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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Café.
Data corrente:  08/01/2024
Data da última atualização:  08/01/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ALVES, J.; MARQUES, V. V.; PEREIRA, L. F. P.; HIROOKA, E. Y.; OLIVEIRA, T. C. R. M. de.
Afiliação:  JULIANE ALVES, UNIVERSIDADE ESTADUAL LONDRINA; VIVIANI VIEIRA MARQUES, INSTITUTO DE DESENVOLVIMENTO RURAL DO PARANÁ; LUIZ FILIPE PROTASIO PEREIRA, CNPCa; ELISA YOKO HIROOKA, UNIVERSIDADE ESTADUAL LONDRINA; TEREZA CRISTINA ROCHA MOREIRA DE OLIVEIRA, UNIVERSIDADE ESTADUAL LONDRINA.
Título:  Multiplex pcr for the detection of campylobacter spp. and salmonella spp. in chicken meat
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  Journal of Food Safety, v. 32, n. 3, p. 345-350, 2012.
DOI:  https://www.doi.org/10.1111/j.1745-4565.2012.00386.x
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The control of Salmonella spp. and Campylobacter spp. in chicken meat is essential for avoiding sanitary barriers and preventing human disease. The aim of this study was to develop a multiplex polymerase chain reaction assay (mPCR) for the rapid detection of these bacteria in raw chicken meat. The mPCR was developed using the Styinva-JHO-Right and Styinva-JHO-Left primers (specific for Salmonella spp.) and the OT1559 and 18-1 primers (specific for Campylobacter spp.). The specificity of the assay was 100% and it was able to detect 102 cfu/mL of Campylobacter spp. after the selective enrichment and 1 cfu/mL of Salmonella spp. after nonselective enrichment. Fifty raw chicken meat samples were analyzed; 4% were contaminated with Salmonella spp. and 56% with Campylobacter spp. The results obtained using mPCR were confirmed by conventional culturing methods. The developed mPCR method is a relatively inexpensive and efficient means to detect these bacteria after 24 h of enrichment. PRACTICAL APPLICATIONS The developed multiplex polymerase chain reaction method (mPCR) is a relatively inexpensive and efficient means to detect Salmonella spp. and Campylobacter spp. in chicken meat after 24 h of enrichment. The detection of these pathogens in a few hours allows the food supply chain to take appropriate measures quickly to prevent the distribution of contaminated food. Rapid and simultaneous detection of these bacteria in chicken meat can assist in the implementation of the preventive ... Mostrar Tudo
Thesaurus Nal:  Campylobacter; Chicken meat; Detection; Human diseases.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Café (CNPCa)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPCa - SAPC1769 - 1UPCAP - DD
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21.Imagem marcado/desmarcadoVARAGO, A. L.; CITADIN, I.; PENSO, G. A.; SACHET, M. R.; MAYER, N. A.; WAGNER JÚNIOR, A. Desenvolvimento inicial do pessegueiro 'BRS Kampai' sobre diferentes porta-enxertos clonais. In.:ENCONTRO NACIONAL SOBRE FRUTICULTURA DE CLIMA TEMPERADO, 14., 2015, Fraiburgo, SC. Anais...(v.2 - Resumos). Caçador: Epagri, v. 2 (trabalhos), 2015. p. 16
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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22.Imagem marcado/desmarcadoSACHET, M. R.; CITADIN, I.; SCARIOTTO, S.; SANTOS, I. dos; ZYDEK, P. H.; RASEIRA, M. do C. B. Reaction of Peach Genotypes to Bacterial Leaf Spot: Correlations with Environmental Conditions, Leaf Phenology, and Morphology. HortScience, v. 48, p. 28-33, 2013.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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23.Imagem marcado/desmarcadoPENSO, G. A.; SACHET, M. R.; CITADIN, I.; PERTILE, R. H.; GUERREZI, M. T.; SILVEIRA, C. A. P.; MARTINAZZO, R. Uso de calcário de Xisto no cultivo de Oliveira (Olea europaea L.). In: ENCONTRO NACIONAL SOBRE FRUTICULTURA DE CLIMA TEMPERADO, 14., 2015, Fraiburgo. Anais... Caçador: Epagri, 2015. v. 2 (trabalhos), p. 47.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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