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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Rondônia. |
Data corrente: |
06/07/2015 |
Data da última atualização: |
13/04/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SCHMIDT, R.; DIAS, J. R. M.; ESPINDULA, M. C.; PARTELLI, F. L.; ALVES, E. R. |
Afiliação: |
Raquel Schmidt, UFAC; Jairo Rafael Machado Dias, UNIR; MARCELO CURITIBA ESPINDULA, CPAF-RO; Fábio Luiz Partelli, UFES; Erilene Romeiro Alves, UFAM. |
Título: |
Poda apical e vergamento da haste principal na formação de cafeeiros clonais. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Coffee Science, Lavras, v. 10, n. 2, p. 266 - 270, abr./jun. 2015. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Objetivou-se avaliar o crescimento vegetativo de cafeeiros clonais na fase de formação, submetidos às técnicas da poda apical e ao vergamento da haste principal em diferentes intervalos de tempo após o plantio. Utilizou-se o delineamento em blocos ao acaso, em esquema fatorial 2 (técnicas) x 5 (60, 75, 90, 105 e 120 dias após o plantio da lavoura), com quatro repetições. Independente da técnica aplicada, os melhores resultados são obtidos quando as plantas são induzidas entre 60 e 86 dias, após o plantio. A técnica do vergamento promove crescimento vegetativo superior durante a formação de cafeeiros clonais na região amazônica. |
Palavras-Chave: |
Crescimento vegetativo; Crop treatment; Dominância apical; Induction techniques; Técnicas de indução; Tratos culturais. |
Thesagro: |
Coffea Canephora. |
Thesaurus Nal: |
apical dominance; vegetative growth. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/126171/1/Schmidt-et-al.2015.pdf
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Marc: |
LEADER 01482naa a2200277 a 4500 001 2019298 005 2016-04-13 008 2015 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSCHMIDT, R. 245 $aPoda apical e vergamento da haste principal na formação de cafeeiros clonais.$h[electronic resource] 260 $c2015 520 $aObjetivou-se avaliar o crescimento vegetativo de cafeeiros clonais na fase de formação, submetidos às técnicas da poda apical e ao vergamento da haste principal em diferentes intervalos de tempo após o plantio. Utilizou-se o delineamento em blocos ao acaso, em esquema fatorial 2 (técnicas) x 5 (60, 75, 90, 105 e 120 dias após o plantio da lavoura), com quatro repetições. Independente da técnica aplicada, os melhores resultados são obtidos quando as plantas são induzidas entre 60 e 86 dias, após o plantio. A técnica do vergamento promove crescimento vegetativo superior durante a formação de cafeeiros clonais na região amazônica. 650 $aapical dominance 650 $avegetative growth 650 $aCoffea Canephora 653 $aCrescimento vegetativo 653 $aCrop treatment 653 $aDominância apical 653 $aInduction techniques 653 $aTécnicas de indução 653 $aTratos culturais 700 1 $aDIAS, J. R. M. 700 1 $aESPINDULA, M. C. 700 1 $aPARTELLI, F. L. 700 1 $aALVES, E. R. 773 $tCoffee Science, Lavras$gv. 10, n. 2, p. 266 - 270, abr./jun. 2015.
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Registro original: |
Embrapa Rondônia (CPAF-RO) |
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Volume |
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URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Arroz e Feijão. Para informações adicionais entre em contato com cnpaf.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
17/02/2016 |
Data da última atualização: |
11/03/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
ABREU, A. G. de; ROSA, T. M.; BORBA, T. C. de O.; VIANELLO, R. P.; RANGEL, P. H. N.; BRONDANI, C. |
Afiliação: |
ALUANA GONCALVES DE ABREU, CNPAF; THALITA MARRA ROSA, PUC, Goiânia-GO; TEREZA CRISTINA DE OLIVEIRA BORBA, CNPAF; ROSANA PEREIRA VIANELLO, CNPAF; PAULO HIDEO NAKANO RANGEL, CNPAF; CLAUDIO BRONDANI, CNPAF. |
Título: |
SSR characterization of Oryza glumaepatula populations from the Brazilian Amazon and Cerrado biomes. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Genetica, The Hague, v. 143, n. 4, p. 413-423, Aug. 2015. |
DOI: |
10.1007/s10709-015-9840-7 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The level and distribution of the genetic variability in 18 natural populations of Oryza glumaepatula that were collected from two Brazilian states were estimated using a set of 23 highly informative SSR markers. Samples comprising 78 and 117 individuals from populations of the states of Tocantins and Roraima, respectively, were evaluated in order to integrate and support previous studies that were carried out with populations of O. glumaepatula from Brazil. A total of 189 alleles were identified with an average of 8.22 alleles per locus. The 11 populations from Roraima presented, in combination, a higher genetic diversity (HE = 0.245) compared with that of the seven populations from Tocantins (HE = 0.212). All of the populations showed high and significant inbreeding values (mean f = 0.59); however, the mean was higher in Tocantins populations, indicating a higher gene flow in Roraima populations. The overall coefficient of genetic differentiation (FST) among the populations was high and significant (0.59) and was higher in Tocantins due to the isolation of each population, in contrast to Roraima, where gene flow occurred more frequently. The SSR panel used in this work resulted to be informative (polymorphism information content = 0.201) for assessing genetic structure in O. glumaepatula populations. |
Palavras-Chave: |
Microsatélite; Oryza glumaepatula; Wild Oryza species. |
Thesagro: |
Cerrado; Marcador genético; Marcador molecular; Recurso genético; Variação genética. |
Thesaurus NAL: |
Genetic resources; Genetic variation; Microsatellite repeats; Population genetics. |
Categoria do assunto: |
S Ciências Biológicas |
Marc: |
LEADER 02342naa a2200337 a 4500 001 2037370 005 2016-03-11 008 2015 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1007/s10709-015-9840-7$2DOI 100 1 $aABREU, A. G. de 245 $aSSR characterization of Oryza glumaepatula populations from the Brazilian Amazon and Cerrado biomes.$h[electronic resource] 260 $c2015 520 $aThe level and distribution of the genetic variability in 18 natural populations of Oryza glumaepatula that were collected from two Brazilian states were estimated using a set of 23 highly informative SSR markers. Samples comprising 78 and 117 individuals from populations of the states of Tocantins and Roraima, respectively, were evaluated in order to integrate and support previous studies that were carried out with populations of O. glumaepatula from Brazil. A total of 189 alleles were identified with an average of 8.22 alleles per locus. The 11 populations from Roraima presented, in combination, a higher genetic diversity (HE = 0.245) compared with that of the seven populations from Tocantins (HE = 0.212). All of the populations showed high and significant inbreeding values (mean f = 0.59); however, the mean was higher in Tocantins populations, indicating a higher gene flow in Roraima populations. The overall coefficient of genetic differentiation (FST) among the populations was high and significant (0.59) and was higher in Tocantins due to the isolation of each population, in contrast to Roraima, where gene flow occurred more frequently. The SSR panel used in this work resulted to be informative (polymorphism information content = 0.201) for assessing genetic structure in O. glumaepatula populations. 650 $aGenetic resources 650 $aGenetic variation 650 $aMicrosatellite repeats 650 $aPopulation genetics 650 $aCerrado 650 $aMarcador genético 650 $aMarcador molecular 650 $aRecurso genético 650 $aVariação genética 653 $aMicrosatélite 653 $aOryza glumaepatula 653 $aWild Oryza species 700 1 $aROSA, T. M. 700 1 $aBORBA, T. C. de O. 700 1 $aVIANELLO, R. P. 700 1 $aRANGEL, P. H. N. 700 1 $aBRONDANI, C. 773 $tGenetica, The Hague$gv. 143, n. 4, p. 413-423, Aug. 2015.
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Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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