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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação; Embrapa Pecuária Sudeste.
Data corrente:  13/05/2021
Data da última atualização:  17/06/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  VERRUMA-BERNARDI, M. R.; PIMENTA, D. M.; LEVRERO, G. R. R.; FORTI, V. A.; MEDEIROS, S. D. S. DE; CECCATO-ANTONINI, S. R.; COVRE, E. A.; FERREIRA, M. D.; MORET, R.; BERNARDI, A. C. DE. C.; SALA, F. C.
Afiliação:  MARTA REGINA VERRUMA-BERNARDI, UFSCAR; DANIELLA MARTINS PIMENTA, UFSCAR; GABRIEL ROBERTO ROMANO LEVRERO, UFSCAR; VICTOR AUGUSTO FORTI, UFSCAR; SIMONE DANIELA SARTORIO DE MEDEIROS, UFSC; SANDRA REGINA CECCATO-ANTONINI, UFSCAR; ELIZABETE APARECIDA COVRE, UFSCAR; MARCOS DAVID FERREIRA, CNPDIA; RAISSA MORET, UFSCAR; ALBERTO CARLOS DE CAMPOS BERNARDI, CPPSE; FERNANDO CÉSAR SALA, UFSCAR.
Título:  Yield and quality of curly kale grown using organic fertilizers.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Horticultura Brasileira, v.39, n.1, p.112-121, jan./mar. 2021.
ISSN:  1806-9991
DOI:  doi.org/10.1590/s0102-0536-20210116
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Kale is a vegetable that has high nutrition content, and balanced fertilization is essential to ensure high yield and quality of agricultural products. Curly kale, less known than regular leaf kale, is a new possibility for consumption. However, little is known about the influence of the type of fertilization on nutritional characteristics. This study aims to evaluate the influence of using organic fertilizers on the productivity, microbiological, and physico-chemical characteristics of Darkibor hybrid curly kale. The treatments consisted of three sources of organic fertilizers, one of organomineral fertilizer, and the control (without fertilization). The highest productivity was observed for kale that was treated with fertilizer in the organomineral composition in all harvests. For microbiological analyses, there was no contamination in all treatments, following legislation. There was no significant difference between treatments for the physicochemical composition, highlighting the high levels of phenolic compounds and proteins in curly kale. There was no difference between treatments regarding the mineral content of the leaves. Organic and organomineral fertilizers made it possible to produce curly kale with adequate physicochemical composition, free from microbiological contamination and heavy metals.
Palavras-Chave:  Brassica oleracea var acephala; Coloração da Couve; Minerais; Perda de massa; Post-harvest.
Thesagro:  Brassica Oleracea Acephala; Pós-Colheita.
Thesaurus Nal:  Color; Harvesting; Minerals; Weight loss.
Categoria do assunto:  --
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/223803/1/Yield-Quality-Curly.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA17770 - 1UPCAP - DDPROCI.21/312021/31
CPPSE25335 - 1UPCAP - DDPROCI - 2021.00070VER2021.00077
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Café.
Data corrente:  04/01/2024
Data da última atualização:  04/01/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  BELAN, L. L.; JESUS JUNIOR, W. C. de; SOUZA, A. F. de; ZAMBOLIM, L.; TOMAZ, M. A.; ALVES, F. R.; FERRAO, M. A. G.; AMARAL, J. F. T. do.
Afiliação:  LEÔNIDAS LEONI BELAN, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ESPÍRITO SANTO; WALDIR CINTRA DE JESUS JUNIOR, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO CARLOS; ANTÔNIO FERNANDO DE SOUZA, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA DO ESPÍRITO SANTO; LAÉRCIO ZAMBOLIM, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; MARCELO ANTONIO TOMAZ, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ESPÍRITO SANTO; FÁBIO RAMOS ALVES, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ESPÍRITO SANTO; MARIA AMELIA GAVA FERRAO, CNPCa; JOSÉ FRANCISCO TEIXEIRA DO AMARAL, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ESPÍRITO SANTO.
Título:  Monitoring of leaf rust in conilon coffee clones to improve fungicide use
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Australasian Plant Pathology, v. 44, n. 1, p. 5-12, 2015.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The main management strategy for coffee leaf rust (Hemileia vastatrix) in conilon coffee is based on the application of fungicides using a fixed schedule without considering the epidemiological aspects of the disease. In order to turn chemical control less subjective and more efficient, two systems of coffee leaf rust management were tested: 1) application of systemic fungicide based on the intensity of the disease present in each conilon clone of the "Conilon Vitria" variety, according to the disease incidence; threshold of 5 % incidence of the disease was adopted to spray the fungicide, and 2) application of systemic fungicide to the soil, followed by foliar application in the beginning of the rainy season. The experiments were performed in two municipalities of the Espirito Santo State, Nova Ven,cia e Castelo. Monthly evaluations of disease incidence were performed between September 2010 and August 2011. The results showed that chemical control of coffee leaf rust in conilon coffee should be performed differently, for each clone, of the clonal Vitoria variety. The 5 % threshold of the disease incidence was reached at different time of the coffee grower season. The strategy to apply systemic fungicide to the leaves, to control conilon leaf rust, based on the disease incidence of 5 % was more effective than soil application system. Application of systemic fungicide to the soil did not control the disease. In conclusion, monitoring the incidence of coffee leaf rust in all th... Mostrar Tudo
Thesagro:  Coffea Canephora; Hemileia Vastatrix.
Thesaurus NAL:  Chemical control; Clones; Disease control; Integrated agricultural systems.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Café (CNPCa)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPCa - SAPC1754 - 1UPCAP - DD
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