Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Soja.
Data corrente:  03/11/2014
Data da última atualização:  31/12/2014
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  OLIVEIRA, M. C. N. de; CARRÃO-PANIZZI, M. C.; MANDARINO, J. M. G.
Afiliação:  MARIA CRISTINA NEVES DE OLIVEIRA, CNPSO; MERCEDES CONCÓRDIA CARRÃO-PANIZZI, CNPT; JOSÉ MARCOS GONTIJO MANDARINO, CNPSO.
Título:  Application of multivariate methods to evaluate fatty acids in soybean cultivars.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  In: INTERNATIONAL BIOMETRIC CONFERENCE, 27., 2014, Florence. [Abstracts...]. Washington, DC: International Biometric Society, 2014.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Increased consumption of soyfoods and the world's health problems related to high cholesterol levels, justify surveys to assess levels of fatty acids in soybean grains. Soybean presents high concentration of essential unsaturated acids (oleic, linoleic, and linolenic). In this work, contents of protein, oil and the fatty acids, palmitic (16:0), stearic (18:0), oleic acid (18:1?9c), linoleic acid (18:2?9c,12c) and ?-linolenic acid (18:3?9c,12c,15c) were determined in seeds of 235 Brazilian soybean cultivars, which were analysed and classified as high, medium, low and very low content of fatty acid. All these variables were standardized to an average equal to zero and variance equal to one. For this study, it was use, 50 cultivars with high content of fatty acids. To evaluate the seven responses variables, Principal Component Analysis (PCA) method was applied and a linear combination that measures total variation of the variables, Cluster Analysis (CA), biplot graphic, and communality, were considered. Based on a Singular Value Decomposition (SVD), biplot method permits to present in the same graph, response variables and treatments, indicating the contribution of both according to its components. The exploratory analysis do not indicated a normal distribution for the oleic acid and linoleic acid. It was observed a strong negative correlation (-0.95) between oleic and linoleic acids. A negative correlation (-0.48) between protein and oil contents were also observed. Negative c... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Bioestatística.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/110973/1/Application-of-multivariate-methods-to-evaluate-fatty-acids-in-soybean-cultivars.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Soja (CNPSO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPSO35509 - 1UPCRA - DD
Voltar






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Mandioca e Fruticultura. Para informações adicionais entre em contato com cnpmf.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  24/09/2015
Data da última atualização:  17/03/2016
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  JUNGHANS, T. G.; JESUS, O. N. de.
Afiliação:  TATIANA GOES JUNGHANS, CNPMF; ONILDO NUNES DE JESUS, CNPMF.
Título:  Passiflora cincinnata Mast.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  In: JUNGHANS, T. G. (Ed.). Guia de plantas e propágulos de maracujazeiro. Brasília, DF: Embrapa, 2015. p. 21-28.
Idioma:  Português
Conteúdo:  É uma espécie silvestre, incluída na série Incarnata (APONTE; JÁUREGUI, 2004), popularmente conhecida como maracujá-mochila, maracujá-do-mato ou maracujá-tubarão (BERNACCI et al., 2003). A distribuição ocorre do nordeste do Brasil até o norte da Argentina, sudeste do Paraguai e oeste da Bolívia, e foi introduzida na Venezuela (VANDERPLANK, 2000). No Brasil é encontrada em Pernambuco, São Paulo, Minas Gerais, Paraíba, Santa Catarina, Alagoas e Bahia, dentre outros estados (OLIVEIRA; RUGGIERO, 2005).
Thesagro:  Maracujá.
Thesaurus NAL:  Passion Fruits.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMF30831 - 1UPCPL - PP634.425G943
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional