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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA, L. E. Z. de. Biodisponibilidade de fósforo residual em diferentes manejos de solo e adubação. 2018. 83 f. Dissertação (Mestrado em Agronomia) -- Universidade de Brasília, Faculdade de Agronomia e Medicina Veterinária, Brasília, DF. 2018. Orientador: Jader Galba Busato. Co-Orientador: Rafael de Souza Nunes (CPAC)

Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.

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2.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA, L. E. Z. de; NUNES, R. de S.; FIGUEIREDO, C. C. de; REIN, T. A. Spatial distribution of soil phosphorus fractions in a clayey Oxisol submitted to long-term phosphate fertilization strategies. Geoderma, v. 418, 115847, 2022.

Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.

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3.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA, L. E. Z. de; NUNES, R. de S.; SOUSA, D. M. G. de; FIGUEIREDO, C. C. de; MATOS, F. S. Resposta do cafeeiro irrigado à adubação fosfatada de manutenção aplicada no solo e nas folhas. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE PESQUISA EM CAFEICULTURA IRRIGADA, 21., 2019, Araguari. Anais... Araguari: FENICAFÉ, 2019.

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4.Imagem marcado/desmarcadoMATOS, F. S.; OLIVEIRA, L. E. Z. de; NUNES, R. de S.; SOUSA, D. M. G. de; FIGUEIREDO, C. C. de; LAIA, M. N. Z. Produtividade do cafeeiro irrigado em função de diferentes estratégias de adubação fosfatada. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 37., 2019, Cuiabá. Intensificação sustentável em sistemas de produção: resumos. Viçosa, MG: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2019.

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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria Tropical. Para informações adicionais entre em contato com cnpat.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  18/11/2020
Data da última atualização:  18/11/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  AMORIM, C.; ALVES FILHO, E. G.; RODRIGUES, T. H. S.; BENDER, R. J.; CANUTO, K. M.; GARRUTI, D. dos S.; ANTONIOLLI, L. R.
Afiliação:  CATHERINE AMORIM, Universidade Federal do Rio Grande do Sul; ELENILSON GODOY ALVES FILHO, Embrapa Agroindústria Tropical; TIGRESSA HELENA SOARES RODRIGUES, Universidade Estadual do Vale do Acaraú, Sobral, CE; RENAR JOÃO BENDER, Universidade Federal do Rio Grande do Sul; KIRLEY MARQUES CANUTO, CNPAT; DEBORAH DOS SANTOS GARRUTI, CNPAT; LUCIMARA ROGERIA ANTONIOLLI, CNPUV.
Título:  Volatile compounds associated to the loss of astringency in 'Rama Forte' persimmon fruit.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Food Research International, v. 136, art. 109570, 2020.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.foodres.2020.109570
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The volatile profile of ?Rama Forte? persimmon fruit treated with high concentration of CO2 or ethanol, as well as the association of specific volatile organic compounds (VOC) to the loss of astringency given by sensory and chemical evaluation were investigated in our study. Fruit were harvested at the maturity stage showing crisp texture and commercial color, and exposed to different astringency removal treatments: 70% CO2 for 18 h or 1.70 mL kg?1 ethanol for 6 h. Fruit were daily assessed for VOC, astringency, and soluble tannins content throughout eight days at room temperature. The HS-SPME/GC?MS analysis allowed to tentatively identify 31 volatile compounds and two fatty acids. A clear separation of the persimmon fruit from the beginning to the end of the post-treatment period was showed by PCA results, mainly from the fifth day for CO2-treated and the seventh day for ethanol-treated persimmon. The loadings from CO2 treatment highlighted the increase in the concentrations of a great number of compounds with the progression of the days. The compounds 2,4-di-tertbutylphenol and 1-pentadecanal were tentatively identified on fruit from both treatments after the longest periods and were absent on astringent non-treated fruit. These compounds are reported for the first time on persimmon fruit. Astringency tending to absent was noticed from the fifth and the seventh day after the fruit exposition to CO2 and ethanol vapor, respectively, when flesh soluble tannins concentrations... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Avaliação sensorial; Diospyros kaki L; HS-SPME; Marcadores voláteis; Quimiometria; Soluble tannins; Taninos solúveis; Volatile markers.
Thesaurus NAL:  Chemometrics; Sensory evaluation.
Categoria do assunto:  --
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAT16540 - 1UPCAP - DDART20101
CNPUV18528 - 1UPCAP - DD
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