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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
23/10/2018 |
Data da última atualização: |
23/10/2018 |
Autoria: |
RAVAGNANI, G. M.; TORRES, M. A.; LEAL, D. F.; MARTINS, S. M. M. K.; PAPA, F. O.; DELL'AQUA JUNIOR, J. A.; ALVARENGA, M. A.; ANDRADE, A. F. C. |
Afiliação: |
Gisele M. Ravagnani, Núcleo de Pesquisa em Suínos/Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia/Universidade de São Paulo - USP; Mariana A. Torres, Núcleo de Pesquisa em Suínos/Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia/Universidade de São Paulo - USP; Diego F. Leal, Núcleo de Pesquisa em Suínos/Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia/Universidade de São Paulo - USP; Simone M. M. K. Martins, Núcleo de Pesquisa em Suínos/Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia/Universidade de São Paulo - USP; Frederico O. Papa, Departamento de Reprodução Animal e Radiologia Veterinária/Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia/Universidade Estadual Paulista - Unesp; José A. Dell?Aqua Junior, Departamento de Reprodução Animal e Radiologia Veterinária/Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia/Universidade Estadual Paulista - Unesp; Marco A. Alvarenga, Departamento de Reprodução Animal e Radiologia Veterinária/Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia/Universidade Estadual Paulista - Unesp; André F. C. Andrade, Núcleo de Pesquisa em Suínos/Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia/Universidade de São Paulo - USP. |
Título: |
Cryopreservation of boar semen in 0.5mL straws at low spermatozoa concentration is better than high concentration to maintain sperm viability. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Veterinária Brasileira, Rio de Janeiro, v. 38, n. 9, p. 1726-1730, setembro 2018 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Título em português: A manutenção da viabilidade do sêmen suíno criopreservado em palhetas de 0,5mL em baixas concentrações espermáticas é melhor do que em altas concentrações. |
Conteúdo: |
To date, no studies have been performed evaluating the effect of boar spermatozoa concentration in 0.5mL freezing straws, leading us to examine this question. Each sperm‑rich fraction of the ejaculate (n=25) was diluted at five different sperm concentrations (100, 200, 300, 600 and 800 x 106 spermatozoa/mL), packaged in 0.5mL straws, and subsequently frozen. After thawing, the sperm from all of treatment groups were analyzed to determine motility characteristics using a sperm class analyzer (SCA-CASA), and their plasma and acrosomal membrane integrity, mitochondrial membrane potential, sperm membrane lipid peroxidation and fluidity were analyzed by flow cytometry. An increase in spermatozoa concentration above 300x106 spermatozoa/mL in a 0.5mL straw impaired (p<0.05) the total and progressive motility, curvilinear velocity, straight-line velocity, linearity and beat cross frequency. However, the plasma and acrosomal membrane integrity, mitochondrial membrane potential, membrane lipid peroxidation and fluidity were not influenced (p>0.05) by high spermatozoa concentrations at freezing. Therefore, to increase spermatozoa survival and total and progressive motility after thawing, boar spermatozoa should be frozen at concentrations up to 300x106 spermatozoa/mL. |
Palavras-Chave: |
Boar semen; Concentração espermática; Criocapacitação; Crioinjúria; Criopreservão; Cryoinjury; Sêmen suíno; Sperm viability. |
Thesagro: |
Suíno. |
Thesaurus Nal: |
Cryopreservation; Sperm concentration; Swine. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/184875/1/Cryopreservation-of-boar-semen-in-0.5mL-straws.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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Registro |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
24/01/1994 |
Data da última atualização: |
08/10/2022 |
Tipo da produção científica: |
Folder/Folheto/Cartilha |
Autoria: |
FARIA, M. E. de; TEIXEIRA, S. M.; DEL PELOSO, M. J.; SILVA, I. M. da. |
Afiliação: |
MAGDA EVA DE FARIA, EMGOPA; SONIA MILAGRES TEIXEIRA, CNPAF; MARIA JOSE DEL PELOSO, CNPAF; INALDIZA MEDEIROS DA SILVA, estagiária CNPAF. |
Título: |
Feijão irrigado: fortalecimento da agricultura empresarial. |
Ano de publicação: |
1992 |
Fonte/Imprenta: |
Goiânia: EMGOPA, 1992. |
Páginas: |
56 p. |
Série: |
(EMGOPA. Documentos, 21). |
ISSN: |
0102-7042 |
Idioma: |
Português |
Thesagro: |
Economia; Feijão; Phaseolus Vulgaris. |
Categoria do assunto: |
E Economia e Indústria Agrícola |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/194179/1/Documentos-21.pdf
|
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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