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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
20/10/2014 |
Data da última atualização: |
27/09/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
CARDOSO, L. de M.; PINHEIRO, S. S.; SILVA, L. L. da; MENEZES, C. B. de; CARVALHO, C. W. P. de; TARDIN, F. D.; QUEIROZ, V. A. V.; MARTINO, H. S. D.; PINHEIRO-SANT'ANA, H. M. |
Afiliação: |
CICERO BESERRA DE MENEZES, CNPMS; FLAVIO DESSAUNE TARDIN, CNPMS; VALERIA APARECIDA VIEIRA QUEIROZ, CNPMS. |
Título: |
Tocochromanols and carotenoids in sorghum (Sorghum bicolor L.): diversity and stability to the heat treatment. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Food Chemistry, London, v. 172, p. 900-908, 2015. |
DOI: |
10.1016/j.foodchem.2014.09.117 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The content and stability (retention) to dry heat in a conventional oven (DHCO) and extrusion of toco-chromanols and carotenoids in sorghum genotypes were evaluated. One hundred sorghum genotypes showed high variability in tocochromanol content (280.7–2962.4lg/100 g in wet basis) and 23% of the genotypes were classified as source of vitamin E. The total carotenoid varied from 2.12 to 85.46lg/100 g in one hundred sorghum genotypes. According to the genetic variability for carotenoids and toco-chromanols, the 100 genotypes were grouped into 7 groups. The retention of the total tocochromanols and a-tocopherol equivalent decreased after extrusion (69.1–84.8% and 52.4–85.0%, respectively) but increased after DHCO (106.8–114.7% and 109.9–115.8%, respectively). Sorghum carotenoids were sensitive to extrusion (30.7–37.1%) and DHCO (58.6–79.2%). In conclusion, the tocochromanols profile in sorghum varied widely and the genotypes presented high genetic variability for carotenoids and tocochromanols. Sorghum was a source of tocochromanols, which increased after DHCO and decreased after extrusion. The carotenoid content in sorghum decreased after DHCO and extrusion. |
Palavras-Chave: |
Carotenoid stability; Dry heat in a conventional oven; Sorghum bicolor L. |
Thesagro: |
Carotenoide; Extrusão; Sorghum bicolor; Vitamina E. |
Thesaurus Nal: |
extrusion; vitamin E. |
Categoria do assunto: |
-- X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
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Registro |
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Registros recuperados : 21 | |
5. | | LIMA, L. M. da S.; WADT, L. H. de O.; MARTINS, K.; KLIMAS, C. Estudo fenológico da andiroba (Carapa guianensis Aublet, Meliaceae), no município de rio Branco, Acre. In: SEMINÁRIO ANUAL DE COOPERAÇÃO UNIVERSIDADE FEDERAL DO ACRE/UNIVERSITY OF FLORIDA, 5., 2007, Rio Branco, AC. Anais... Rio Branco, AC: UFAC: Flórida: University of Florida, 2007. 5 p.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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7. | | MAUES, M. M.; KANASHIRO, M.; WADT, L. H. de O.; LIMA, L. M. da S. Ecologia da polinização de espécies arbóreas em florestas manejadas na Amazônia. In: CONFERÊNCIA DO SUBPROGRAMA DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA - SPC&T FASE II/PPG7, 2008, Belém, PA. Anais... Brasília, DF, CNPq, 2009. p. 347-351. Disponível também em CD-ROM (CD 00173).Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Biblioteca(s): Embrapa Acre; Embrapa Amazônia Oriental. |
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10. | | LIMA, L. M. da S.; WADT, L. H. de O.; MARTINS, K. Fenologia de andiroba (Carapa guianensis Aubl.), castanheira (Bertholletia excelsa HBK.) e copaíba (Copaifera spp), no município de Rio Branco, Acre. In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA PIBIC/CNPq//UFAC/EMBRAPA, 16.; MOSTRA DE PESQUISA E PÓS-GRADUAÇÃO, 6., 2007, Rio Branco, AC. A pesquisa e a pós-graduação contribuindo com o desenvolvimento da região: anais. Rio Branco, AC: Ufac, 2007. 2 p. 1 CD ROM.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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11. | | LIMA, L. M. da S.; WADT, L. H. de O.; MARTINS, K. Produção de sementes de andiroba (Carapa guianensis) em floresta de terra firme e de baixio, Rio Branco - Acre. In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA PIBIC/CNPq//UFAC/EMBRAPA, 16.; MOSTRA DE PESQUISA E PÓS-GRADUAÇÃO, 6., 2007, Rio Branco, AC. A pesquisa e a pós-graduação contribuindo com o desenvolvimento da região: anais. Rio Branco, AC: Ufac, 2007. 2 p. 1 CD ROM.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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13. | | LIMA, L. M. da S.; AZEVEDO, V. C. R.; CIAMPI, A. Y.; WADT, L. H. de O. Avaliação genética de Bertholletia excelsa Bonpl. em um plantio no Acre. In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA PIBIC/CNPq/UFAC, 13., 2004, Rio Branco, AC. Anais... Rio Branco, AC: Ufac, 2004. 1 p.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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14. | | LIMA, L. M. da S.; WADT, L. H. de O.; SILVA, L. M. da; RIGAMONTE-AZEVEDO, V.; MAUES, M. M. Biologia reprodutiva de castanheira (Bertholletia excelsa Bonpl) em um plantio no Acre. In: CONGRESSO DE ECOLOGIA DO BRASIL, 9.; CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE ECOLOGIA, 3., 2009, São Lourenço. Ecologia e o futuro da biosfera. [São Paulo]: SEB, 2009.Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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15. | | SILVA, V. S.; WADT, L. H. de O.; OLIVEIRA, R. da S.; LIMA, L. M. da S. Polimorfismo genético de castanheira (Bertholletia excelsa Bompl.) no estado do Acre, utilizando marcadores moleculares iSSR. In: CONGRESSO NACIONAL DE BOTÂNICA, 61., 2010, Manaus. Diversidade vegetal brasileira: conhecimento, conservação e uso: anais. Manaus: SBB, 2010. 1 p. 1 CD-ROM.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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16. | | KLIMAS, C. A.; KAINER, K. A.; WADT, L. H. de O.; STAUDHAMMER, C. L.; RIGAMONTE-AZEVEDO, V.; CORREIA, M. F.; LIMA, L. M. da S. Control of Carapa guianensis phenology and seed production at multiple scales: a five-year study exploring the influences of tree attributes, habitat heterogeneity and climate cues. Journal of Tropical Ecology, United Kingdom, v. 28, n. 1, p. 105-118, Jan. 2012.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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17. | | KLIMAS, C. A; KAINER, K. A.; AZEVEDO, V. R.; CORREIA, M. F.; STAUDHAMMER, C.; LIMA, L. M. da S.; WADT, L. H. de O. Fenologia e produção de sementes de Carapa guianensis (andiroba): um estudo de 5 anos para definir as características das árvores e variáveis climáticas influenciando a produção de sementes. In: SEMINÁRIO ANUAL DE COOPERAÇÃO UFAC/UF, 2009, Rio Branco. Parcerias em pesquisa e ação para a conservação e desenvolvimento sustentável: anais. Rio Branco, AC: Ufac, 2009. p. 253. 1 CD-ROM.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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18. | | WADT, L. H. de O.; KLIMAS, C. A.; RIGAMONTE-AZEVEDO, V.; SILVA, A. C. C. da; LIMA, L. M. da S.; CORREIA, M. F.; KAINER, K. Produção de sementes de andiroba (Carapa guianensis Aubl.) no período de 2004 a 2008, em dois ambientes de floresta natural, em Rio Branco, Acre. In: SEMINÁRIO MANEJO SUSTENTÁVEL DE PRODUTOS FLORESTAIS NÃO-MADEIREIROS NA AMAZÔNIA, 1., 2008, Rio Branco, AC. Anais... Rio Branco, AC: Embrapa Acre, 2008. p. 75-80. Editora: Lúcia Helena de Oliveira Wadt.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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19. | | MARTINS, K.; HERRERO-JÁUREGUI, C.; COSTA, P. da; TONINI, H.; OLIVEIRA, J. M. F. de; SCHWENGBER, D. R.; TURCATEL, R.; BENTES-GAMA, M. de M.; VIEIRA, A H.; ARAÚJO, E. A de; AQUINO; LIMA, L. M. da S. Production ecology of oleoresin from different species of copaiba (Copaifera spp) in the Brazilian Amazon. In: CONGRESO FORESTAL MUNDIAL, 13., 2009, Buenos Aires. Desarrollo forestal, equilibrio vital. Buenos Aires: República Argentina: FAO, 2009.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Roraima. |
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20. | | MARTINS, K.; HERRERO-JÁUREGUI, C.; COSTA, P. da; TONINI, H.; OLIVEIRA, J. M. F. de; SCHWENGBER, D. R.; TURCATEL, R.; BENTES-GAMA, M. de M.; VIEIRA, A H.; ARAÚJO, E. A de; AQUINO; LIMA, L. M. da S.; WADT, L. H. W. de O. Production ecology of oleoresin from different species of copaiba (Copaifera spp) in the Brazilian Amazon. In: CONGRESO FORESTAL MUNDIAL, 13., 2009, Buenos Aires. Desarrollo forestal, equilibrio vital. Buenos Aires: República Argentina: FAO, 2009. 1 CD-ROM.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Rondônia. |
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