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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Rondônia.
Data corrente:  23/02/2023
Data da última atualização:  24/02/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BAQUETA, M. R.; ALVES, E. A.; VALDERRAMA, P.; PALLONE, J. A. L.
Afiliação:  MICHEL ROCHA BAQUETA, UNICAMP; ENRIQUE ANASTACIO ALVES, CPAF-RO; PATRÍCIA VALDERRAMA, UTFPR; JULIANA AZEVEDO LIMA PALLONE, UNICAMP.
Título:  Brazilian Canephora coffee evaluation using NIR spectroscopy and discriminant chemometric techniques.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Journal of Food Composition and Analysis, v. 116, 2023.
Idioma:  Português
Conteúdo:  High-quality Brazilian Canephora coffees are rising to the level of specialty coffees in the face of a new industry perception. In this framework, spectra from 527 coffees were analyzed in the near-infrared (NIR) region. Prin- cipal component analysis distinguished Brazilian Canephora producing states, botanical varieties, low and high- quality Canephora, Canephora and Arabica, and Canephora with geographical indication (GI) from those without GI. Also, Canephora coffee cultivars from Western Brazilian Amazon were distinguished. Three multi-class PLS- DA (traditional, hard, and soft versions) were compared to discriminate 5 classes: Robusta Amaz?onico from traditional (1) and indigenous (2) producers of Rond?onia, Conilon from Espírito Santo (3), Conilon from Bahia (4), and specialty Arabica (5). Binary PLS-DA discriminated GI Canephora and non-GI Canephora with 100% sensitivity and specificity. Carbohydrates, chlorogenic acids, lipids, caffeine, and proteins were dominant ab- sorption bands in coffee classifications. The proposed method is objective, simple, fast, and could be used in the routine analysis of coffee to verify claims of identity, variety, and origin.
Palavras-Chave:  Amazonian robusta; Conilon; Geographical origin; Multivariate classification; NIR spectroscopy; PLS-DA.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1151891/1/2023-01-Brazilian-Canephora-coffee-evaluation-using-NIR-spectroscopy-and-discriminant-chemometric-techniques-J.-Food-Composition-and-Analysis-116.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Rondônia (CPAF-RO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAF-RO18921 - 1UPCAP - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Cerrados. Para informações adicionais entre em contato com cpac.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Cerrados.
Data corrente:  30/08/2017
Data da última atualização:  30/08/2017
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  MELO, J. T. de; AGOSTINI-COSTA, T. da S.
Afiliação:  JOSE TEODORO DE MELO, CPAC; TANIA DA SILVEIRA AGOSTINI COSTA, CENARGEN.
Título:  Annona crassiflora: araticum.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  In: VIEIRA, R. F.; CAMILLO, J.; CORADIN, L. Espécies nativas da flora brasileira de valor econômico atual ou potencial: plantas para o futuro: Região Centro-Oeste. Brasília, DF: MMA, 2016. 1.160 p. (Série Biodiversidade; 44).
Páginas:  p. 150-161
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Annona crassiflora Mart; Annona macrocarpa Barb Rodr.
Thesagro:  Annonaceae; Cerrado; Espécie nativa.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Cerrados (CPAC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAC35916 - 1UPCPL - DD
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