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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado.
Data corrente:  04/08/2022
Data da última atualização:  05/08/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  AGUALONGO, D. A. P.; SILVA, C. J. da; GARCIA, N.; OLIVEIRA, F. K. de; SHIMOIA, E. P.; POSSO, D. A.; OLIVEIRA, A. C. B. de; OLIVEIRA, D. dos S. C. de; AMARANTE, L. do.
Afiliação:  DARWIN ALEXIS POMAGUALLI AGUALONGO, UFPEL; CRISTIANE JOVELINA DA-SILVA, UFPEL; NATÁLIA GARCIA, UFPEL; FABIANE KLETKE DE OLIVEIRA, UFPEL; EDUARDO PEREIRA SHIMOIA; DOUGLAS ANTÔNIO POSSO, UFPEL; ANA CLAUDIA BARNECHE DE OLIVEIRA, CPACT; DENISE DOS SANTOS COLARES DE OLIVEIRA, UFPEL; LUCIANO DO AMARANTE, UFPEL.
Título:  Waterlogging priming alleviates the oxidative damage, carbohydrate consumption, and yield loss in soybean (Glycine max) plants exposed to waterlogging
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Functional Plant Biology, 2022.
Páginas:  14 p.
ISSN:  1445-4416
DOI:  https://doi.org/10.1071/FP22030
Idioma:  Inglês
Notas:  Online early. Published online: 01 August 2022.
Conteúdo:  In this study, we tested whether waterlogging priming at the vegetative stage would mitigate a subsequent waterlogging event at the reproductive stage in soybean [Glycine max (L.) Merr.]. Plants (V3 stage) were subjected to priming for 7 days and then exposed to waterlogging stress for 5 days (R2 stage) with non-primed plants. Roots and leaves were sampled on the fifth day of waterlogging and the second and fifth days of reoxygenation. Overall, priming decreased the H2O2 concentration and lipid peroxidation in roots and leaves during waterlogging and reoxygenation. Priming also decreased the activity of antioxidative enzymes in roots and leaves and increased the foliar concentration of phenols and photosynthetic pigments. Additionally, priming decreased fermentation and alanine aminotransferase activity during waterlogging and reoxygenation. Finally, priming increased the concentration of amino acids, sucrose, and total soluble sugars in roots and leaves during waterlogging and reoxygenation. Thus, primed plants were higher and more productive than non-primed plants. Our study shows that priming alleviates oxidative stress, fermentation, and carbohydrate consumption in parallel to increase the yield of soybean plants exposed to waterlogging and reoxygenation.
Palavras-Chave:  Encharcamento.
Thesagro:  Carboidrato; Inundação; Produtividade; Soja.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPACT22324 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  11/12/1998
Data da última atualização:  09/04/2015
Tipo da produção científica:  Documentos
Autoria:  PAULA, A. C. de; VIEIRA, C. R.; CABRAL, L. C.; OLIVEIRA, F. C. de.
Afiliação:  A. C. DE PAULA, CTAA; CLAUDIA REGINA VIEIRA, CTAA; LAIR CHAVES CABRAL, CTAA; F. C. DE OLIVEIRA, CTAA.
Título:  Receitas à base de soja.
Ano de publicação:  1996
Fonte/Imprenta:  Rio de Janeiro: EMBRAPA-CTAA, 1996.
Páginas:  28 p.
Série:  (EMBRAPA-CTAA. Documentos, 11).
ISSN:  0103-6068
Idioma:  Português
Conteúdo:  Receitas com grão de soja. Receitas com massa básica de soja. Receitas com proteína texturizada de soja (PTS).
Palavras-Chave:  Alimentos e bebidas; Amôndega; Análise sensorial; Croquete; Doce de côco; Food and drink; Manual; Pão enriquecido; Patê; PTS; Salada de soja; Sensory analysis; Soja tropeira.
Thesagro:  Alimento; Biscoito; Bolo; Proteína Texturizada; Receita; Soja.
Categoria do assunto:  --
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA1127 - 1UMTFL - PPDOC 00111998.00278
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