|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
31/08/2016 |
Data da última atualização: |
11/01/2017 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
VIANA, M. V. M.; REZENDE, I. F.; FREIRE, F. M.; ALVARENGA, R. C.; VENTURIN, R. P.; MASCARENHAS, M. H. T.; PAULA, M. H. C. de; BARBOSA, E. P. |
Afiliação: |
MARIA CELUTA MACHADO VIANA, EPAMIG; RAMON COSTA ALVARENGA, CNPMS. |
Título: |
Soil carbon stock in integrated crop-livestock-forest system in the Central Region of Minas Gerais. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 53., 2016, Gramado. Produção animal para as futuras gerações: anais. Viçosa, MG: Sociedade Brasileira de Zootecnia, 2016. |
Idioma: |
Inglês |
Palavras-Chave: |
Agrofloresta. |
Thesagro: |
Eucalipto; Matéria orgânica; Solo. |
Thesaurus Nal: |
Urochloa decumbens. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/147155/1/Soil-carbon.pdf
|
Marc: |
LEADER 00868nam a2200241 a 4500 001 2052199 005 2017-01-11 008 2016 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aVIANA, M. V. M. 245 $aSoil carbon stock in integrated crop-livestock-forest system in the Central Region of Minas Gerais.$h[electronic resource] 260 $aIn: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 53., 2016, Gramado. Produção animal para as futuras gerações: anais. Viçosa, MG: Sociedade Brasileira de Zootecnia$c2016 650 $aUrochloa decumbens 650 $aEucalipto 650 $aMatéria orgânica 650 $aSolo 653 $aAgrofloresta 700 1 $aREZENDE, I. F. 700 1 $aFREIRE, F. M. 700 1 $aALVARENGA, R. C. 700 1 $aVENTURIN, R. P. 700 1 $aMASCARENHAS, M. H. T. 700 1 $aPAULA, M. H. C. de 700 1 $aBARBOSA, E. P.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
21/04/2021 |
Data da última atualização: |
22/04/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
AGUIAR, R. O.; CARRÉRA, A. G. P.; CUNHA, R. L.; OLIVEIRA, I. V. de; SILVA, C. R. da; SILVA, V. F. A.; SILVA, J. N. da; SILVA, J. P. da; CARVALHO, F. I. M.; MARTINS, L. H. da S.; SILVA, P. A.; CUNHA, E. F. M. |
Afiliação: |
RODRIGO O. AGUIAR, UFRA; AMANDA G. P. CARRÉRA, UFRA; ROBERTO LISBOA CUNHA, CPATU; IGOR V. DE OLIVEIRA, Unifesspa; CLAUDETE R. DA SILVA, UFRA; VICENTE F. A. SILVA, UFRA; JOSÉ NATALINO DA SILVA, UFRA; JOSIANE P. DA SILVA, UFRA; FÁBIO I. M. CARVALHO, UFRA; LUIZA H. DA S. MARTINS, UFRA; PRISCILLA A. SILVA, UFRA; ELISA FERREIRA MOURA CUNHA, CPATU. |
Título: |
Optimization of the alcoholic concentration obtained from sugary cassava (Manihot esculenta Crantz) by response surface methodology. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Agricultural Science, v. 12, n. 11, p. 157-168, 2020. |
DOI: |
https://doi.org/10.5539/jas.v12n11p157 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Sugary cassava or mandiocaba is a cassava variety of potential use for bioethanol production. In this study, laboratory-scale fermentations were carried out in a bioreactor with a working volume of 1L, using the yeast strain LNF CAT-1. A central composite design (CCD) was applied to determine the extent to which pH, temperature, and yeast concentration influence ethanol production with the aim of improving the fermentation process. The individual effects and the interaction of these factors were analyzed using a surface response method. Physicochemical properties of the material were also investigated and the analysis of root characterization showed high moisture content (~91%) and a low amount of starch (~4.0%), ash values close to 1.0%, total fibers 0.4%, proteins 0.15%, and lipids 0.1%. The results obtained from the wort presented a low acidity (~0.2%), pH close to neutrality (~6.5%), total soluble solids values of ~5.8%, glucose content ~2.3%, fructose ~1.0%, and sucrose ~1.2%. The second-order polynomial regression model determined that the maximum ethanol production of 2.8% (v/v) would be obtained when the optimum pH, temperature, and yeast concentration were ~5.0, 32-36 ºC, and ~10-14 g L-1, respectively. |
Palavras-Chave: |
Mandiocaba. |
Thesagro: |
Fermentação Alcoólica; Mandioca; Manihot Esculenta. |
Thesaurus NAL: |
Alcoholic fermentation; Bioethanol; Cassava. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/222810/1/OptimizationAlcoholic.pdf
|
Marc: |
LEADER 02312naa a2200349 a 4500 001 2131463 005 2021-04-22 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.5539/jas.v12n11p157$2DOI 100 1 $aAGUIAR, R. O. 245 $aOptimization of the alcoholic concentration obtained from sugary cassava (Manihot esculenta Crantz) by response surface methodology.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aSugary cassava or mandiocaba is a cassava variety of potential use for bioethanol production. In this study, laboratory-scale fermentations were carried out in a bioreactor with a working volume of 1L, using the yeast strain LNF CAT-1. A central composite design (CCD) was applied to determine the extent to which pH, temperature, and yeast concentration influence ethanol production with the aim of improving the fermentation process. The individual effects and the interaction of these factors were analyzed using a surface response method. Physicochemical properties of the material were also investigated and the analysis of root characterization showed high moisture content (~91%) and a low amount of starch (~4.0%), ash values close to 1.0%, total fibers 0.4%, proteins 0.15%, and lipids 0.1%. The results obtained from the wort presented a low acidity (~0.2%), pH close to neutrality (~6.5%), total soluble solids values of ~5.8%, glucose content ~2.3%, fructose ~1.0%, and sucrose ~1.2%. The second-order polynomial regression model determined that the maximum ethanol production of 2.8% (v/v) would be obtained when the optimum pH, temperature, and yeast concentration were ~5.0, 32-36 ºC, and ~10-14 g L-1, respectively. 650 $aAlcoholic fermentation 650 $aBioethanol 650 $aCassava 650 $aFermentação Alcoólica 650 $aMandioca 650 $aManihot Esculenta 653 $aMandiocaba 700 1 $aCARRÉRA, A. G. P. 700 1 $aCUNHA, R. L. 700 1 $aOLIVEIRA, I. V. de 700 1 $aSILVA, C. R. da 700 1 $aSILVA, V. F. A. 700 1 $aSILVA, J. N. da 700 1 $aSILVA, J. P. da 700 1 $aCARVALHO, F. I. M. 700 1 $aMARTINS, L. H. da S. 700 1 $aSILVA, P. A. 700 1 $aCUNHA, E. F. M. 773 $tJournal of Agricultural Science$gv. 12, n. 11, p. 157-168, 2020.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|