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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Cerrados. |
Data corrente: |
20/06/2006 |
Data da última atualização: |
28/02/2013 |
Autoria: |
OLIVEIRA, F. A. |
Título: |
Impacto do pastejo na condutividade hidráulica de latossolo sob pastagens e cerrado nativo. |
Ano de publicação: |
2005 |
Fonte/Imprenta: |
2005. |
Páginas: |
75 f. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Monografia (Graduação em Agronomia) - Faculdade de Agronomia e Medicina Veterinária, Universidade de Brasília, Brasília, DF, 2005. |
Conteúdo: |
O presente trabalho teve por objetivo geral avaliar o impacto do pisoteio bovino na condutividade hidráulica saturada de Latossolo sob pastagens e cerrado nativo no Distrito Federal, tendo como objetivos específicos verificar se havia diferença entre os atributos físico-hídricos das pastagens com diferentes níveis de cobertura vegetal e comparar dois procedimentos de determinação da condutividade hidráulica saturada. |
Palavras-Chave: |
Bovinae; Propriedade física; Soil chemicophysical properties. |
Thesagro: |
Bovino; Cerrado; Condutividade Hidráulica; Física do Solo; Impacto Ambiental; Pastejo; Solo. |
Thesaurus Nal: |
environmental impact; grazing; soil; soil hydraulic properties. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01343nam a2200301 a 4500 001 1563339 005 2013-02-28 008 2005 bl uuuu m 00u1 u #d 100 1 $aOLIVEIRA, F. A. 245 $aImpacto do pastejo na condutividade hidráulica de latossolo sob pastagens e cerrado nativo. 260 $a2005.$c2005 300 $a75 f. 500 $aMonografia (Graduação em Agronomia) - Faculdade de Agronomia e Medicina Veterinária, Universidade de Brasília, Brasília, DF, 2005. 520 $aO presente trabalho teve por objetivo geral avaliar o impacto do pisoteio bovino na condutividade hidráulica saturada de Latossolo sob pastagens e cerrado nativo no Distrito Federal, tendo como objetivos específicos verificar se havia diferença entre os atributos físico-hídricos das pastagens com diferentes níveis de cobertura vegetal e comparar dois procedimentos de determinação da condutividade hidráulica saturada. 650 $aenvironmental impact 650 $agrazing 650 $asoil 650 $asoil hydraulic properties 650 $aBovino 650 $aCerrado 650 $aCondutividade Hidráulica 650 $aFísica do Solo 650 $aImpacto Ambiental 650 $aPastejo 650 $aSolo 653 $aBovinae 653 $aPropriedade física 653 $aSoil chemicophysical properties
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Registro original: |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
04/08/2017 |
Data da última atualização: |
21/04/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
HISANO, H.; SANCHEZ, M. S. dos S.; NASCIMENTO, M. S. |
Afiliação: |
HAMILTON HISANO, CPAO; MILENA SOUZA DOS SANTOS SANCHEZ, Unioeste; MARCELO DOS SANTOS NASCIMENTO, Unioeste. |
Título: |
Citric acid as a feed additive in pacu Piaractus mesopotamicus (Holmberg, 1887) diets. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Applied Ichthyology, v. 33, n. 3, p. 478-484, 2017. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1111/jai.13289 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Summary: The objective of this study was to evaluate citric acid (0.0, 1.0, 2.0 and 3.0%) in isonitrogenous (23% of digestible protein) and isoenergetic (13.38 MJ of digestible energy/kg) pacu Piaractus mesopotamicus (Holmberg, 1887) diets. A 90- day feeding trial was conducted to evaluate the growth performance, haematological parameters and pH of the diets, stomach and gut, somatic indices, nitrogen retention and body composition of pacu juveniles. Fish (n = 160, 12.53 ± 0.17g) were distributed in 16 aquaria (300- L) with a recirculating water system (4 L/min) and controlled temperature (25.26 ± 0.47°C) in an experimental design completely randomized with four treatments and four replicates. Posteriorly, apparent digestibility coefficients (ADC) were assessed with pacu (n = 96, 80.35 ± 5.12 g) fed experimental diets including 0.1% chromium oxide III. Diet pH decreased (p < .05) with graded levels of citric acid to reduce pH in the stomach and gut. Pacu fed with 2.0% citric acid showed superior (p < .05) final weight at 30 days, compared to control; however, this did not differ by 60 and 90 days where was no difference (p > .05) in the haematology, somatic indices, body composition, or digestibility among treatments. The data showed that dietary citric acid improved the growth of pacu at 30 days, but had no long- term effects on the digestibility of nutrients or the availability of P or Ca in the experimental diets. |
Thesagro: |
Ácido cítrico; Aditivo; Nutrição animal; Pacu; Suplemento alimentar. |
Thesaurus NAL: |
Citric acid; Food additives; Freshwater fish. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
Marc: |
LEADER 02210naa a2200253 a 4500 001 2073664 005 2022-04-21 008 2017 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.1111/jai.13289$2DOI 100 1 $aHISANO, H. 245 $aCitric acid as a feed additive in pacu Piaractus mesopotamicus (Holmberg, 1887) diets.$h[electronic resource] 260 $c2017 520 $aSummary: The objective of this study was to evaluate citric acid (0.0, 1.0, 2.0 and 3.0%) in isonitrogenous (23% of digestible protein) and isoenergetic (13.38 MJ of digestible energy/kg) pacu Piaractus mesopotamicus (Holmberg, 1887) diets. A 90- day feeding trial was conducted to evaluate the growth performance, haematological parameters and pH of the diets, stomach and gut, somatic indices, nitrogen retention and body composition of pacu juveniles. Fish (n = 160, 12.53 ± 0.17g) were distributed in 16 aquaria (300- L) with a recirculating water system (4 L/min) and controlled temperature (25.26 ± 0.47°C) in an experimental design completely randomized with four treatments and four replicates. Posteriorly, apparent digestibility coefficients (ADC) were assessed with pacu (n = 96, 80.35 ± 5.12 g) fed experimental diets including 0.1% chromium oxide III. Diet pH decreased (p < .05) with graded levels of citric acid to reduce pH in the stomach and gut. Pacu fed with 2.0% citric acid showed superior (p < .05) final weight at 30 days, compared to control; however, this did not differ by 60 and 90 days where was no difference (p > .05) in the haematology, somatic indices, body composition, or digestibility among treatments. The data showed that dietary citric acid improved the growth of pacu at 30 days, but had no long- term effects on the digestibility of nutrients or the availability of P or Ca in the experimental diets. 650 $aCitric acid 650 $aFood additives 650 $aFreshwater fish 650 $aÁcido cítrico 650 $aAditivo 650 $aNutrição animal 650 $aPacu 650 $aSuplemento alimentar 700 1 $aSANCHEZ, M. S. dos S. 700 1 $aNASCIMENTO, M. S. 773 $tJournal of Applied Ichthyology$gv. 33, n. 3, p. 478-484, 2017.
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