Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Arroz e Feijão. Para informações adicionais entre em contato com cnpaf.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Meio-Norte.
Data corrente:  23/06/2020
Data da última atualização:  23/06/2020
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  COLOMBARI FILHO, J. M.; ABREU, A. G. de; PEREIRA, J. A.
Afiliação:  JOSE MANOEL COLOMBARI FILHO, CNPAF; ALUANA GONCALVES DE ABREU, CNPAF; JOSE ALMEIDA PEREIRA, CPAMN.
Título:  Red rice.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  In: OLIVEIRA, A. C. de; PEGORARO, C.; VIANA, V. E. (Ed.). The future of rice demand: quality beyond productivity. Switzerland: Springer Nature, 2020.
Páginas:  p. 283-296.
ISBN:  978-3-030-37509-6
DOI:  https://doi.org/10.1007/978-3-030-37510-2
Idioma:  Inglês
Notas:  Chapter 12.
Conteúdo:  The term "red rice" refers to the color of rice kernel which is determined by deposits of natural reddish pigments in different layers of the pericarp during rice seed development, covered with dark- or light-colored husk. Although it is often associated with weedy rice, and sometimes used as a synonym, "red rice" can also be wild or cultivated rice. Red rice has been grown for a long time in Asia and consumed as unpolished whole grain because the milling process strips the color along with the bran layer, making it similar to polished white rice. Brown rice, also called whole grain rice, represents the unpolished version of the more common white (noncolored) rice including bran, germ, and endosperm. Red rice production continued in less favorable areas, using low-input agricultural practices, where its consumption became a tradition, as in the Paraiba state, on the valleys of Piancó and Rio do Peixe, and in the Rio Grande do Norte state, on Apodi Valley. In addition, most of the varieties cultivated nowadays in these sites come from the ones introduced centuries ago, and therefore, have a very narrow genetic base. In these states, red rice varieties present grains with rounded shape and are traditionally consumed as semi-polished and cooked with milk, salt, and spices. However, in modern times, this Brazilian red rice also started to be commercialized and used in gourmet food products in other regions, as South and Southeast, where people have greater purchasing power. Thes... Mostrar Tudo
Thesagro:  Arroz; Melhoramento Genético Vegetal; Oryza Sativa; Pericarpo; Pigmento.
Thesaurus Nal:  Cultural behavior; Pericarp; Pigments; Plant breeding; Red rice; Seed development.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF35894 - 1UPCPL - DD20202020
CPAMN32975 - 1UPCPL - DD
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 4
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoARAÚJO, A. E. da S. Caracterização e uso de bactérias diazotróficas isoladas de diferentes cultivares de arroz originárias do Estado do Maranhão. 2008. 99 f. Tese (Doutorado) - Instituto de Agronomia, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro, Seropédica, RJ. Parceria: UFRRJ. Orientação: José Ivo Baldani; Co-orientação: Vera Lúcia Divan Baldani.
Tipo: Orientação de Tese de Pós-Graduação
Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia.
Visualizar detalhes do registroImprime registro no formato completo
2.Imagem marcado/desmarcadoARAÚJO, A. E. da S.; ROSSETTO, C. A. V.; BALDANI, V. L. D.; BALDANI, J. I. Germinação e vigor de sementes de arroz inoculadas com bactérias diazotróficas. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 34, n. 4, p. 932-939, jul./ago. 2010
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
3.Imagem marcado/desmarcadoARAÚJO, A. E. da S.; BALDANI, V. L. D.; BALDANI, J. I. Ocorrência de bactérias diazotróficas em solos cultivados com arroz no estado do Maranhão. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 31., 2007, Gramado. Conquistas e desafios da ciência do solo brasileira. Porto Alegre: Universidade Federal do Rio Grande do Sul, 2007. 4 p. 1 CD-ROM. Parceria: UFRRJ
Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota TécnicaCirculação/Nível: -- - --
Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia.
Visualizar detalhes do registroImprime registro no formato completo
4.Imagem marcado/desmarcadoARAÚJO, A. E. da S.; BALDANI, V. L. D.; GALISA, P. de S.; PEREIRA, J. A.; BALDANI, J. I. Response of traditional upland rice varieties to inoculation with selected diazotrophic bacteria isolated from rice cropped at the northeast region of Brazil. Applied Soil Ecology, v. 64, p. 49-55, 2013.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia; Embrapa Meio-Norte.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 4
Primeira ... 1 ... Última
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional