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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
26/08/2011 |
Data da última atualização: |
09/05/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
RUFINO, M. do S. M.; PÉREZ-JIMÉNEZ, J.; ARRANZ, S.; ALVES, R. E.; BRITO, E. S. de; OLIVEIRA, M. S. P.; SAURA-CALIXTO, F. |
Afiliação: |
Maria do Socorro M. Rufino, UFERSA; Jara Pérez-Jiménez, ICTAN-CSIS; Sara Arranz, ICTAN-CSIS; RICARDO ELESBAO ALVES, CNPAT; EDY SOUSA DE BRITO, CNPAT; Maria S. P. Oliveira; Fulgencio Saura-Calixto, ICTAN-CSIS. |
Título: |
Açaí (Euterpe oleraceae) 'BRS Pará': A tropical fruit source of antioxidant dietary fiber and high antioxidant capacity oil. |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
Food Research International, v. 44, n. 7, p. 2100-2106, 2011. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
This article reports a study of the concentrations of dietary fiber (DF) and antioxidant capacity in fruits (pulp and oil) of a new açaí (Euterpe oleraceae) cultivar??BRS-Pará?, with a view to determine the possibility of using it as a source of antioxidants in functional foods or dietary supplements. Results show that ?BRS-Pará? açaí fruits has a high content of DF (71% dry matter) and oil (20.82%) as well as a high antioxidant capacity in both defatted matter and oil. ?BRS-Pará? Açaí fruits can be considered as an excellent source of antioxidant dietary fiber. Antioxidant capacity of açaí ?BRS-Pará? oil by DPPH assay was higher (EC50 = 646.3 g/g DPPH) than extra virgin olive oil (EC50 = 2057.27 g/g DPPH). These features provide açaí ?BRS-Pará? fruits with considerable potential for nutritional and health applications. |
Palavras-Chave: |
Euterpe oleraceae; Oil. |
Thesagro: |
Açaí; Antioxidante; Óleo. |
Categoria do assunto: |
-- F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/42181/1/AA111005.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/40580/1/sdarticle.pdf
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Marc: |
LEADER 01608naa a2200253 a 4500 001 1900939 005 2018-05-09 008 2011 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aRUFINO, M. do S. M. 245 $aAçaí (Euterpe oleraceae) 'BRS Pará'$bA tropical fruit source of antioxidant dietary fiber and high antioxidant capacity oil.$h[electronic resource] 260 $c2011 520 $aThis article reports a study of the concentrations of dietary fiber (DF) and antioxidant capacity in fruits (pulp and oil) of a new açaí (Euterpe oleraceae) cultivar??BRS-Pará?, with a view to determine the possibility of using it as a source of antioxidants in functional foods or dietary supplements. Results show that ?BRS-Pará? açaí fruits has a high content of DF (71% dry matter) and oil (20.82%) as well as a high antioxidant capacity in both defatted matter and oil. ?BRS-Pará? Açaí fruits can be considered as an excellent source of antioxidant dietary fiber. Antioxidant capacity of açaí ?BRS-Pará? oil by DPPH assay was higher (EC50 = 646.3 g/g DPPH) than extra virgin olive oil (EC50 = 2057.27 g/g DPPH). These features provide açaí ?BRS-Pará? fruits with considerable potential for nutritional and health applications. 650 $aAçaí 650 $aAntioxidante 650 $aÓleo 653 $aEuterpe oleraceae 653 $aOil 700 1 $aPÉREZ-JIMÉNEZ, J. 700 1 $aARRANZ, S. 700 1 $aALVES, R. E. 700 1 $aBRITO, E. S. de 700 1 $aOLIVEIRA, M. S. P. 700 1 $aSAURA-CALIXTO, F. 773 $tFood Research International$gv. 44, n. 7, p. 2100-2106, 2011.
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Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Cerrados. |
Data corrente: |
01/02/2016 |
Data da última atualização: |
24/02/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
PIRES, N. L.; MUNIZ, D. H. de F.; KISAKA, T. B.; SIMPLÍCIO, N. de C. S.; BORTOLUZZI, L.; OLIVEIRA FILHO, E. C. de; LIMA, J. E. F. W. |
Afiliação: |
DAPHNE HELOISA DE FREITAS MUNIZ, CPAC; EDUARDO CYRINO DE OLIVEIRA FILHO, CPAC; JORGE ENOCH FURQUIM WERNECK LIMA, CPAC. |
Título: |
Impacts of the urbanization process on water quality of brazilian savanna rivers: the case of Preto River in Formosa, Goias State, Brazil |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
International Journal of Environmental Research and Public Health, v. 12, p. 10671-10686, 2015. |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Contaminação da água; Esgoto urbano; Fonte de água. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/138230/1/Eduardo-Impacts-of-the-urbanization.pdf
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Marc: |
LEADER 00750naa a2200217 a 4500 001 2035819 005 2016-02-24 008 2015 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aPIRES, N. L. 245 $aImpacts of the urbanization process on water quality of brazilian savanna rivers$bthe case of Preto River in Formosa, Goias State, Brazil 260 $c2015 653 $aContaminação da água 653 $aEsgoto urbano 653 $aFonte de água 700 1 $aMUNIZ, D. H. de F. 700 1 $aKISAKA, T. B. 700 1 $aSIMPLÍCIO, N. de C. S. 700 1 $aBORTOLUZZI, L. 700 1 $aOLIVEIRA FILHO, E. C. de 700 1 $aLIMA, J. E. F. W. 773 $tInternational Journal of Environmental Research and Public Health$gv. 12, p. 10671-10686, 2015.
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Registro original: |
Embrapa Cerrados (CPAC) |
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