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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Cerrados. |
Data corrente: |
02/09/2021 |
Data da última atualização: |
02/09/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
BRITO, D. Q.; SANTOS, L. H. G.; PASSOS, C. J. S.; OLIVEIRA FILHO, E. C. de. |
Afiliação: |
DARLAN Q. BRITO; LUIZ H. G. SANTOS; CARLOS JOSÉ SOUSA PASSOS; EDUARDO CYRINO DE OLIVEIRA FILHO, CPAC. |
Título: |
Short-Term Efects of Wildfre Ash on Water Quality Parameters: A Laboratory Approach. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Bulletin of Environmental Contamination and Toxicology, v. 107, p. 500-505, 2021. |
Páginas: |
p. 500-505 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract Climate change coupled with inappropriate burning practices has increased large-scale wildfres in Brazilian tropical savan- nahs (Cerrado). Considering that the efects of ash from wildfres on water parameters are scarcely known in tropical savannahs, this study investigated the chemical changes caused by ash in the soft water, commonly used for bioassays. To this end, ash samples were collected immediately following a fre in a Cerrado area (Federal District, Brazil) and put into water (1:10 ash:soft-water m/v) to check physical parameters under laboratory conditions. Major water-extractable elements (K+, SO42−, Ca2+, PO43−, Na+, Mg2+) from ash strongly altered water quality parameters: elevated total dissolved solids and conductivity levels as well as an increase in pH and decrease in dissolved oxygen concentration were reported over the course of the experiment (15 days) compared to control conditions. Our results point out relevant solubilized compounds from ashes which may potentially impact water quality in post-fre scenarios. |
Palavras-Chave: |
Parâmetro físico-químico. |
Thesagro: |
Água; Cerrado; Cinza; Fogo; Queimada. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/225674/1/Short-term-effects-of-wildfire-ash-on-water-quality-Eduardo-Cyrino.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Cerrados (CPAC) |
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Registros recuperados : 90 | |
2. | | CARNEIRO, M.; SILVA, M. C. da; WALTER, E. H. M. Bebida probiótica de biomassa de banana verde. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 24.; CONGRESSO DO INSTITUTO NACIONAL DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE FRUTOS TROPICAIS, 4., 2014, Aracaju. Inovação e sustentabilidade em ciência e tecnologia de alimentos: resumos. [Campinas]: SBCTA, 2014. p. 94Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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9. | | SILVA, M. C. da; SCHAEFER, R.; GAVA, D.; SOUZA, C. K.; VENANCIO, E. J. Applications of IGY antibodies to influenza a virus detection in infected cells by immunocytochemistry. In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM OF EXPERIMENTAL PATHOLOGY, 2.; SIMPÓSIO DE PATOLOGIA EXPERIMENTAL DA UEL, 7., 2017, Londrina. Annals. Londrina: UEL, 2017. p. 158.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
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11. | | SILVA, M. C. da; PAULINI, F.; GANEM, S. M.; SIANI, A.; SERENO, J. R. B. Comercialização da produção animal em assentamentos da reforma agrária no Distrito Federal. In: SIMPÓSIO NACIONAL CERRADO, 9.; SIMPÓSIO INTERNACIONAL SAVANAS TROPICAIS, 2., 2008, Brasília, DF. Desafios e estratégias para o equilíbrio entre sociedade, agronegócio e recursos naturais: anais... Planaltina, DF: Embrapa Cerrados, 2008. 1 CD-ROM.Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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13. | | SILVA, M. C. da; SALES, T. de M.; KONNO, M. O.; NORONHA, A. C. da S. Efeito do hospedeiro sobre a população de Diaphorina citri Kuwayama (Hemiptera: Liviidae) na microrregião de Castanhal, Pará. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENTOMOLOGIA, 27.; CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE ENTOMOLOGIA, 10., 2018, Gramado. Saúde, ambiente e agricultura: anais. Gramado: SEB, 2018. p. 1014.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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15. | | FELIX, G. A.; PIOVEZAN, U.; JULIANO, R. S.; SILVA, M. C. da; FIORAVANTI, M. C. S. Potencial de uso de raças bovinas locais brasileiras: Curraleiro Pé-Duro e Pantaneiro. Enciclopédia Biosfera, Centro Científico Conhecer, Goiânia, v. 9, n. 1, p. 1715-1741, 2013. 27 p.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 3 |
Biblioteca(s): Embrapa Pantanal. |
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Registros recuperados : 90 | |
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