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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Leite. |
Data corrente: |
22/09/2021 |
Data da última atualização: |
10/04/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
MALUF, V. H. H. K.; LIMA, T. R. de; CAMPOS, R. A.; SOARES, I. K. de A.; PEREIRA, H. P.; DOMINGUES, R.; REIS, D. R. de L.; MARTINS, M. F.; PANETTO, J. C. do C.; SILVA, M. V. G. B.; MACHADO, M. A. |
Afiliação: |
VICTOR HUGO HALFELD KELMER MALUF; TAMIRES RODRIGUES DE LIMA; ROSIANA ANGÉLICA CAMPOS; ISABELA KAROLINE DE AGUIAR SOARES; HYAGO PASSE PEREIRA; ROBERT DOMINGUES, CPPSUL; DANIELE RIBEIRO DE LIMA REIS FAZA, CNPGL; MARTA FONSECA MARTINS, CNPGL; JOAO CLAUDIO DO CARMO PANETTO, CNPGL; MARCOS VINICIUS GUALBERTO B SILVA, CNPGL; MARCO ANTONIO MACHADO, CNPGL. |
Título: |
Desenvolvimento de teste de genotipagem em bovinos para o SNP A1/A2 do gene da beta caseína, usando a técnica de tetra-primer ARMS-PCR. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
In: PASSOS, L. P. (ed.). Coletânea de Iniciação Científica da Embrapa Gado de Leite-PIBIC CNPq 2020-2021. Juiz de Fora: Embrapa Gado de Leite, 2021. |
Série: |
(Embrapa Gado de Leite. Documentos, 262). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O leite é um alimento rico em nutriente e proteínas, sendo um alimento muito importante na saúde humana. A beta caseína é uma das proteínas mais abundantes no leite bovino, e 12 variantes já foram descritas na literatura. As mais encontradas são as variantes A1 e A2, que diferem entre si por uma troca de nucleotídeo (SNP), que acarreta uma troca de aminoácido. A digestão da beta caseína A1 no trato gastrintestinal humano tem como um de seus produtos finais um peptídeo bioativo denominado beta casomorfina 7, que foi relacionado a várias doenças em humanos. Amostras de DNA de touros da raça Girolando, previamente genotipados para este SNP, foram usados para o desenvolvimento de uma metodologia de genotipagem por tetra-primer ARMS-PCR. Após várias padronizações, a metodologia foi desenvolvida com sucesso, possibilitando a diferenciação dos alelos A1 e A2 por meio de uma técnica simples e econômica, envolvendo apenas um único PCR seguido de eletroforese. A genotipagem para as variantes do gene da beta caseína tem tido uma grande procura por parte dos criadores e programas de melhoramento, que visam produzir animais com genótipos A2A2. |
Palavras-Chave: |
A1A2; ARMS-PCR; Beta-caseína; Genotipagem. |
Thesagro: |
Bovino. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/226303/1/Desenvolvimento-teste-genotipagem.pdf
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Marc: |
LEADER 02205nam a2200301 a 4500 001 2134696 005 2024-04-10 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aMALUF, V. H. H. K. 245 $aDesenvolvimento de teste de genotipagem em bovinos para o SNP A1/A2 do gene da beta caseína, usando a técnica de tetra-primer ARMS-PCR.$h[electronic resource] 260 $aIn: PASSOS, L. P. (ed.). Coletânea de Iniciação Científica da Embrapa Gado de Leite-PIBIC CNPq 2020-2021. Juiz de Fora: Embrapa Gado de Leite$c2021 490 $a(Embrapa Gado de Leite. Documentos, 262). 520 $aO leite é um alimento rico em nutriente e proteínas, sendo um alimento muito importante na saúde humana. A beta caseína é uma das proteínas mais abundantes no leite bovino, e 12 variantes já foram descritas na literatura. As mais encontradas são as variantes A1 e A2, que diferem entre si por uma troca de nucleotídeo (SNP), que acarreta uma troca de aminoácido. A digestão da beta caseína A1 no trato gastrintestinal humano tem como um de seus produtos finais um peptídeo bioativo denominado beta casomorfina 7, que foi relacionado a várias doenças em humanos. Amostras de DNA de touros da raça Girolando, previamente genotipados para este SNP, foram usados para o desenvolvimento de uma metodologia de genotipagem por tetra-primer ARMS-PCR. Após várias padronizações, a metodologia foi desenvolvida com sucesso, possibilitando a diferenciação dos alelos A1 e A2 por meio de uma técnica simples e econômica, envolvendo apenas um único PCR seguido de eletroforese. A genotipagem para as variantes do gene da beta caseína tem tido uma grande procura por parte dos criadores e programas de melhoramento, que visam produzir animais com genótipos A2A2. 650 $aBovino 653 $aA1A2 653 $aARMS-PCR 653 $aBeta-caseína 653 $aGenotipagem 700 1 $aLIMA, T. R. de 700 1 $aCAMPOS, R. A. 700 1 $aSOARES, I. K. de A. 700 1 $aPEREIRA, H. P. 700 1 $aDOMINGUES, R. 700 1 $aREIS, D. R. de L. 700 1 $aMARTINS, M. F. 700 1 $aPANETTO, J. C. do C. 700 1 $aSILVA, M. V. G. B. 700 1 $aMACHADO, M. A.
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Registro original: |
Embrapa Gado de Leite (CNPGL) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
03/05/2018 |
Data da última atualização: |
03/05/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
NASCIMENTO, F. S. S.; RIBEIRO, V. G.; BASTOS, D. C.; SÁ, J. F. de; NASCIMENTO, P. H. D. |
Afiliação: |
FÁDIA SAMARA SANTOS NASCIMENTO, Universidade do Estado da Bahia, Juazeiro, BA; VALTEMIR GONÇALVES RIBEIRO, Universidade do Estado da Bahia, Juazeiro, BA; DEBORA COSTA BASTOS, CPATSA; JUCIENY FERREIRA DE SÁ, Universidade do Recôncavo Baiano, Cruz das Almas, BA; PEDRO HENRIQUE DIAS NASCIMENTO, Universidade do Vale do São Francisco, Juazeiro, BA. |
Título: |
Thermal requirements of citrus fruits grafted onto rootstocks in the low-middle region of the São Francisco river basin. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Caatinga, Mossoró, v. 31, n. 2, p. 336-343, abr./jun. 2018. |
ISSN: |
1983-2125 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
To understand the production cycle of a particular cultivar in a given region, it is necessary to obtain information related to its phenology and the accumulated degree days. The purpose of this study was to evaluate the phenological cycle of citrus species grafted onto two rootstocks and grown in the Low-Middle Region of the São Francisco River Basin, in particular with respect to accumulated degree days. The experiment was conducted using ‘Rubi’ and ‘Pera D-12’ oranges and ‘Page’ mandarins. Two rootstocks were used, namely ‘Cravo’ and ‘Volkameriano’ lemon species that were drip irrigated in the Campo Experimental de Bebedouro, an experimental field owned by Embrapa Semiárido. ‘Page’ mandarins with ‘Cravo’ or ‘Volkameriano’ rootstocks exhibited a subperiod (0–10) of 183.32 and 181.24 days, respectively. Meanwhile, ‘Pera D-12’ and ‘Rubi’ oranges with ‘Cravo’ rootstocks had values of 249.57 and 178.58 days, respectively, while those with ‘Volkameriano’ rootstocks had values of 226.35 and 200.41 days, respectively. The accumulated degree days were measured from the initial sprouting to harvesting, which took place when the fruits presented a soluble solids/titratable acidity ratio equal to or greater than 12. ‘Page’ andarins required 2,720 degree days, whereas ‘Pera D-12’ and ‘Rubi’ oranges required approximately 3,390 and 2,280 degree days, respectively. Finally, ‘Pera D-12’ and ‘Rubi’ oranges with either rootstock presented cycles characterized as mid-season and precocious, respectively, while ‘Page’ mandarins had precocious cycles. MenosTo understand the production cycle of a particular cultivar in a given region, it is necessary to obtain information related to its phenology and the accumulated degree days. The purpose of this study was to evaluate the phenological cycle of citrus species grafted onto two rootstocks and grown in the Low-Middle Region of the São Francisco River Basin, in particular with respect to accumulated degree days. The experiment was conducted using ‘Rubi’ and ‘Pera D-12’ oranges and ‘Page’ mandarins. Two rootstocks were used, namely ‘Cravo’ and ‘Volkameriano’ lemon species that were drip irrigated in the Campo Experimental de Bebedouro, an experimental field owned by Embrapa Semiárido. ‘Page’ mandarins with ‘Cravo’ or ‘Volkameriano’ rootstocks exhibited a subperiod (0–10) of 183.32 and 181.24 days, respectively. Meanwhile, ‘Pera D-12’ and ‘Rubi’ oranges with ‘Cravo’ rootstocks had values of 249.57 and 178.58 days, respectively, while those with ‘Volkameriano’ rootstocks had values of 226.35 and 200.41 days, respectively. The accumulated degree days were measured from the initial sprouting to harvesting, which took place when the fruits presented a soluble solids/titratable acidity ratio equal to or greater than 12. ‘Page’ andarins required 2,720 degree days, whereas ‘Pera D-12’ and ‘Rubi’ oranges required approximately 3,390 and 2,280 degree days, respectively. Finally, ‘Pera D-12’ and ‘Rubi’ oranges with either rootstock presented cycles characterized as mid-season and precocious, ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Bioma Caatinga; Degree days; Graus dia; Mandarin; Vale do São Francisco. |
Thesagro: |
Caatinga; Citricultura; Fenologia; Laranja; Porta Enxerto; Tangerina. |
Thesaurus NAL: |
Oranges; Phenology. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/176228/1/Debora.pdf
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Marc: |
LEADER 02590naa a2200337 a 4500 001 2091109 005 2018-05-03 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1983-2125 100 1 $aNASCIMENTO, F. S. S. 245 $aThermal requirements of citrus fruits grafted onto rootstocks in the low-middle region of the São Francisco river basin.$h[electronic resource] 260 $c2018 520 $aTo understand the production cycle of a particular cultivar in a given region, it is necessary to obtain information related to its phenology and the accumulated degree days. The purpose of this study was to evaluate the phenological cycle of citrus species grafted onto two rootstocks and grown in the Low-Middle Region of the São Francisco River Basin, in particular with respect to accumulated degree days. The experiment was conducted using ‘Rubi’ and ‘Pera D-12’ oranges and ‘Page’ mandarins. Two rootstocks were used, namely ‘Cravo’ and ‘Volkameriano’ lemon species that were drip irrigated in the Campo Experimental de Bebedouro, an experimental field owned by Embrapa Semiárido. ‘Page’ mandarins with ‘Cravo’ or ‘Volkameriano’ rootstocks exhibited a subperiod (0–10) of 183.32 and 181.24 days, respectively. Meanwhile, ‘Pera D-12’ and ‘Rubi’ oranges with ‘Cravo’ rootstocks had values of 249.57 and 178.58 days, respectively, while those with ‘Volkameriano’ rootstocks had values of 226.35 and 200.41 days, respectively. The accumulated degree days were measured from the initial sprouting to harvesting, which took place when the fruits presented a soluble solids/titratable acidity ratio equal to or greater than 12. ‘Page’ andarins required 2,720 degree days, whereas ‘Pera D-12’ and ‘Rubi’ oranges required approximately 3,390 and 2,280 degree days, respectively. Finally, ‘Pera D-12’ and ‘Rubi’ oranges with either rootstock presented cycles characterized as mid-season and precocious, respectively, while ‘Page’ mandarins had precocious cycles. 650 $aOranges 650 $aPhenology 650 $aCaatinga 650 $aCitricultura 650 $aFenologia 650 $aLaranja 650 $aPorta Enxerto 650 $aTangerina 653 $aBioma Caatinga 653 $aDegree days 653 $aGraus dia 653 $aMandarin 653 $aVale do São Francisco 700 1 $aRIBEIRO, V. G. 700 1 $aBASTOS, D. C. 700 1 $aSÁ, J. F. de 700 1 $aNASCIMENTO, P. H. D. 773 $tRevista Caatinga, Mossoró$gv. 31, n. 2, p. 336-343, abr./jun. 2018.
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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