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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
08/12/2021 |
Data da última atualização: |
08/12/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
PEREIRA, P. F. M.; PICCIANI, P. H. de S.; CALADO, V.; TONON, R. V. |
Afiliação: |
PAMELA F. M. PEREIRA, UFRJ; PAULO H. DE SOUSA PICCIANI, UFRJ; VERÔNICA CALADO, UFRJ; RENATA VALERIANO TONON, CTAA. |
Título: |
Electrical gas sensors for meat freshness assessment and quality monitoring: A review. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Trends in Food Science & Technology, v. 118, p. 36-44, 2021. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Background: The simple methods for Freshness assessment have been gained attention in the last years, mainly in case of highly perishable food products as those delivered by the meat sector. Furthermore, the growing demand for fresh and safe food makes the development of reliable, low-cost and time-saving methods for freshness investigation an important need. In this context, gas sensors represent a valuable tool to food freshness and quality monitoring, avoiding the supply and consumption of rotten meat products, which may be associ-ated with foodborne diseases. Scope and approach: The present work gives an overview of the existing gas sensors applied to meat quality monitoring, with emphasis on a particular class of gas sensors, the electrical gas sensors. This type of sensors has been shown to have a promissory interface with wireless technologies, such as the existing NFC (near field communication) and RFID (radio frequency identification) sensor tags, which may lead to meat quality and safety assurance at consumers? level. Key findings and conclusions: The presented literature studies demonstrated that the electrical properties of different materials have been exploited for the development of gas sensors. The implementation of electrical gas sensors interfaced with wireless is a promising technology in the near future because of the possibility of a rapid and accessible meat quality monitoring. |
Palavras-Chave: |
Electrical gas sensors; Freshness assessment; Meat sector; Quality monitoring; Safety. |
Thesaurus Nal: |
Food technology. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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Biblioteca |
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Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
28/12/1998 |
Data da última atualização: |
11/06/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
CRUZ, I.; VENDRAMIM, J. D. |
Afiliação: |
IVAN CRUZ, CNPMS. |
Título: |
Efeito da alternância de genótipos de sorgo resistente e suscetível na biologia de Schizaphis graminum (Rond.) (Homoptera: Aphididdae). |
Ano de publicação: |
1998 |
Fonte/Imprenta: |
Anais da Sociedade Entomológica do Brasil, Jaboticabal, v. 27, n. 2, p. 281-287, 1998. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Os efeitos de alternar um genotipo de sorgo (Sorghum bicolor) resistente, Tx 430 x GR e um suscetivel, BR 601 na biologia do pulgao-verde, Schizaphis graminum (Rond.) foram avaliados na Embrapa/Centro Nacional de Milho e Sorgo, Sete Lagoas, MG. Aspectos biologicos de S. graminum foram avaliados criando os insetos sucessivamente no genotipo suscetivel ou no resistente por ate tres geracoes ou alternadamente apos cada geracao entre cada genotipo. Em media o periodo pre-reprodutivo foi de 6,7 d e o reprodutivo foi de 22,6 d para os insetos criados no genotipo suscetivel; no genotipo resistente os valores foram 7,4 e 15,3 d. A producao de ninfas/femea foi de 33,7 e 14,7, nos genotipos suscetivel e resistente, respectivamente. |
Palavras-Chave: |
Greenbug; Plant; Resistance. |
Thesagro: |
Planta; Pulgão Verde; Resistência; Schizaphis Graminum; Sorghum Bicolor; Sorgo. |
Thesaurus NAL: |
Insecta. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/32728/1/Efeito-alternancia.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
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