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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Pantanal.
Data corrente:  01/03/1999
Data da última atualização:  01/03/1999
Autoria:  RABASA, C.; SAL PAZ, A. R. de; SAL PAZ, F.; BERGMANN, F.; RABASA, S. L.
Afiliação:  SEEA, INTA Leales, Tucuman e Instituto de Investigaciones Medicas de Rosario.
Título:  Genetica de pelajes en bovinos criollos.
Ano de publicação:  1976
Fonte/Imprenta:  Mendeliana, v.1, n.2, p.81-90, 1976.
Idioma:  Espanhol
Conteúdo:  Se ha estudiado la herencia de los colores de capa y de piel en una poblacion de bovinos Criollos que tiene al presente cuatro generaciones nacidas en Leales, Tucuman. Se ha usado la nomenclatura de Ibsen y los genes considerados son: R (castano), B (negro), Bs (hosco), N (blanco), s (overo), Sc (yaguane), Sh (pampa) y Ps (hocico negro). Castano, negro y blanco se transmiten como en otras razas, mientras que hosco y yaguane son recesivos en Criollos y dominantes en otras razas. Lo mismo parece suceder con pampa. Estas diferencias, debidas probablemente a modificadores, pueden considerarse una prieba de la pureza de la raza. Se ha descubierto ademas una interaccion entre los genes Bs y Ps consistente en que la expresion del gene Bs requiere el gene Ps en dosis doble. Los animales BsBs con hocito pintado (Psps) son azotados y por lo tanto no se requiere el gene Br para lograr este fenotipo. Se ha comprobado ademas que el gene Ps es responsable de la pigmentacion de las regiones ocular y anovulvar. En el curso de las cuatro generaciones criadas en Leales se ha verificado una dismunucion significativa del gene B, que por su magnitud no es atribuible a deriva genica.
Palavras-Chave:  Color inheritance; Criollo cattle; Heranca de cor.
Thesagro:  Bos Taurus; Gado; Genética.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pantanal (CPAP)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAP36824 - 1ADDSP - --SP36783678
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Meio Ambiente. Para informações adicionais entre em contato com cnpma.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  20/06/2022
Data da última atualização:  20/06/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  PIRES, D. C.; BEZERRA, G. A.; WATANABE, A. L.; BUGLIONE NETO, C. C.; BICUDO, A. J. de A.; HISANO, H.
Afiliação:  DARA CRISTINA PIRES, UEMS; GABRIEL ARTUR BEZERRA, UEMS; ANDRÉ LUIZ WATANABE, Itaipu Binacional; CELSO CARLOS BUGLIONE NETO, Itaipu Binacional; ÁLVARO JOSÉ DE ALMEIDA BICUDO, UFPR; HAMILTON HISANO, CNPMA.
Título:  Optimal dietary protein level for pacu Piaractus mesopotamicus juveniles reared in biofloc system.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Aquaculture, v. 556, article 738274, 2022.
ISSN:  0044-8486
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.aquaculture.2022.738274
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: This study evaluated the effects of dietary protein levels on growth performance, hematological and biochemical parameters, carcass and fillet yields, somatic indexes, and body chemical composition of pacu juveniles reared in a biofloc system over a 60-day period. Five isoenergetic (13.4 MJ kg−1 DE) experimental diets were formulated with increasing crude protein (CP) levels (194, 232, 278, 316, and 359 g kg-1). Three hundred fish weighing an average of 3.16 ± 0.3 g were randomly distributed in 20 experimental tanks (50 L) at the rate of 15 fish per replicate and fed experimental diets until apparent satiation four times a day. The experimental design was completely randomized with five treatments and four replicates. Weight gain (WG), thermal growth coefficient (TGC), protein productive value (PPV), and fillet yield (FY) showed quadratic effect (P < 0.05) as protein levels increased. Feed consumption (FC) and carcass yield (CY) showed a linear growth (P < 0.05), while protein efficiency ratio (PER) decreased linearly (P < 0.05) as protein levels increased. The hematological and biochemical parameters did not differ between treatments (P > 0.05), except for the hematocrit. However, blood parameters remained at normal range for this species. The optimal dietary protein level was estimated at 310 g kg-1 CP (about 268 g kg-1 DP) for the best growth of pacu juveniles reared in the biofloc system.
Palavras-Chave:  Sistema biofloco.
Thesagro:  Aquicultura; Nutrição Animal; Pacu; Proteína.
Thesaurus NAL:  Aquaculture; Aquaculture systems; Biofloc technology; Dietary protein; Microbial proteins; Piaractus mesopotamicus.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMA17182 - 1UPCAP - DD
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