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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  29/01/2018
Data da última atualização:  29/01/2018
Tipo da produção científica:  Nota Técnica/Nota Científica
Autoria:  FERREIRA, L. L.; OLIVEIRA FILHO, J. G. de; MASCARIN, G. M.; PÉREZ DE LEÓN, A. A.; BORGES, L. M. F.
Afiliação:  LORENA LOPES FERREIRA, UFG; JAIRES GOMES DE OLIVEIRA FILHO, UFG; GABRIEL MOURA MASCARIN, CNPAF; ADALBERTO A. PEREZ DE LEON, USDA-ARS, Kerrville, TX; LIGIA MIRANDA FERREIRA BORGES, UFG.
Título:  In vitro repellency of DEET and B-citronellol against the ticks Rhipicephalus sanguineus sensu lato and Amblyomma sculptum.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Veterinary Parasitology, v. 239, p. 42-45, 2017.
ISSN:  0304-4017
DOI:  10.1016/j.vetpar.2017.04.021
Idioma:  Inglês
Notas:  Short communication.
Conteúdo:  Rhipicephalus sanguineus sensu lato and Amblyomma sculptum can parasite humans and domestic animals and are vectors of pathogens, including zoonoses. Repellents are an important tool of tick control. This study aimed to compare the efficacy of N,N-diethyl- 3-methylbenzamide (DEET), a standard repellent, versus β-citronellol in a Petri dish bioassay. A semicircle of filter paper (31.8 cm2) was treated with 87 μl of one of four concentrations (0.200, 0.100, 0.050 and 0.025 mg/cm2) of β-citronellol, DEET or solvent (ethanol). A head-to-head test was developed treating one side with increasing concentrations of β-citronellol as above mentioned, against the highest concentration of DEET. Besides that a blank assay was performed. Three males and three females were placed in the middle of the plate and their location was evaluated 5, 10 and 30 min after the test was initiated. As a result, the time had no significant effect on repellency response of the ticks exposed to both compounds and their concentrations. The repellency response raised according with the increase of concentration. Additionally, our findings indicate that the tick A. sculptum was more sensitive to the compounds tested and β-citronellol showed a higher efficacy than DEET. In addition, β-citronellol could be formulated to protect humans and other animals from R. sanguineus s. l. and A. sculptum infestation, as well as the diseases transmitted by these species.
Palavras-Chave:  Natural repellents.
Thesagro:  Amblyomma cajennense; Óleo essencial.
Thesaurus Nal:  Deet; Essential oils; Rhipicephalus sanguineus.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF35149 - 1UPCAP - DD20172017
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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  23/06/2015
Data da última atualização:  22/05/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  MORAIS, A. C. N. DE; TIBURSKI, J. H.; RODRIGUES, F. M.; DELIZA, R.; ROSENTHAL, A.
Afiliação:  ANA CAROLINA NUNES DE MORAIS, UFRRJ; JULIA HAUCK TIBURSKI; FERNANDO MORAIS RODRIGUES, UFRRJ; ROSIRES DELIZA, CTAA; AMAURI ROSENTHAL, CTAA.
Título:  Avaliação sensorial de bebida de soro e uva com diferentes teores de açúcar.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Revista Higiene Alimentar, v. 29, n. 242-243, mar./abr. 2015.
Páginas:  4172-4174
ISSN:  0101-9171
Idioma:  Português
Notas:  Edição do VII Congresso Latino-Americano e XIII Congresso Brasileiro de Higienistas de Alimentos, III Encontro Nacional de Vigilância de Zoonoses e V Encontro do Sistema Brasileiro de Inspeção de Produtos de Origem Animal, 2015, Armação de Búzios, RJ. Alimento, promoção da saúde e compromisso sócio ambiental. Búzios, RJ, 2015.
Palavras-Chave:  Aproveitamento de resíduos; Bebida de soro e uva; Doçura ideal.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA12742 - 1UPCAA - DD
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