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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
20/10/2011 |
Data da última atualização: |
14/09/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
ARAÚJO, A. J. de B.; VANDERLINDE, R.; LIMA, L. L. de A.; PEREIRA, G. E. |
Afiliação: |
Ana Julia de Brito Araújo, UNEB; REGINA VENDERLINDE, UCS; LUCIANA LEITE DE ANDRADE LIMA, UFPE; GIULIANO ELIAS PEREIRA, CNPUV. |
Título: |
Characterization of aromatic profiles in brazilian tropical wines determined by gas chromatography and multivariate statistical analysis. |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM OF THE GROUP OF INTERNATIONAL EXPERTS OF VITIVINICULTURAL SYSTEMS FOR COOPERATION, 17., 2011, Asti-Alba, Italy. Proceedings... [S.l.]: Le Progrès Agricole et Viticole, 2011. |
Páginas: |
p. 49-51. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Resumo. |
Conteúdo: |
Tropical wines have been produced in Thailand, India, Venezuela and mainly in Northeastem Brazil. In Brazil, this activity started twenty-five years ago and has been studied only in the last years. In this Brazilian Area, between 8_90 parallel of the South Hemisphere, it is possible to have two or three harvests per year due to the high temperatures (annual average temperature of 26 "C), high luminosity and use of irrigation. Analytical composition of grapes and wines can vary strongly according to harvest date into a year, (wines elaborated in the first or second semester). The aim of this work was to determine metabolic fingerprints of white and red wines from two vintages of 2009, according to their aromatic profile, using gas chromatographyand multivariate statistical analyses. Wines were elaborated by traditional methods, in stainless steel tanks of 200 L, by controlling fermentations temperature for red and white wines and using antioxidants. After stabilization and bottling, wines were analyzed in triplicate using gas chromatography with flame ionization detecto r (OC-FID). PCA multivariate statistical analysis was applied on aromatic compounds data to discriminate between wine type and month of winemaking, and different clustering were formed. White and red tropical wines presented different aromatic compound concentrations; higher alcohols were more efficient to separate wine samples than volatile esters. |
Palavras-Chave: |
Análise estatística multivariada; Brasil; Cromatrografia; Cromatrografia gasosa; Perfil aromático; Vinho tropical. |
Thesagro: |
Aroma; Cromatografia Gasosa; Enologia; Estatística; Uva; Vinho. |
Thesaurus Nal: |
Grapes. |
Categoria do assunto: |
-- X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/49475/1/GIESCO-p49.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/130947/1/45765.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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Registro |
Volume |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Leite; Embrapa Pecuária Sul. |
Data corrente: |
22/12/2017 |
Data da última atualização: |
22/12/2017 |
Tipo da produção científica: |
Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas |
Autoria: |
BRIGHENTI, A. M.; LAMEGO, F. P.; MIRANDA, J. E. C. de; OLIVEIRA, V. M. de; OLIVEIRA, P. S. d'. |
Afiliação: |
ALEXANDRE MAGNO B DOS SANTOS, CNPGL; FABIANE PINTO LAMEGO, CPPSUL; JOAO EUSTAQUIO CABRAL DE MIRANDA, CNPGL; VANIA MARIA DE OLIVEIRA, CNPGL; PERSIO SANDIR D OLIVEIRA, CNPGL. |
Título: |
Plantas Tóxicas em Pastagens: (Senecio brasiliensis e S. madagascariensis) - Família: Asteraceae. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Juiz de Fora: Embrapa Gado de Leite, 2017. |
Páginas: |
11 p. |
Descrição Física: |
il. color |
Série: |
(Embrapa Gado de Leite. Comunicado Técnico, 83). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
É muito frequente a ocorrência de morte de bovinos causada por ingestão de plantas tóxicas no Brasil. Dentre as principais plantas consideradas como tóxicas aos animais e que ocorrem nas pastagens brasileiras destaca-se a Maria-mole ou Flor-das-Almas (Senecio brasiliensis) e a Margaridinha (S. madagascariensis). Ambas pertencentes à família Asteraceae. |
Palavras-Chave: |
Alimentação de ruminantes; Características das espécies; Ingestão de plantas tóxicas; Plantas tóxicas em pastagens; Práticas de controle; Sinais de intoxicação. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/169780/1/COT-83-Plantas-Toxicas-Senecio.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Gado de Leite (CNPGL) |
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