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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Solos.
Data corrente:  29/08/2022
Data da última atualização:  29/08/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  PESSOA, L. G. M.; FREIRE, M. B. G. dos S.; GREEN, C. H. M.; MIRANDA, M. F. A.; ARAUJO FILHO, J. C. de; PESSOA, W. R. L. S.
Afiliação:  LUIZ G. M. PESSOA, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DE PERNAMBUCO; MARIA B. G. DOS S. FREIRE, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DE PERNAMBUCO; COLLEEN H. M. GREEN, NATIONAL OPERATIONS CENTER; MÁRCIO F. A. MIRANDA, INSTITUTO FEDERAL DE PERNAMBUCO; JOSE COELHO DE ARAUJO FILHO, CNPS; WAGNER R. L. S. PESSOA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO PIAUÍ.
Título:  Assessment of soil salinity status under different land-use conditions in the semiarid region of Northeastern Brazil.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Ecological Indicators, v. 141, 109139, Aug. 2022.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.ecolind.2022.109139
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Soil salinization and sodification, caused by inadequate land management, is one of the main threats to the semiarid agroecosystems. It is essential to investigate saline levels under different land-use conditions to maintain the sustainability of agricultural production. The main objective of this study was to diagnose the salinity status of the soil in different land-use conditions in the semiarid region of Northeast Brazil. Soil samples were collected in the surface layer (0-5 cm) of three different land-use conditions: areas of low salinity (native vegetation - Caatinga), areas of different saline levels (cultivated areas), and areas of very high salinity (desertified by salinity), and compared regarding the chemical attributes of the soils by descriptive and multivariate analysis. The results showed that sodium and chloride were the predominant soluble ions in cultivated and desertified areas due to saline waters commonly used in the study region. Increases in electrical conductivity values of 1219 and 23207% were observed for cultivated and desertified areas, respectively, compared to areas of native vegetation. The principal component analysis contributed to identifying parameters responsible for the variation in soil salinity, and the second factor identified that percentage of exchangeable sodium, electrical conductivity, and exchangeable and soluble sodium plays an essential role in soil desertification. However, calcium, magnesium, sodium, and chloride ions correl... Mostrar Tudo
Thesagro:  Deterioração do Solo; Gestão; Mudança Climática; Solo; Solo Salino; Solo Sódico.
Thesaurus Nal:  Climate change; Saline soils; Sodic soils; Soil degradation; Soil management.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1145823/1/Assessment-of-soil-salinity-status-2022.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Solos (CNPS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPS21140 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  26/11/2020
Data da última atualização:  26/11/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  CANEDO-REIS, N. A. P.; GUERRA, C. C.; SILVA, L. F. da; WETZSTEIN, L. C.; JUNGES, C. H.; FERRÃO, M. F.; BERGOLD, A. M.
Afiliação:  NATALIA ALEJANDRA PISONI CANEDO-REIS, Programa de Pós-Graduação em Ciências Farmacêuticas, Faculdade de Farmácia, Universidade Federal do!Rio Grande do!Sul, Av. Ipiranga, 2752, Porto!Alegre, RS!CEP!90610-000, Brazil; CELITO CRIVELLARO GUERRA, CNPUV; LETICIA FLORES DA SILVA, CNPUV; LUÍSA CAROLINA WETZSTEIN, Tecnologia em Viticultura e Enologia, Instituto Federal do!Rio Grande do!Sul, Av. Osvaldo Aranha, 540, Bento!Gonçalves, RS!CEP!95700-000, Brazil; CARLOS HENRIQUE JUNGES, Programa de Pós-Graduação em Química, Instituto de Química, Universidade Federal do!Rio Grande do!Sul, Av. Bento Gonçalves, 9500, Porto!Alegre, RS!CEP!91501-970, Brazil; MARCO FLÔRES FERRÃO, Programa de Pós-Graduação em Química, Instituto de Química, Universidade Federal do!Rio Grande do!Sul, Av. Bento Gonçalves, 9500, Porto!Alegre, RS!CEP!91501-970, Brazil; ANA MARIA BERGOLD, Programa de Pós-Graduação em Ciências Farmacêuticas, Faculdade de Farmácia, Universidade Federal do!Rio Grande do!Sul, Av. Ipiranga, 2752, Porto!Alegre, RS!CEP!90610-000, Brazil.
Título:  Fast quantitative determination of phenolic compounds in grape juice by UPLC-MS: method validation and characterization of juices produced with diferent grape varieties.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Journal of Food Measurement and Characterization, v. 35, n. 2, p. 63-75, 2020.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s11694-020-00706-8
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract A fast method for the simultaneous quantitative determination of 16 phenolic compounds in grape juice by UPLC-MS was developed and validated. Run time was 4.5!min and the method proved to be specific, linear (r > 0.9961), precise (RSD < 5%), accurate (recovery range was under ± 5%) and sensitive with a limit of detection ranging from 0.45 to 35.34!"g L−1 and limit of quantification ranging from 1.35 to 107.08!"g L−1. The validated method was used to characterize 49 grape juice samples which were produced with different grape varieties. Anthocyanins were the compounds present in the highest amounts on the analyzed samples and BRS-Violeta was the cultivar that presented the highest quantity of phenolic compounds in its juice. Exploratory analysis of the obtained results from the characterization of grape juice samples was performed and a tendency to form groups according to the grape variety used in the elaboration of each juice was observed. Results confirmed that the UPLC-MS method is effective and suitable for the determination of phenolic compounds in grape juice. Keywords Food composition!· Grape juice!· Vitis labrusca L.!· Phenolic compounds!· Quantification analysis!· Method validation
Palavras-Chave:  Method validation; Quantification analysis.
Thesagro:  Vitis Labrusca.
Thesaurus NAL:  Food composition; Grape juice; Phenolic compounds.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/218266/1/Natalia-Fast.quantitative.determination.of.phenolic.compounds.in.grape.juice.by.UPLC-MS.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPUV18539 - 1UPCAP - DD
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