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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Solos.
Data corrente:  14/11/2018
Data da última atualização:  14/12/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  RESENDE, M. F. de; BRASIL, T. F.; MADARI, B. E.; PEREIRA NETTO, A. D.; NOVOTNY, E. H.
Afiliação:  MICHELE FABRI DE RESENDE, UFF; TAILA FIGUEREDO BRASIL, UFF; BEATA EMOKE MADARI, CNPAF; ANNIBAL DUARTE PEREIRA NETTO, UFF; ETELVINO HENRIQUE NOVOTNY, CNPS.
Título:  Polycyclic aromatic hydrocarbons in biochar amended soils: long-term experiments in Brazilian tropical areas.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Chemosphere, v. 200, p. 641-648, Jun. 2018.
ISSN:  0045-6535
DOI:  10.1016/j.chemosphere.2018.02.139
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The interest in charcoal for agricultural use (biochar) has sharply increased in recent years. However, biochar can contain groups of compounds such as polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) that are considered persistent pollutants, and are formed concomitantly with biochar during its production by pyrolysis. Soil samples were collected in three experimental areas at different intervals (1, 3, 5 or 6 years) after the application of 16 Mg ha-1 of biochar. The total concentrations of PAHs; benzo[a]pyrene; and the estimated total cancer risk in biochar treated plots were larger than found in the control ones, but they decreased over time, equaling the control values after three years in the high C content soil (11.2 g C kg-1 soil), or after six years in the low C content soil (6.8 g C kg-1 soil). Nevertheless, the sum of PAH concentrations found in the biochar amended plots, in the range of 15.80-39.40 ng g-1, were around two orders of magnitude below the limits of prevention established by Brazilian legislation (8100 ng g-1) and some European regulations for soils (3000 ng g-1) and also lower than the observed in previous studies about biochar amended soils. Our results indicate that, under the conditions evaluated, the application of biochar to soil in the studied proportion (16 Mg ha-1, every six years) is safe concerning soil contamination by PAHs.
Thesagro:  Carbono; Carvão; Contaminação; Solo.
Thesaurus Nal:  Carbon; Charcoal; Factor analysis; Soil.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF35314 - 1UPCAP - DD20182018
CNPS19988 - 1UPCAP - DD2018.00269
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1.Imagem marcado/desmarcadoCERQUEIRA, W. V.; RITTL, T. F.; PINHEIRO, M. A.; PEREIRA NETTO, A. D.; NOVOTNY, E. H. Effects of pyrogenic carbon feedstock and pyrolysis temperature on the oxidation kinetic and benzene polycarboxilic acids formation. In: MEETING OF THE INTERNATIONAL HUMIC SUBSTANCES SOCIETY, 17., 2014, Ioannina. Natural organic matter: structure-dynamics innovative applications: book of abstracts. Ioannina: University of Ioannina, 2014. p. 192-193.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Solos.
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2.Imagem marcado/desmarcadoCERQUEIRA, W. V.; RITTL, T. F.; NOVOTNY, E. H.; PEREIRA NETTO, A. D. High throughput pyrogenic carbon (biochar) characterisation and quantification by liquid chromatography. Analytical Methods, n. 7, p. 8190-8196, 2015.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Solos.
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3.Imagem marcado/desmarcadoRESENDE, M. F. de; BRASIL, T. F.; MADARI, B. E.; PEREIRA NETTO, A. D.; NOVOTNY, E. H. Polycyclic aromatic hydrocarbons in biochar amended soils: long-term experiments in Brazilian tropical areas. Chemosphere, v. 200, p. 641-648, Jun. 2018.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Solos.
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4.Imagem marcado/desmarcadoRESENDE, M. F. de; NOVOTNY, E. H.; BRASIL, T. F.; PEREIRA NETTO, A. D.; MADARI, B. E. Dynamic of polycyclic aromatic hydrocarbons in soils treated with biochar. In: INTERNATIONAL CONFERENCE OF INTERNATIONAL HUMIC SUBSTANCES SOCIETY, 18., Kanazawa, 2016. Keystone for future earth: natural organic matter (NOM) in diverse environments: proceedings. Kobe: Kobe University, 2016.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.
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5.Imagem marcado/desmarcadoRESENDE, M. F. de; NOVOTNY, E. H.; BRASIL, T. F.; PEREIRA NETTO, A. D.; MADARI, B. E. Dynamic of polycyclic aromatic hydrocarbons in soils treated with biochar. In: INTERNATIONAL CONFERENCE OF INTERNATIONAL HUMIC SUBSTANCES SOCIETY, 18., 2016, Kanazawa. Keystone for future earth: natural organic matter (NOM) in diverse environments: proceedings. Kobe: IHSS: Kobe University, 2016.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Solos.
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6.Imagem marcado/desmarcadoREGO, E. C. P. DO; GUIMARÃES, E. DE F.; RODRIGUES, J. M.; SCARLATO, R. C.; NOGUEIRA, R. I.; PEREIRA NETTO, A. D. Feasibility study for development of candidate reference material for food analysis: Chloramphenicol in milk powder. Measurement, n. 98, p. 300-304, 2017.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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7.Imagem marcado/desmarcadoLEMOS, M. A. T.; MATOS, C. A.; RESENDE, M. F. de; PRADO, R. B.; DONAGEMMA, R. A.; PEREIRA NETTO, A. D. Development, validation, and application of a method for selected avermectin determination in rural waters using high performance liquid chromatography and fluorescence detection. Ecotoxicology and Environmental Safety, v. 133, p. 424-432, Nov. 2016.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Solos.
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8.Imagem marcado/desmarcadoROCHA, D. A. M.; TORRES, J. P. M.; REICHEL, K.; NOVOTNY, E. H.; ESTRELLA, L. F.; MEDEIROS, R. O.; PEREIRA NETTO, A. D. Determination of polychlorinated dibenzo-p-dioxins and dibenzofurans (PCDD/Fs) in Brazilian cow milk. Science of the Total Environment, v. 572, p. 177-184, Dec. 2016.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Solos.
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9.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, M. C. Da; CASTRO, E. da S. G. de; BARRETO, J. do N.; MARTINS, P. V. de O.; SILVA, G. L. da; SILVA, R. F. da; SANTOS, D. G. dos; FREITAS-SILVA, O.; SIMÃO, J. B. P.; SILVA JUNIOR, A. I. da S.; PEREIRA NETTO, A. D. Evaluation of ochratoxin A in specialty fermented coffees produced in Pedra Menina, Caparaó region (MG and ES), Brazil. In: REUNIÃO ANUAL DA SBQ, 45., 2022, Maceió. Química para o desenvolvimento sustentável e soberano: anais. Maceió: Aptor Software, 2022. p. 157.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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10.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, M. C. DA; CASTRO, E. DA S. G. DE; BARRETO, J. DO N.; MARTINS, P. V. DE O.; SILVA, G. L. DA; SILVA, R. F. DA; SANTOS, D. G. DOS; FREITAS-SILVA, O.; SIMÃO, J. B. P.; SILVA JUNIOR, A. I. DA; PEREIRA NETTO, A. D. Ochratoxin a levels in fermented specialty coffees from Caparaó, Brazil: Is it a cause of concern for coffee drinkers? Food Additives & Contaminants: Part A, ago., 2021. 11 p.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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