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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  10/10/2022
Data da última atualização:  13/01/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SANTOS, A. P. M. dos; SANTOS, E. M.; OLIVEIRA, J. S. de; CARVALHO, G. G. P. de; ARAUJO, G. G. L. de; ZANINE, A. M.; PINHO, R. M. A.; FERREIRA, D. de J.; MACEDO, A. J. da S.; ALVES, J. P.
Afiliação:  ANA PAULA MAIA DOS SANTOS, UFPB; EDSON MAURO SANTOS, UFPB; JULIANA SILVA DE OLIVEIRA, UFPB; GLEIDSON GIORDANO PINTO DE CARVALHO, UFBA; GHERMAN GARCIA LEAL DE ARAUJO, CPATSA; ANDERSON MOURA ZANINE, UFMA; RICARDO MARTINS ARAÚJO PINHO, UFMA; DANIELE DE JESUS FERREIRA, UFMA; ALBERTO JEFFERSON DA SILVA MACEDO, UFPB; JOYCE PEREIRA ALVES, UFPB.
Título:  Effect of urea on gas and effluent losses, microbial populations, aerobic stability and chemical composition of corn(Zea mays L.) silage.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias UNCuyo, v. 53, n. 1, p. 309-319, 2021.
ISSN:  1853-8665
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  We evaluated the effects of urea addition on gas and effluent losses, fermentation profile, microbial populations, aerobic stability and chemical composition of corn silages. A completely randomised design with five levels of urea (0, 0.5, 1.0, 1.5, and 2.0% based on dry matter) and five replicates was used. A decreasing linear effect of urea levels on effluent losses in corn silages was observed. In parallel, an increasing linear effect of urea levels on pH, increasing from 3.49 to 4.12 in silages without urea in relation to silages with the maximum urea level, was also observed. Urea addition improved the aerobic stability of the silages, with 62 h for the silages without urea and from 90 to >96 h for the silages with urea. Based on the results of the principal components, two groups (I and II) could be distinguished. The most discriminating variables in group I were dry matter (-0.9), pH (-1.2) and lactic acid bacteria (-0.9), while in group II, effluent losses (1.0), ethanol (1.0), acetic acid (0.8) and gas losses (0.8) were most important. The use of urea at inclusion levels of around 2% in corn silage reduced gas losses, improved the nutritive value and promote the aerobic stability of silages.
Palavras-Chave:  Aditivos para silagem; Bactérias lácticas; Composição química da silagem de milho; Leveduras.
Thesagro:  Ácido Lático; Milho; Silagem; Uréia; Zea Mays.
Thesaurus Nal:  Corn; Lactic acid; Lactic acid bacteria; Silage; Silage additives; Silage effluent; Yeasts.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1147230/1/Effect-of-urea-on-gas-and-effluent-losses-microbial-populations-aerobic-stability-2021.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATSA60104 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  21/12/2023
Data da última atualização:  21/12/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 4
Autoria:  FRASCA, L. L. de M.; REZENDE, C. C.; SILVA, M. A.; LANNA, A. C.; DUARTE, J. R. de M.; NASCENTE, A. S.
Afiliação:  LAYLLA LUANNA DE MELLO FRASCA, UFG; CÁSSIA CRISTINA REZENDE, UFG; MARIANA AGUIAR SILVA, UFG; ANNA CRISTINA LANNA, CNPAF; JESSICA RODRIGUES DE MELLO DUARTE, UFG; ADRIANO STEPHAN NASCENTE, CNPAF.
Título:  Plantas de cobertura inoculadas com microrganismos multifuncionais na entressafra em sistemas de produção da região do Cerrado.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Semina. Ciências Agrárias, v. 44, n. 4, p. 1489-1508, jul./ago. 2023.
ISSN:  1679-0359
DOI:  https://doi.org/10.5433/1679-0359.2023v44n4p1489
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Agricultural practices such as the use of cover crops inoculated with microorganisms aim to transform productive systems into sustainable ecosystems, since it reduces negative impacts on the environment and production costs and at the same time, increases the productivity of the main crops by improving soil attributes. This study aimed to determine the effect of the application of beneficial rhizobacteria in cover crops grown in the off-season, the accumulation of nutrients by these plants and weed control. The experiments were conducted in an experimental area of Embrapa Arroz e Feijão, in the 2020, 2021 and 2022 seasons, with a randomized block design, in the 2x8 factorial scheme and four replications. The treatments consisted of the combination of 8 vegetable covers ((1. fallow/weeds), 2. Corn, 3. Mix 1 (White Lupin, Buckwheat, White Oats, Black Oats, C. ochroleuca, C. Juncea, Forage Turnip, Coram Cane); 4. 2 (Buckwheat, C. spectabiliis, turnip, black oat); 5. Mix 3 (Millet, C. ochroleuca, black aveite, white oat, buckwheat, Coracan grass); 6. Mix 4 (C. spectabilis, buckwheat, millet and C. breviflora); 7. Mix (Oats, Buckwheat, Millet, Piatã and C. Ocholeuca); and 8. Mix 6 (Oats black, Turnip Forage, White Lupine, Coracan Grass, Buckwheat)) with or without microorganisms (rhizobacteria Serratia marcencens (BRM 32114) + Bacillus sp. (BRM 63573)). The evaluations consisted of the content of nutrients and dry biomass of the aerial part, using the LSD statistical test (p <0.0... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Bioagents.
Thesagro:  Biomassa; Cerrado; Custo-Benefício; Nutriente; Planta de Cobertura; Sistema de Produção.
Thesaurus NAL:  Beneficial microorganisms; Biomass; Ground cover plants; Nutrients.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1160162/1/semina-2023v44.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAF36859 - 1UPCAP - DD20232023
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