling sites (see some of them at Supplementary Appendix), most of which use a standardized methodology that allows comparisons across biomes and through time. To date, there are about 1200 publications associated with PPBio that cover topics ranging from natural history to genetics and species distributions. Most of the field data and metadata are available through PPBio web sites or DataONE. Metadata is available for researchers that intend to explore the different faces of Brazilian biodiversity spatio-temporal variation, as well as for managers intending to improve conservation strategies. The Program also fostered, directly and indirectly, local technical capacity building, and supported the training of hundreds of undergraduate and graduate students. The main challenge is maintaining the long-term funding necessary to understand biodiversity patterns and processes under pressure from global environmental changes. |
Thesagro: |
Biodiversidade; Conservação; Desenvolvimento Sustentável; Meio Ambiente. |
Thesaurus Nal: |
Environmental control systems; Environmental sustainability; Sustainable development. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/225616/1/Program-for-Biodiversity-Research-2021.pdf
|
Marc: |
LEADER 04870naa a2201261 a 4500 001 2133970 005 2022-01-03 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1590/0001-3765202120201604$2DOI 100 1 $aROSA C. 245 $aThe program for biodiversity research in Brazil$bThe role of regional networks for biodiversity knowledge, dissemination, and conservation.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aThe Program for Biodiversity Research (PPBio) is an innovative program designed to integrate all biodiversity research stakeholders. Operating since 2004, it has installed long-term ecological research sites throughout Brazil and its logic has been applied in some other southern-hemisphere countries. The program supports all aspects of research necessary to understand biodiversity and the processes that affect it. There are presently 161 sampling sites (see some of them at Supplementary Appendix), most of which use a standardized methodology that allows comparisons across biomes and through time. To date, there are about 1200 publications associated with PPBio that cover topics ranging from natural history to genetics and species distributions. Most of the field data and metadata are available through PPBio web sites or DataONE. Metadata is available for researchers that intend to explore the different faces of Brazilian biodiversity spatio-temporal variation, as well as for managers intending to improve conservation strategies. The Program also fostered, directly and indirectly, local technical capacity building, and supported the training of hundreds of undergraduate and graduate students. The main challenge is maintaining the long-term funding necessary to understand biodiversity patterns and processes under pressure from global environmental changes. 650 $aEnvironmental control systems 650 $aEnvironmental sustainability 650 $aSustainable development 650 $aBiodiversidade 650 $aConservação 650 $aDesenvolvimento Sustentável 650 $aMeio Ambiente 700 1 $aBACCARO, F. 700 1 $aCRONEMBERGER, C. 700 1 $aHIPÓLITO, J. 700 1 $aBARROS, C. F. 700 1 $aRODRIGUES, D. de J. 700 1 $aNECKEL-OLIVEIRA, S. 700 1 $aOVERBECK, G. E. 700 1 $aDRECHSLER-SANTOS, E. R. 700 1 $aANJOS, M. R. dos 700 1 $aFERREGUETTI, A. C. 700 1 $aAKAMA, A. 700 1 $aMARTINS, M. B. 700 1 $aTOMAS, W. M. 700 1 $aSANTOS, S. A. 700 1 $aFERREIRA, V. L. 700 1 $aCUNHA, C. N. da 700 1 $aPENHA, J. 700 1 $aPINHO, J. B. de 700 1 $aSALIS, S. M. 700 1 $aDORIA, C. R. da C. 700 1 $aPILLAR, V. D. 700 1 $aPODGAISKI, L. R. 700 1 $aMENIN, M. 700 1 $aBÍGIO, N, C. 700 1 $aARAGÓN, S. 700 1 $aMANZATTO, A. G. 700 1 $aVÉLEZ-MARTIN, E. 700 1 $aSILVA, A. C. B. L. e 700 1 $aIZZO, T. J. 700 1 $aMORTATI, A. F. 700 1 $aGIACOMIN, L. L. 700 1 $aALMEIDA, T. E. 700 1 $aANDRÉ, T. 700 1 $aSILVEIRA, M. A. P. de A. 700 1 $aSILVEIRA, A. L. P. da 700 1 $aMESSIAS, M. R. 700 1 $aMARQUES, M. C. M. 700 1 $aPADIAL, A. A. 700 1 $aMARQUES, R. 700 1 $aBITAR, Y. O. C. 700 1 $aSILVEIRA, M. 700 1 $aMORATO, E. F. 700 1 $aPAGOTTO, R. de C. 700 1 $aSTRUSSMANN, C. 700 1 $aMACHADO, R. B. 700 1 $aAGUIAR, L. M. de S. 700 1 $aFERNANDES, G. W. 700 1 $aOKI, Y. 700 1 $aNOVAIS, S. 700 1 $aFERREIRA, G. B. 700 1 $aBARBOSA, F. R. 700 1 $aOCHOA, A. C. 700 1 $aMANGIONE, A. M. 700 1 $aGATICA, A. 700 1 $aCARRIZO, M. C. 700 1 $aRETTA, L. M. 700 1 $aJOFRÉ, L. E. 700 1 $aCASTILLO, L. L. 700 1 $aNEME, A. M. 700 1 $aRUEDA, C. 700 1 $aTOLEDO, J. J. de 700 1 $aGRELLE, C. E. V. 700 1 $aVALE, M. M. 700 1 $aVIEIRA, M. V. 700 1 $aCERQUEIRA, R. 700 1 $aHIGASHIKAWA, E. M. 700 1 $aMENDONÇA, F. P. de 700 1 $aGUERREIRO, Q. L de M. 700 1 $aBANHOS, A. 700 1 $aHERO, JEAN-MARC 700 1 $aKOBLITZ, R. 700 1 $aCOLLEVATTI, R. G. 700 1 $aSILVEIRA, L. F. 700 1 $aVASCONCELOS, H. L. 700 1 $aVIEIRA, C. R. 700 1 $aCOLLI, G. R. 700 1 $aCECHIN, S. Z. 700 1 $aSANTOS, T. G. dos 700 1 $aFONTANA, C. S. 700 1 $aJARENKOW, J. A. 700 1 $aMALABARBA, L. R. 700 1 $aRUEDA, M. P. R. 700 1 $aARAUJO, P. A. 700 1 $aPALOMO, L. 700 1 $aITURRE, M. C. 700 1 $aBERGALLO, H. G. 700 1 $aMAGNUSSON, W. E. 773 $tAnais da Academia Brasileira de Ciências$gv. 93, n. 2, e20201604, 2021.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Pantanal (CPAP) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
28/08/2012 |
Data da última atualização: |
05/12/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
MORORÓ, A. M.; CHAPAVAL, L.; MAGALHÃES, D. C. T.; AGUIAR, V. M. P.; SOSA, A. P. B. de; MIRANDA, K. P. de; BENEVIDES, S. D.; VASCONCELOS, A. M. de. |
Afiliação: |
Alan Martins Mororó, Pós-graduação UVA - Universidade Estadual Vale do Acaraú - Sobral, Sobral, CE.; LEA CHAPAVAL, CPPSE; Daniele Cristina Timbó Magalhães, Pós-graduação, UVA.; Valdanya Mara Pereira Aguiar, Faculdades INTA, Sobral-CE.; Ana Paula Brandão de Sousa, Faculdades INTA, Sobral-CE.; Keslley Pereira de Miranda, Graduação, Universidade Federal Rural do Semiárido – UFERSA, Mossoró-RN.; SELENE DAIHA BENEVIDES, CNPC; Ângela Maria de Vasconcelos, UVA Sobral, CE. |
Título: |
Aspecto bacteriológico do leite caprino no estado da Paraíba: estudo de casos. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ZOOTECNIA, 22., 2012, Cuiabá. Anais... Cuiabá: Universidade Federal de Mato Grosso, 2012. 3 f. 1 CD-ROM. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Resumo: Objetivou-se avaliar o perfil bacteriano do leite caprino associado à aplicação de práticas higiênicas utilizando o kit de ordenha manual desenvolvido pela Embrapa Caprinos e Ovinos em Unidades Produtoras (UP) selecionadas no semiárido paraibano. As coletas do leite foram feitas diretamente do latão de cada propriedade após a ordenha durante três dias consecutivos. As amostras de leite foram acondicionadas em frascos plásticos contendo o conservante Azidiol® e enviadas ao laboratório da Universidade Federal Rural de Pernambuco em Recife - PE para a Contagem Bacteriana Total (CBT). Observou-se que antes da utilização do Kit apenas 25,0% das UP apresentaram CBT dentro do limite estipulado pela Instrução Normativa nº 37 do Ministério da Agricultura Pecuária e Abastecimento (MAPA) de 500.000 UFC/mL. Após sua aplicação, esse número foi para 70,8% demonstrando eficácia dessas práticas para a melhoria da qualidade do leite produzido. A aplicação do Kit Embrapa de Ordenha Manual® para Caprinos Leiteiros durante o processo da ordenha poderá garantir uma melhor qualidade bacteriológica do leite contribuindo para inserção do produtor na cadeia produtiva oferecendo um produto que atenda ao mercado consumidor. Abstract: This study aimed to evaluate the bacterial profile of goat milk associated with the application of Good Agricultural Pratices using the kit developed by Embrapa for hand milking goats and sheep in Productive Units (PU) selected in the semiarid region of Paraíba. The milk samples were taken directly from the churn of each property after milking for three consecutive days. Milk samples were stored in plastic bottles containing the preservative Azidiol® and sent to the laboratory of the Universidade Federal Rural de Pernambuco in Recife - PE for Total Bacterial Count (CBT). It was observed that prior to using the kit only 25.0% of PU had CBT within the limits stipulated by the Normative Instruction 37 of the Ministry of Agriculture, Livestock and Supply (MAPA) of 500,000 CFU/mL. After its application, there was a reduction to 70.8% demonstrating the efficacy of these practices to improve the quality of milk produced. Implementation of the Embrapa Kit® for Dairy Goats during the milking process can ensure a better bacteriological quality of milk contributing producer inclusion into the production chain by offering a product that fits the consumer market. MenosResumo: Objetivou-se avaliar o perfil bacteriano do leite caprino associado à aplicação de práticas higiênicas utilizando o kit de ordenha manual desenvolvido pela Embrapa Caprinos e Ovinos em Unidades Produtoras (UP) selecionadas no semiárido paraibano. As coletas do leite foram feitas diretamente do latão de cada propriedade após a ordenha durante três dias consecutivos. As amostras de leite foram acondicionadas em frascos plásticos contendo o conservante Azidiol® e enviadas ao laboratório da Universidade Federal Rural de Pernambuco em Recife - PE para a Contagem Bacteriana Total (CBT). Observou-se que antes da utilização do Kit apenas 25,0% das UP apresentaram CBT dentro do limite estipulado pela Instrução Normativa nº 37 do Ministério da Agricultura Pecuária e Abastecimento (MAPA) de 500.000 UFC/mL. Após sua aplicação, esse número foi para 70,8% demonstrando eficácia dessas práticas para a melhoria da qualidade do leite produzido. A aplicação do Kit Embrapa de Ordenha Manual® para Caprinos Leiteiros durante o processo da ordenha poderá garantir uma melhor qualidade bacteriológica do leite contribuindo para inserção do produtor na cadeia produtiva oferecendo um produto que atenda ao mercado consumidor. Abstract: This study aimed to evaluate the bacterial profile of goat milk associated with the application of Good Agricultural Pratices using the kit developed by Embrapa for hand milking goats and sheep in Productive Units (PU) selected in the semiarid region of Paraíba. T... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Caprino leiteiro; Contagem Total de Bactéria. |
Thesagro: |
Análise bacteriológica; Controle de Qualidade; Leite de cabra; Ordenha. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/65136/1/AAC-ZOOTEC-1.pdf
|
Marc: |
LEADER 03334nam a2200265 a 4500 001 1932430 005 2023-12-05 008 2012 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aMORORÓ, A. M. 245 $aAspecto bacteriológico do leite caprino no estado da Paraíba$bestudo de casos.$h[electronic resource] 260 $aIn: CONGRESSO BRASILEIRO DE ZOOTECNIA, 22., 2012, Cuiabá. Anais... Cuiabá: Universidade Federal de Mato Grosso, 2012. 3 f. 1 CD-ROM.$c2012 520 $aResumo: Objetivou-se avaliar o perfil bacteriano do leite caprino associado à aplicação de práticas higiênicas utilizando o kit de ordenha manual desenvolvido pela Embrapa Caprinos e Ovinos em Unidades Produtoras (UP) selecionadas no semiárido paraibano. As coletas do leite foram feitas diretamente do latão de cada propriedade após a ordenha durante três dias consecutivos. As amostras de leite foram acondicionadas em frascos plásticos contendo o conservante Azidiol® e enviadas ao laboratório da Universidade Federal Rural de Pernambuco em Recife - PE para a Contagem Bacteriana Total (CBT). Observou-se que antes da utilização do Kit apenas 25,0% das UP apresentaram CBT dentro do limite estipulado pela Instrução Normativa nº 37 do Ministério da Agricultura Pecuária e Abastecimento (MAPA) de 500.000 UFC/mL. Após sua aplicação, esse número foi para 70,8% demonstrando eficácia dessas práticas para a melhoria da qualidade do leite produzido. A aplicação do Kit Embrapa de Ordenha Manual® para Caprinos Leiteiros durante o processo da ordenha poderá garantir uma melhor qualidade bacteriológica do leite contribuindo para inserção do produtor na cadeia produtiva oferecendo um produto que atenda ao mercado consumidor. Abstract: This study aimed to evaluate the bacterial profile of goat milk associated with the application of Good Agricultural Pratices using the kit developed by Embrapa for hand milking goats and sheep in Productive Units (PU) selected in the semiarid region of Paraíba. The milk samples were taken directly from the churn of each property after milking for three consecutive days. Milk samples were stored in plastic bottles containing the preservative Azidiol® and sent to the laboratory of the Universidade Federal Rural de Pernambuco in Recife - PE for Total Bacterial Count (CBT). It was observed that prior to using the kit only 25.0% of PU had CBT within the limits stipulated by the Normative Instruction 37 of the Ministry of Agriculture, Livestock and Supply (MAPA) of 500,000 CFU/mL. After its application, there was a reduction to 70.8% demonstrating the efficacy of these practices to improve the quality of milk produced. Implementation of the Embrapa Kit® for Dairy Goats during the milking process can ensure a better bacteriological quality of milk contributing producer inclusion into the production chain by offering a product that fits the consumer market. 650 $aAnálise bacteriológica 650 $aControle de Qualidade 650 $aLeite de cabra 650 $aOrdenha 653 $aCaprino leiteiro 653 $aContagem Total de Bactéria 700 1 $aCHAPAVAL, L. 700 1 $aMAGALHÃES, D. C. T. 700 1 $aAGUIAR, V. M. P. 700 1 $aSOSA, A. P. B. de 700 1 $aMIRANDA, K. P. de 700 1 $aBENEVIDES, S. D. 700 1 $aVASCONCELOS, A. M. de
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|