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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
29/01/2018 |
Data da última atualização: |
29/01/2018 |
Tipo da produção científica: |
Nota Técnica/Nota Científica |
Autoria: |
FERREIRA, L. L.; OLIVEIRA FILHO, J. G. de; MASCARIN, G. M.; PÉREZ DE LEÓN, A. A.; BORGES, L. M. F. |
Afiliação: |
LORENA LOPES FERREIRA, UFG; JAIRES GOMES DE OLIVEIRA FILHO, UFG; GABRIEL MOURA MASCARIN, CNPAF; ADALBERTO A. PEREZ DE LEON, USDA-ARS, Kerrville, TX; LIGIA MIRANDA FERREIRA BORGES, UFG. |
Título: |
In vitro repellency of DEET and B-citronellol against the ticks Rhipicephalus sanguineus sensu lato and Amblyomma sculptum. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Veterinary Parasitology, v. 239, p. 42-45, 2017. |
ISSN: |
0304-4017 |
DOI: |
10.1016/j.vetpar.2017.04.021 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Short communication. |
Conteúdo: |
Rhipicephalus sanguineus sensu lato and Amblyomma sculptum can parasite humans and domestic animals and are vectors of pathogens, including zoonoses. Repellents are an important tool of tick control. This study aimed to compare the efficacy of N,N-diethyl- 3-methylbenzamide (DEET), a standard repellent, versus β-citronellol in a Petri dish bioassay. A semicircle of filter paper (31.8 cm2) was treated with 87 μl of one of four concentrations (0.200, 0.100, 0.050 and 0.025 mg/cm2) of β-citronellol, DEET or solvent (ethanol). A head-to-head test was developed treating one side with increasing concentrations of β-citronellol as above mentioned, against the highest concentration of DEET. Besides that a blank assay was performed. Three males and three females were placed in the middle of the plate and their location was evaluated 5, 10 and 30 min after the test was initiated. As a result, the time had no significant effect on repellency response of the ticks exposed to both compounds and their concentrations. The repellency response raised according with the increase of concentration. Additionally, our findings indicate that the tick A. sculptum was more sensitive to the compounds tested and β-citronellol showed a higher efficacy than DEET. In addition, β-citronellol could be formulated to protect humans and other animals from R. sanguineus s. l. and A. sculptum infestation, as well as the diseases transmitted by these species. |
Palavras-Chave: |
Natural repellents. |
Thesagro: |
Amblyomma cajennense; Óleo essencial. |
Thesaurus Nal: |
Deet; Essential oils; Rhipicephalus sanguineus. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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Registros recuperados : 16 | |
3. | | RODRIGUES, C. B.; BEZERRA, C. C. de O. N.; OLIVEIRA FILHO, J. G. de; FERREIRA, M. D. Atividade óleos essenciais como antimicrobianos naturais em pós colheita de frutos. In: JORNADA CIENTÍFICA - EMBRAPA SÃO CARLOS, 13., 2021, São Carlos, SP. Anais... São Carlos: Embrapa Pecuária Sudeste: Embrapa Instrumentação, 2021. Editores técnicos: Alexandre Berndt, Ana Rita de Araujo Nogueira, Lea Chapaval Andri, Marcelo Mattos Cavallari, Manuel Antonio Chagas Jacinto. 13Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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8. | | OLIVEIRA FILHO, J. G. de; FERREIRA, L. L.; SARRIA, A. L. F.; PICKETT, J. A.; MASCARIN, G. M.; PÉREZ DE LEÓN, A. A.; BORGES, L. M. F. Brown dog tick, Rhipicephalus sanguineus sensu lato, infestation of susceptible dog hosts is reduced by slow release of semiochemicals from a less susceptible host. Ticks and Tick-borne Diseases, v. 8, n. 1, p. 139-145, Jan. 2017.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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9. | | OLIVEIRA FILHO. J. G. de; BERTOLO, M. R. V.; RODRIGUES, M. A. V.; SILVA, G. C.; MENDONÇA, G. M. N. de; BOGUSZ JUNIOR, S.; FERREIRA, M. D. Recent advances in the development of smart, active, and bioactive biodegradable biopolymer-based films containing betalains. Food Chemistry, v. 390, 133149, 2022. 13 p.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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10. | | OLIVEIRA FILHO, J. G. de; ALBIERO, B. R.; CIPRIANO, L.; BEZERRA, C. C. de O. N.; OLDONI, F. C. A.; EGEA, M. B.; AZEREDO, H. M. C. de; FERREIRA, M. D. Arrowroot starch-based films incorporated with a carnauba wax nanoemulsion, cellulose nanocrystals, and essential oils: a new functional material for food packaging applications. Cellulose, v. 28, 2021. 6499-6511Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Instrumentação. |
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11. | | OLIVEIRA FILHO, J. G. de; ALBIERO, B. R.; CALISTO, I. H.; BERTOLO, M. R. V.; OLDONI, F. C. A.; EGEA, M. B.; BOGUSZ JUNIOR, S.; AZEREDO, H. M. C. de; FERREIRA, M. D. Bio-nanocomposite edible coatings based on arrowroot starch/cellulose nanocrystals/carnauba wax nanoemulsion containing essential oils to preserve quality and improve shelf life of strawberry. International Journal of Biological Macromolecules, v. 219, 2022. 812 - 823Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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12. | | BERTOLO, M. R. V.; DIAS, L. D.; OLIVEIRA FILHO, J. G. de; ALVES, F.; MARANGON, C. A.; MARTINS, V. C. A.; FERREIRA, M. D.; BAGNATO, V. S.; PLEPIS, A. M. G.; BOGUSZ JUNIOR, S. Central composite design optimization of active and physical properties of food packaging films based on chitosan/gelatin/pomegranate peel extract. Food Packaging and Shelf Life, v. 34, a100986, 2022. 1 - 11Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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13. | | OLIVEIRA FILHO, J. G. de; BERTOLO, M. R. V.; BRITO, S. C.; MALAFATTI, J. O. D.; BERTAZZO, G. B.; COLACIQUE, M. N.; PARIS, E. C.; BOGUSZ JUNIOR, S.; FERREIRA, M. D. Recent advances in the application of nanotechnology to reduce fruit and vegetable losses during post-harvest. Brazilian Journal of Physics, v. 52, 126, 2022. 11 p.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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14. | | OLIVEIRA FILHO, J. G. de; BERTOLO, M. R. V.; FERNANDES, S. S.; LEMES, A. C.; SILVA, G. da C.; BOGUSZ JUNIOR, S.; AZEREDO, H. M. C. de; MATTOSO, L. H. C.; EGEA, M. B. Intelligent and active biodegradable biopolymeric films containing carotenoids. Food Chemistry, v. 434, 137454, 2024.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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15. | | OLIVEIRA FILHO, J. G. de; DUARTE, L. G. R.; SILVA, Y. B. B.; MILAN, E. P.; SANTOS, H. V.; MOURA, T. C.; BANDINI, V. P.; VITOLANO, L. E. S.; NOBRE, J. J. C.; MOREIRA, C. T.; MITSUYUKI, M. C.; BOGUSZ JUNIOR, S.; FERREIRA, M. D. Novel Approach for Improving Papaya Fruit Storage with Carnauba Wax Nanoemulsion in Combination with Syzigium aromaticum and Mentha spicata Essential Oils. Coatings, v. 13, n. 847, 2023. 16 p.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 4 |
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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16. | | OLIVEIRA FILHO, J. G. de; FERREIRA, L. L.; SILVA, F. de O.; MENEZES, C. M. F.; MUNIZ, E. R.; PAULA, L. G. F. de; SARRIA, A. L. F.; PICKETT, J. A.; BIRKETT, M. A.; MASCARIN, G. M.; BORGES, L. M. F. Persistence and efficacy of a new formulation based on dog allomonal repellents against Rhipicephalus sanguineus sensu lato tick. Revista Brasileira de Parasitologia Veterinária, v. 27, n. 3, p. 313-318, 2018.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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