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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
25/11/2004 |
Data da última atualização: |
08/03/2010 |
Autoria: |
BORATO, C. E.; RIUL JR. A.; FERREIRA, M.; OLIVEIRA JR. O. N.; MATTOSO, L. H. C. |
Título: |
Exploiting the Versatility of Taste Sensors Based on Impedance Spectroscopy |
Ano de publicação: |
2004 |
Fonte/Imprenta: |
Instrumentation Science & Technology, Monticello, v.32, n.1, p. 21-30, 2004. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The versatility of sensor arrays made from nanostructured Langmuir-Blodgett (LB) and layer-by-Iayer (LBL) films is demonstrated in two ways. First, different combinations of sensing units are employed to distinguish the basic tastes, Vil. sweet, sour, bitter. and salty tastes, produced, respectively, by small concentrations (down to 0.01 g/mol) of sucrose, HCI, quinine, and NaCI solutions. The sensing units are comprised of LB and/or LBL films from serniconducting polymers, a ruthenium complex, and sulfonated lignin. Then, sensor arrays were used to identify wines from different sources, with the high distinguishing ability being demonstrated in principal component analysis (PCA) plots. Particularly important was the fact that the sensing ability does not depend on specific interactions between analytes and the film materiaIs, but a judicious choice of materiaIs is, nevertheless, required for the materiaIs to respond 1 differently to a given sample. lt is algO shown that the interaction with the analyte may affect the morphology of the nanostructured films, as indicated with scanning electron microscopy. |
Palavras-Chave: |
Espectroscopia; Ordem sensorial. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sul. |
Data corrente: |
15/12/2011 |
Data da última atualização: |
19/01/2012 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
BIEGELMEYER, P.; GOMES, C. C. G.; CARDOSO, F. F.; ROSO, V. M.; NIZOLI, L. Q.; SILVA, S. S. da; DIONELLO, N. J. L. |
Afiliação: |
Patrícia Biegelmeyer; CLAUDIA CRISTINA GULIAS GOMES, CPPSUL; FERNANDO FLORES CARDOSO, CPPSUL; Vanerlei Mozaquatro Roso; Leandro Quintana Nizoli; Sergio Silva da Silva; Nelson José Laurino Dionello. |
Título: |
Distribuição de rhipicephalus (boophilus) microplus em diferentes regiões corporais de bovinos resistentes e suscetíveis ao carrapato. |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MEDICINA VETERINARIA, 38., 2011, Florianópolis, SC. [Anais...]. Florianópolis: Sociedade Brasileira de Medicina Veterinária, 2011. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Objetivou-se investigar diferenças na distribuição de carrapatos sobre regiões corporais de bovinos geneticamente resistentes ou sensíveis ao parasito. Participaram das avaliações 40 fêmeas da raça Braford previamente classificadas quanto à resistência e expostas a quatro infestações artificiais. Os dois grupos foram eficientes em limitar a frequência de larvas na região mediana, concentrando a quantidade de carrapatos na região posterior. Animais resistentes foram mais eficientes que os sensíveis em limitar a frequência dos carrapatos na região anterior e apresentaram maior frequência de carrapatos na região posterior que os hospedeiros suscetíveis. |
Palavras-Chave: |
Autolimpeza; Contagem de carrapatos. |
Thesagro: |
Resistência Genética. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/50338/1/resumo-conbravet-511-2011.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Pecuária Sul (CPPSUL) |
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