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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Hortaliças. |
Data corrente: |
27/12/2019 |
Data da última atualização: |
27/12/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
PEREIRA, R. B.; TORRES, T. B.; SILVA, P. P. da; LUCAS, G. C.; PINHEIRO, J. B.; NASCIMENTO, W. M. |
Afiliação: |
RICARDO BORGES PEREIRA, CNPH; Tiago Bezerra Torres, Centro Universitário ICESP.; Patrícia Pereira da Silva; Gilvaine Ciavareli Lucas, Universidade Federal de Lavras; JADIR BORGES PINHEIRO, CNPH; WARLEY MARCOS NASCIMENTO, CNPH. |
Título: |
Use of water restriction in the inoculation of carrot seeds. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Seed Science, v. 41, n. 4, p. 416-422, 2019. |
ISSN: |
2317-1545 |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1590/2317-1545v41n4218390 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
ABSTRACT: This study aimed at evaluating the method of inoculation of carrot seeds in a potato-dextrose-agar medium (PDA) added of mannitol. Alternaria radicina was the fungus chosen to test such methodology. The osmosis-controlling agent was employed to obtain the osmotic potentials of 0.6 MPa, 0.8 MPa, 1.0 MPa and 1.2 MPa. In comparison with the control treatment, no significant mycelial growth inhibition was noticed at any of the osmotic potentials considered. The seeds were distributed over the fungal colonies for infection, where they remained for 48, 72, 96, 120 and 144 hours, at the osmotic potentials of 0.0 MPa (control), 0.6 MPa, 0.8 MPa, 1.0 MPa and 1.2 MPa, respectively. Tests of germination, sanitization and emergence were performed to evaluate the effects of colonization. Regarding the germination, the different osmotic potentials resulted in similar percentages of abnormal seedlings and dead seeds. As for the sanitization testing, higher infection rates were observed at the osmotic potentials of 1.0 MPa and 1.2 MPa. The lowest percentage of emergence was found at -1.2 MPa, therefore suggesting that this osmotic potential (produced with mannitol) might be used for infecting carrot seeds for research purposes. RESUMO: O objetivo deste trabalho foi avaliar o método de inoculação de sementes de cenoura com meio batata-dextrose-ágar (BDA) acrescido de manitol. O fungo escolhido para testar a metodologia foi o Alternaria radicina. O restritor hídrico foi adicionado ao meio BDA de modo a obter os potenciais osmóticos de 0,6 MPa, 0,8 MPa, 1,0 MPA e 1,2 MPa. O crescimento micelial foi avaliado, e não foi observado inibição do crescimento em nenhum dos potenciais osmóticos, em relação a testemunha. As sementes foram distribuídas sobre as colônias fúngicas para a infecção, onde permaneceram por 48, 72, 96, 120 e 144 horas nos potenciais osmóticos 0,0 MPa (controle), 0,6 MPa, 0,8 MPa, 1,0 MPa e 1,2 MPa, respectivamente. Para avaliar os efeitos da colonização foram realizados testes de germinação, sanidade e emergência. Os potenciais osmóticos avaliados apresentaram porcentagens semelhantes de plântulas anormais e sementes mortas no teste de germinação. No teste de sanidade, maiores porcentagens de infecção foram observadas nos potenciais osmóticos 1,0 MPa e 1,2 MPa. O potencial -1,2 MPa apresentou a menor porcentagem de emergência. Assim, o uso de manitol -1,2 MPa é sugerido como um método eficaz para a infecção de sementes de cenoura com para fins de pesquisa. MenosABSTRACT: This study aimed at evaluating the method of inoculation of carrot seeds in a potato-dextrose-agar medium (PDA) added of mannitol. Alternaria radicina was the fungus chosen to test such methodology. The osmosis-controlling agent was employed to obtain the osmotic potentials of 0.6 MPa, 0.8 MPa, 1.0 MPa and 1.2 MPa. In comparison with the control treatment, no significant mycelial growth inhibition was noticed at any of the osmotic potentials considered. The seeds were distributed over the fungal colonies for infection, where they remained for 48, 72, 96, 120 and 144 hours, at the osmotic potentials of 0.0 MPa (control), 0.6 MPa, 0.8 MPa, 1.0 MPa and 1.2 MPa, respectively. Tests of germination, sanitization and emergence were performed to evaluate the effects of colonization. Regarding the germination, the different osmotic potentials resulted in similar percentages of abnormal seedlings and dead seeds. As for the sanitization testing, higher infection rates were observed at the osmotic potentials of 1.0 MPa and 1.2 MPa. The lowest percentage of emergence was found at -1.2 MPa, therefore suggesting that this osmotic potential (produced with mannitol) might be used for infecting carrot seeds for research purposes. RESUMO: O objetivo deste trabalho foi avaliar o método de inoculação de sementes de cenoura com meio batata-dextrose-ágar (BDA) acrescido de manitol. O fungo escolhido para testar a metodologia foi o Alternaria radicina. O restritor hídrico foi adicionado a... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Manitol. |
Thesagro: |
Cenoura; Inoculação; Patologia de Semente; Produção de Sementes; Teste de Sementes. |
Thesaurus Nal: |
Alternaria radicina; Carrots; Daucus; Mannitol; Seed inoculation; Seed pathology. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/207906/1/Use-of-water-restriction-in-the-inoculation-of-carrot-seeds-2019.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Hortaliças (CNPH) |
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Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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162. | | PINHEIRO, J. B.; BOITEUX, L. S.; ALMEIDA, M. R. A.; PEREIRA, R. B.; GALHARDO, L. C. S.; CARNEIRO, R. M. D. G. First report of Meloidogyne enterolobii in Capsicum rootstocks carrying the Me1 AND Me3/Me7 genes in Central Brazil. Nematropica, Bradenton, v. 45, n. 2, 184-188, 2015.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
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